Home / Featured / Τι ειπώθηκε στη συνάντηση ΠΟΣΕΕΠΕΑ και Διευθυντή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση ΠΟΣΕΕΠΕΑ και Διευθυντή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: 9:15 μμ Νοέμβριος 23rd, 2017  


ΠΟΣΕΕΠΕΑ – Πραγματοποιήθηκε προχθες ημέρα Δευτέρα 20/11/2017 η προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α με το Διευθυντή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υ.Π.Π.Ε.Θ. κο Παναγιώτη Κασσιανό.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α κος Παπαευθυμίου, η Αντιπρόεδρος κα Γεωργακάκου, ο Γενικός Γραμματέας κος Κυργιόπουλος, η Ταμίας κα Μαργαρίτη και ο Ειδικός Γραμματέας κος Αναστασιάδης. Παρόντες στη συνάντηση από την πλευρά του Υπουργείου ήταν ο κος Σπηλιόπουλος ( συνεργάτης του κου Κασσιανού) και η κα Λυμπεροπούλου (Προϊσταμένη του Τμήματος Β’ της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης).

Η σημερινή συνάντηση ήταν ενημερωτικού περιεχομένου και αφορούσε μια σειρά ερωτημάτων που έθεσε το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. στον Διευθυντή Ειδικής Εκπαίδευσης.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ο κος Κασσιανός ζήτησε από την Ομοσπονδία να γίνει ξεχωριστή συνάντηση, όπου θα συζητηθεί μόνο το συγκεκριμένο θέμα. Ορίστηκε λοιπόν νέα συνάντηση αύριο Τετάρτη με αποκλειστικό αντικείμενο συνομιλίας την πρόταση του Υ.Π.Π.Ε.Θ. για τις υποστηρικτικές δομές εκπαίδευσης, όπου όπως μας ανέφερε ο κος Κασσιανός θα γίνει μια πιο διεξοδική ανάλυση-παρουσίαση του παραπάνω σχεδίου.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ-ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ

Έγινε μια σύντομη αναδρομή στη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Πίνακα από το 2008 που δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω προσκομμάτων από τη μεριά του Υπουργείου. Ο κος Κασσιανός μας ανέφερε ότι η κατεύθυνση του Υπουργείου είναι υπέρ της δημιουργίας του Ενιαίου Πίνακα για τους αναπληρωτές Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. από την επόμενη σχολική χρονιά αν ξεπεραστούν οι τεχνικές δυσκολίες και ανέφερε ως μεγαλύτερο «αγκάθι» το ζήτημα της ιδιωτικής προϋπηρεσίας των αναπληρωτών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ενημέρωσε τον κο Κασσιανό για τη σύγκληση συνελεύσεων στους Περιφερειακούς Συλλόγους για τη διαμόρφωση άποψης των μελών μας σε σχέση με τη δημιουργία ή όχι του Ενιαίου Πίνακα και ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τις Γ.Σ. θα αποτελέσουν και την πρόταση της Ομοσπονδίας προς το Υπουργείο. Ο κος Κασσιανός ανέφερε ότι την αρμοδιότητα να λάβει την τελική απόφαση για τη δημιουργία ή όχι του Ενιαίου Πίνακα την έχει το Υπουργείο.

Η θέση της Ομοσπονδίας που διατυπώθηκε και επίσημα είναι το Υπουργείο να δεσμευτεί στα παρακάτω σημεία: 1) να διασφαλίσει την αξιοπιστία της διαδικασίας για να λειτουργήσει ορθά και δίκαια ο Ενιαίος Πίνακας, 2) να καταγραφούν με διαφάνεια και ακρίβεια τα λειτουργικά κενά 3) να διασφαλισθούν οι αναγκαίες πιστώσεις την επόμενη σχολική χρονικά όπως και οι θέσεις εργασίας των μελών της και 4) η κατανομή των πιστώσεων στις Π.Δ.Ε. και στις ειδικότητες του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. να γίνει με δίκαιο τρόπο και βάση των καταγεγραμμένων αναγκών των Σ.Μ.Ε.Α.Ε., των Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., των Ε.Δ.Ε.Α.Υ., της Παράλληλης καθώς και των αναγκών της Γενικής Εκπαίδευσης. Δε λάβαμε δέσμευση από τον κο Κασσιανό σε κανένα από τα παραπάνω αιτήματά μας, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι στην πρώτη εφαρμογή πιθανόν να υπάρξουν κάποια λάθη ή αστοχίες που όμως θα οδηγήσουν σε βελτιωτικές ενέργειες.

Ο κος Παπαευθυμίου πρότεινε σε περίπτωση εφαρμογής του Ενιαίου Πίνακα να μοριοδοτηθεί η εντοπιότητα, κάτι που συμβαίνει στις μεταθέσεις των μονίμων, ώστε να μη διαταραχθεί η εργασιακή ασφάλεια των συναδέρφων αναπληρωτών και να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στον τόπο διαμονής τους. Ο κος Κασσιανός δεσμεύτηκε να εξετάσει τη συγκεκριμένη πρόταση. Για το ζήτημα των μόνιμων διορισμών ο κος Κασσιανός μας ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη δομημένη πρόταση για προσλήψεις και πως το Υπουργείο δεν είναι ακόμη έτοιμο να εμφανίσει συγκεκριμένες προτάσεις γι’αυτό το ζήτημα.

Ως προς το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για τη διαδικασία προσλήψεων μόνιμου προσωπικού Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. και την έλλειψη που διαπιστώνεται ως προς αυτό, ο κος Κασσιανός μας ενημέρωσε για την πρόθεση του υπουργείου να διαμορφώσει μια νέα ενιαία και αξιόπιστη διαδικασία προσλήψεων όλων των κλάδων, Εκπαιδευτικού, Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού.

Επίσης μας ενημέρωσε ότι η διαδικασία αυτή θα περιλαμβάνει ενιαίους πίνακες από τους οποίους θα διορίζονται και οι μόνιμοι και οι αναπληρωτές.

ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ-ΙΕΠ-ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ

Ο κος Κασσιανός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια για την ειδική αγωγή. Τόνισε ότι αυτό θα είναι το έργο της επιστημονικής επιτροπής που η σύστασή της είναι στις προθέσεις του Υπουργείου. Η θέση της Ομοσπονδίας που διατυπώθηκε για μία ακόμη φορά είναι η ρύθμιση της ενιαίας αντιμετώπισης της συνάφειας στον κλάδο, στο αντικείμενο απασχόλησης και στην ειδική αγωγή. Επίσης, τονίστηκε η οικονομική «αιμορραγία» που υφίστανται τα μέλη της Ομοσπονδίας λόγω των προσφυγών τους σε συνεχείς νομικές διεκδικήσεις εξαιτίας των αστοχιών και των λαθών του ΙΕΠ και ότι θα πρέπει τα κριτήρια που θα θεσπίσει η συγκεκριμένη επιστημονική επιτροπή να είναι δημοσιοποιήσιμα και ξεκάθαρα. Γι’αυτό το ζήτημα ο κος Κασσιανός μας ανέφερε ότι δε μπορεί να δοθεί λίστα των μεταπτυχιακών που δίνουν συνάφεια λόγω της αναμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών που έχουν κάθε χρόνο αρκετά μεταπτυχιακά προγράμματα και λόγω της πληθώρας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Ο κος Κασσιανός μας ανέφερε ότι βρίσκεται σε στάδιο νομικής επεξεργασίας η περίπτωση να μπορεί ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. να χορηγεί με την αναγνώριση και τη συνάφεια για τα μεταπτυχιακά του εξωτερικού όπως και οι αντίστοιχες ελληνικές πανεπιστημιακές σχολές να κάνουν το ίδιο με τα πτυχία του εσωτερικού. Επίσης συμφώνησε να συσταθεί β/θμιο όργανο για να εξετάζει τις ενστάσεις των υποψηφίων κάτι που δε γινόταν ως τώρα από το ΙΕΠ. Τέλος μας ανέφερε ότι ο νόμος 3848 ορίζει ξεκάθαρα ως πρωταρχικής σημασίας το ζήτημα της συνάφειας για μελλοντικούς διορισμούς στην ειδική αγωγή.

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΣΕ Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ο κος Κασσιανός μας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν άλλες πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε., Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. & Ε.Δ.Ε.Α.Υ. Μας επισήμανε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για άντληση πιστώσεων από άλλα προγράμματα, αλλά μας διαβεβαίωσε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να διατεθούν όλες οι πιστώσεις. Απέμειναν λίγες πιστώσεις (περίπου 25) για προσλήψεις συνοδών Σχολικών Νοσηλευτών και Ε.Β.Π. σε Γενικά Σχολεία και θα μοιραστούν ανάλογα με τις επείγουσες ανάγκες και τα αιτήματα που θα προκύψουν από τις 13 Π.Δ.Ε. Μετά τα Χριστούγεννα θα γίνουν και ελάχιστες προσλήψεις Ψυχολόγων στα Ε.Π.Α.Λ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΣΕ Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ο κος Κασσιανός τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει από τώρα αυτή η πρόβλεψη, αλλά η εκτίμησή του είναι ότι οι πιστώσεις θα κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και ότι οι διαδικασίες θα γίνουν το ίδιο γρήγορα με την περσινή χρονιά, ώστε να γίνει μια μεγάλη πρώτη φάση προσλήψεων από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΜΕΤΑΤΑΤΑΞΕΙΣ Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ

Ο κος Κασσιανός αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο ζήτημα της ανασύστασης όλων των κλάδων. Το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται υπό νομική επεξεργασία. Υπογράμμισε ότι απαιτείται νομοθετική τακτοποίηση των κλάδων μας για να είναι αντίστοιχοι των εκπαιδευτικών. Για την παιδαγωγική επάρκεια τόνισε ότι η οριζόντια εφαρμογή της για όλους τους κλάδους είναι πιο εύκολο να νομοθετηθεί και ότι θα πρέπει να δίνονται περισσότερες δυνατότητες απόκτησής της. Ανέφερε ότι μόνο το ΙΕΠ μπορεί να γνωμοδοτήσει για την παιδαγωγική επάρκεια στα προπτυχιακά προγράμματα.

Τέλος, ανέφερε ότι οι κλάδοι με τα περισσότερα ζητήματα είναι οι σχολικοί νοσηλευτές και οι επισκέπτες υγείας, όπου ο σύλλογος σχολικών νοσηλευτών ζητάει το διαχωρισμό των δύο κλάδων και το Υπουργείο προσπαθεί να βρει σε ποιο τομέα της εκπαίδευσης θα εντάξει τους επισκέπτες υγείας (π.χ. μια σκέψη είναι να υποστηρίζουν προγράμματα αγωγής υγείας) και ο άλλος κλάδος είναι οι ψυχολόγοι όπου το Υπουργείο διαπιστώνει ότι ναι μεν υπάρχει μια «στρέβλωση» μεταξύ εμπειρίας και εξειδίκευσης (νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας Σχολικοί Ψυχολόγοι και Ψυχολόγοι με πολλά χρόνια εμπειρίας στην εκπαίδευση που δεν έχουν μεταπτυχιακό στη Σχολική Ψυχολογία), χωρίς όμως να αλλοιώσουν το θεσμικό πλαίσιο (απόφαση Σ.Τ.Ε., με την οποία προτάσσονται οι Σχολικοί Ψυχολόγοι). Η απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας αν εφαρμοστεί με οριζόντιο τρόπο θα αφορά και τους ψυχολόγους και τους μόνιμους συναδέλφους που δεν έχουν αποκτήσει παιδαγωγική επάρκεια.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ Ε.Β.Π & ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο κος Κασσιανός μας ενημέρωσε ότι η εξουσιοδοτική απόφαση έχει ήδη ενταχθεί σε νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί από τη Βουλή και αμέσως μετά θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση με τα καθηκοντολόγια, τα οποία έχουν αποσταλεί για γνωμοδότηση στο ΙΕΠ.

Ως προς το ωράριο του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., προκειμένου να εναρμονιστεί με το αντίστοιχο διδακτικό, επισημάνθηκε ότι πρέπει να αλλάξει η υπουργική απόφαση για το ωράριο όπου θα επισημαίνεται ότι για το Ε.Ε.Π. είναι αντίστοιχο του διδακτικού και ταυτόχρονα θα διευκρινίζεται το ωράριο του Ε.Β.Π., για το οποίο θα προβλέπεται και ο χρόνος διαλείμματος.

Επίσης ο κος Κασσιανός τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει η παράγραφος που ορίζει ότι με απόφαση του συλλόγου δύναται να παρατείνεται η παραμονή του Ε.Ε.Π. μέχρι 30 ώρες, σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητών, και να προσαρμοστεί στο υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών όπου οι ώρες πέρα των διδακτικών αφορούν εξωδιδακτικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από την λειτουργία των σχολικών μονάδων.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΥΝΟΔΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΩΝ Ε.Β.Π. ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΤΑΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

Από την Ομοσπονδία μπήκε έντονα το πρόβλημα που προκύπτει από την συγκεκριμένη εγκύκλιο (οδηγία) και παρουσιάστηκαν παραδείγματα που δεν επιτρέπουν την εφαρμογή της, αφού η σοβαρότητα των δυσκολιών των μαθητών που έχουν παράλληλη στήριξη είναι πολύ μεγάλη. Από την πλευρά του ο κος Κασσιανός έκανε αναφορά στο γεγονός ότι στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. με κινητικές αναπηρίες είναι συνήθως ένα Ε.Β.Π. για τουλάχιστον 5 μαθητές μα σοβαρή αναπηρία. Ως Ομοσπονδία τονίσαμε ότι αυτό δε δικαιολογεί το γεγονός ότι περιορίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους μαθητές της παράλληλης στήριξης, δημιουργώντας ταυτόχρονα και επικινδυνότητα αφού θα πρέπει να μοιράζουν το χρόνο τους σε περισσότερους μαθητές, σε διαφορετικές τάξεις και σε διαφορετικούς χώρους.

Επίσης τονίστηκε από την πλευρά μας ότι πολλές φορές διαπιστώνεται ότι η επέκταση των καθηκόντων γίνεται με προφορικές εντολές και όχι με επίσημες αποφάσεις των αρμοδίων φορέων γεγονός που καθιστά ακόμη πιο προβληματική την εν λόγω εγκύκλιο.

Για το θέμα αυτό η Ομοσπονδία θα καταγράψει τις περιπτώσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα και θα επανέλθει για διευθέτηση του θέματος.

Πάντως τονίστηκε από πλευράς υπουργείου ότι οι εγκρίσεις παράλληλης στήριξης έχουν αυξηθεί υπερβολικά και το Υπουργείο αδυνατεί να τις καλύψει, γι’ αυτό και πάρθηκε το συγκεκριμένο μέτρο.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Ε.Ε.Π. & ΤΟΥ Ε.Β.Π. ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Β1 ΕΠΙΠΕΔΟΥ Τ.Π.Ε.

Ο κος Κασσιανός δεσμεύτηκε να έρθει άμεσα σε επικοινωνία με το «Διόφαντο» που υποστηρίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης στις Τ.Π.Ε. ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και συνάδερφοι Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π.

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π.- ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ

Ο κος Κασσιανός ζήτησε να ορίσει η Ομοσπονδία δύο εκπροσώπους της ώστε σε συνεργασία με μέλη της Δ/νσης Ε.Α.Ε. να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις για ανακατανομή των ήδη υπαρχουσών οργανικών θέσεων και για τη σύσταση νέων με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν από την αναμόρφωση του μαθητικού πληθυσμού. Θα αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα του myschool. Διατύπωσε την άποψη ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι η αύξηση των οργανικών θέσεων.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ Ε.Δ.Ε.Α.Υ.

Όσον αφορά το θέμα των οδοιπορικών για τους συναδέλφους που εργάζονται στις Ε.Δ.Ε.Α.Υ., ο κ. Κασσιανός μας ανέφερε πως σκοπεύουν να εντάξουν τις ώρες αυτές ως συμπλήρωση ωραρίου, ώστε να θεωρείται εργάσιμος χρόνος και οι συνάδελφοι να πληρώνονται για αυτές τις ώρες. Έχει υποβληθεί εδώ και 3 μήνες το σχετικό ερώτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ακόμη δεν υπάρχει απάντηση προς το Υπουργείο. Επισημάναμε στον κο Κασσιανό την οικονομική «αφαίμαξη» των συναδέρφων από τη μη καταβολή των οδοιπορικών και ζητήσαμε τουλάχιστον να μην πηγαίνουν σε μακρινά σχολεία από το Σ.Δ.Ε.Υ. της έδρας τους, μέχρι να διευθετηθεί η εκκρεμότητα με τα οδοιπορικά τους.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...