Home / Featured / Τι είπε ο Υπουργός Παιδείας για τα μουσικά, τα καλλιτεχνικά σχολεία και τα κενά σε αυτά

Τι είπε ο Υπουργός Παιδείας για τα μουσικά, τα καλλιτεχνικά σχολεία και τα κενά σε αυτά

Δημοσιεύτηκε: 11:29 μμ Νοέμβριος 6th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Αναγκαία είναι η αναβάθμιση των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε απάντησή του στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας.  Ο Κώστας Γαβρόγλου έκανε λόγο για μεγάλη ζήτηση στην κοινωνία και σημείωσε ότι μελετάνε την ίδρυση περισσότερων σχολείων του χρόνου.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη στελέχωσης των σχολείων:

«Αν δεν στελεχωθούν όπως ορθά επισημαίνετε αυτοϋπονομεύεται και η δική μας διάθεση για να λειτουργήσουν αυτά τα σχολεία επί της ουσίας.»

Ο Υπουργός μεταξύ των άλλων τόνισε ότι τα λειτουργικά κενά που υπάρχουν στα σχολεία δεν είναι προβλέψιμα λόγω πολλών έκτακτων καταστάσεων που προκύπτουν. « Και επίσης έχουμε μια τεράστια δυσκολία διότι τα χρήματα γι’ αυτές τις προσλήψεις δεν προέρχονται μόνο από τον τακτικό προϋπολογισμό – αυτά που προέρχονται από τον τακτικό τα έχουμε εξαντλήσει – αλλά είναι από το ΕΣΠΑ από το ΠΔΕ και γι αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στην κατανομή του προσωπικού και των πιστώσεων» δήλωσε ο Κώστας Γαβρόγλου.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «κάθε εβδομάδα προσλαμβάνουμε και πρόσθετα άτομα και ορισμένους ωρομίσθιους ειδικά για τέτοια θέματα όπως είναι τα μουσικά όργανα…και προσπαθούμε να συμπληρώσουμε οποιοδήποτε κενό».

Επίσης, ο Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε:

«Νομίζουμε ότι φέτος για πρώτη φορά γίνεται αυτό τόσο νωρίς. Δεν είναι επιχείρημα, είναι μέρος των προβλημάτων που έχουμε αλλά σε σχέση και με άλλες χρονιές έχουμε την αίσθηση ότι κάνουμε ένα βήμα. Δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι πολύ πιο συγκεκριμένος αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα καλυφθούν αυτά τα κενά».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Η ερώτηση του κ. Βαρεμένου, προφανώς, έχει διάφορες διαστάσεις, με τις οποίες όχι μόνο συμφωνούμε, αλλά υπερθεματίζουμε κιόλας. Ο θεσμός και των μουσικών σχολείων, αλλά και των καλλιτεχνικών σχολείων είναι ένας θεσμός ο οποίος πρέπει να αναβαθμιστεί. Αναβάθμιση σημαίνει και ενίσχυση της λειτουργίας των ήδη υπαρχόντων σχολείων, αλλά προφανώς και δημιουργία νέων σχολείων, διότι φαίνεται ότι υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση στην κοινωνία μας για τέτοια σχολεία.

Φέτος, έχουμε ήδη ιδρύσει κάποια καινούργια. Μελετάμε την ίδρυση ακόμη περισσοτέρων του χρόνου, αλλά βεβαίως εάν δεν στελεχωθούν, όπως ορθά επισημαίνετε, αυτοϋπονομεύεται και η δική μας διάθεση για να λειτουργήσουν αυτά τα σχολεία επί της ουσίας.

Χαίρομαι, καταρχάς, που εντοπίσατε τον διορισμό πρόσθετων εκπαιδευτικών πάρα πολύ πρόσφατα. Θέλω, επίσης, να είναι σαφές ότι τα λειτουργικά κενά που υπάρχουν στα σχολεία δεν είναι προβλέψιμα λόγω πολλών έκτακτων καταστάσεων που στο μεταξύ προκύπτουν.

Επίσης, έχουμε μια τεράστια δυσκολία, διότι τα χρήματα για αυτές τις προσλήψεις δεν προέρχονται μόνο από τον τακτικό προϋπολογισμό -αυτά που προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό τα έχουμε εξαντλήσει-, αλλά είναι από το ΕΣΠΑ, από τις δημόσιες επενδύσεις κ.λπ. Άρα, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στην κατανομή, εάν θέλετε, του προσωπικού και των πιστώσεων.

Έχω εδώ μία απάντηση, που θα σας έχει έρθει, αλλά μπορώ να την καταθέσω και στα Πρακτικά, για το τι έχουμε κάνει.

Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι κάθε εβδομάδα προσλαμβάνουμε και πρόσθετα άτομα και ορισμένους ωρομίσθιους, ειδικά για τέτοια θέματα, όπως είναι τα μουσικά όργανα. Γιατί πέρα από τα μαθήματα, που εκεί δεν έχει πρόβλημα το Σχολείο του Αγρινίου, υπάρχουν και τα ειδικά μαθήματα στην κιθάρα, στο βιολί, στο πιάνο κ.λπ., και προσπαθούμε να συμπληρώσουμε οποιοδήποτε κενό.

Φέτος, που για πρώτη φορά γίνεται τόσο νωρίς -αυτό δεν είναι επιχείρημα, είναι μέρος των προβλημάτων που έχουμε- σε σχέση με άλλες χρονιές, έχουμε την αίσθηση ότι κάνουμε ένα βήμα.

Δυστυχώς, δεν μπορώ να είμαι πολύ πιο συγκεκριμένος. Αυτό που μπορώ, όμως, να σας πω είναι ότι θα καλυφθούν αυτά τα κενά.

Σας ευχαριστώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κύριε συνάδελφε, σας απογοήτευσα, νομίζω, επειδή προσπάθησα να είμαι ειλικρινής. Και προσπάθησα να είμαι ειλικρινής, γιατί αυτό που λέτε είναι ένας μικρός αριθμός. Θέλω να πολλαπλασιάσετε αυτόν τον αριθμό με όλες τις ανάγκες της χώρας. Είμαστε πάρα πολύ φειδωλοί, γιατί θέλουμε τα άτομα που στέλνουμε οπουδήποτε να παίξουν τον ρόλο για τον οποίο είναι ταγμένα.

Θέλω να σας διαβάσω, για να μη μένουμε με ερωτηματικά, τα άτομα που έχουμε προσλάβει για συγκεκριμένες ειδικότητες. Έχουμε προσλάβει δύο άτομα για βιολί, ένα για βιολοντσέλο, ένα για κανονάκι, δύο για κλασική κιθάρα, ένα για κλαρινέτο, ένα για παραδοσιακό κλαρίνο, ένα για ευρωπαϊκά κρουστά, ένα για λαούτο, ένα για τρίχορδο μπουζούκι, ένα για πιάνο, ένα δεύτερο άτομο για πιάνο κι ένα για ταμπουρά.

Εν πάση περιπτώσει, θέλω να είναι σαφές ότι δεν αφήσαμε παραπονεμένο το συγκεκριμένο σχολείο και καλώς. Δεν κάνουμε χάρη. Συμφωνώ με αυτά που είπατε για την πολιτιστική πνοή που δίνουν αυτά τα σχολεία.

Εγώ σας υπόσχομαι ότι θα το λύσουμε το πρόβλημα, αλλά συνυπολογίζοντας και τα άλλα προβλήματα, λόγω των εξαιρετικά δυσχερών δημοσιονομικών που έχουμε ως προς την πρόσληψη αναπληρωτών. Δεν είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει ως προς το συγκεκριμένο σχολείο. Όπως βλέπετε, ειδικά στα μαθήματα ειδικότητας μουσικών οργάνων, που αυτά είναι το πιο δύσκολο να στελεχωθούν, έχουμε κάνει αρκετά βήματα.

Σας ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος  Γαβρόγλου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Αντιπρόεδρε, «δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων», Δημοσθένης, Ολυνθιακός, αν δεν κάνω λάθος. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...