Home / Featured / Τις 17.500 έφθασαν οι έως τώρα προσλήψεις αναπληρωτών. Τι απάντησε ο Υπουργός σε ερώτηση για τα κενά

Τις 17.500 έφθασαν οι έως τώρα προσλήψεις αναπληρωτών. Τι απάντησε ο Υπουργός σε ερώτηση για τα κενά

Δημοσιεύτηκε: 11:42 μμ Οκτώβριος 30th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Τις 17.500 φθάνουν οι έως τώρα προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας σε απάντησή του στη Βουλή. Επίσης, ενημέρωσε ότι όντως έγιναν τις περασμένες μέρες εννιακόσιοι εξήντα τέσσερις διορισμοί από τα χίλια εβδομήντα ένα κενά. «Δηλαδή, μιλάμε ότι δεν έχουμε εκατό ακόμη σε όλη την Ελλάδα, στους εκατόν εξήντα πέντε χιλιάδες διδάσκοντες» υπογράμμισε ο Υπουργός. 

Ο Κώστας Γαβρόγλου έκανε σαφές ότι «δεν πρόκειται να διορίσουμε ούτε έναν, εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτός που διορίζεται πάει ο άνθρωπος να κάνει τη δουλειά του και να κάνει τη δουλειά του όταν και όλοι οι υπόλοιποι κάνουν τη δουλειά τους. Ευτυχώς, η τεράστια πλειοψηφία έχει δείξει ότι αυτός είναι ο κανόνας. Ευτυχώς! Και γι’ αυτό και το εκπαιδευτικό μας σύστημα παραμένει και στέκεται όρθιο, λόγω αυτών των εκπαιδευτικών. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις και σε αυτές θα είμαστε αμείλικτοι. Τελεία και παύλα».

Ακολουθούν κάποια σημεία της απάντησης που έδωσε ο Υπουργός Παιδείας στην ερώτηση 150/24-10-2017 επίκαιρης του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Ιωάννη Δελή προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την κάλυψη κενών σε εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

«Κύριε Δελή, σίγουρα η εικόνα δεν είναι ειδυλλιακή -ποτέ δεν το είπαμε αυτό εμείς-, σίγουρα όμως είναι μια εικόνα ριζικά διαφοροποιημένη από το παρελθόν και ριζικά βελτιωμένη. Είναι μία εικόνα -το θέλετε, δεν το θέλετε- που δείχνει ότι η κανονικότητα στην εκπαίδευση αρχίζει να γίνεται καθεστώς.

Δεύτερον, για κάτι που προφανώς δεν έχετε εσείς ευθύνη, αλλά οι συνεργάτες σας, είναι για το ότι κάπου δεν σας βγαίνουν τα νούμερα. Είπατε ότι έχουν γίνει δέκα χιλιάδες διορισμοί, όταν υποβλήθηκε η ερώτηση, είπατε «άντε ας πούμε δώδεκα χιλιάδες μέχρι σήμερα». Λέτε ότι υπάρχουν και τέσσερις χιλιάδες κενά, σωστά;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Συνολικά. Δεν είναι μόνο για την πρωτοβάθμια, είναι για τη γενική εκπαίδευση.

Θέλω να σας πληροφορήσω ότι κάναμε δεκαεπτάμισι χιλιάδες διορισμούς μέχρι και προχθές. Το δεκαεπτάμισι χιλιάδες είναι πολύ περισσότερο από όποια πρόσθεση και αν κάνετε, με τον οποιονδήποτε τρόπο και να την κάνετε….

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Τώρα πραγματικά δεν ξέρω από πού να αρχίσω, κύριε Δελή.

Κατ’ αρχάς, κατανοώ έναν ιδιόμορφο πανικό που έχετε επειδή τα πράγματα πάνε καλά. Διότι μου απαντήσατε, μου βάλατε το Μενίδι, τις διαδηλώσεις, τη Σκιάθο, τους πρόσφυγες, κλπ. Θα απαντήσω για όλα.

Να ξέρετε, όμως, ότι έχει καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών ότι τα πράγματα φέτος πάνε καλύτερα από πέρυσι, πέρυσι πήγαν καλύτερα από πρόπερσι, κλπ. Αυτό έχει καταγραφεί και είναι μια πραγματικότητα. Μην σας πανικοβάλει αυτό.

Δεύτερον, θα ξέρατε ότι όντως έχουμε προχωρήσει τις περασμένες μέρες σε εννιακόσιους εξήντα τέσσερις διορισμούς από τα χίλια εβδομήντα ένα κενά. Δηλαδή, μιλάμε ότι δεν έχουμε εκατό ακόμη σε όλη την Ελλάδα, στους εκατόν εξήντα πέντε χιλιάδες διδάσκοντες.

Προσέξτε. Δεν πρόκειται να διορίσουμε ούτε έναν, εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτός που διορίζεται πάει ο άνθρωπος να κάνει τη δουλειά του και να κάνει τη δουλειά του όταν και όλοι οι υπόλοιποι κάνουν τη δουλειά τους. Ευτυχώς, η τεράστια πλειοψηφία έχει δείξει ότι αυτός είναι ο κανόνας. Ευτυχώς! Και γι’ αυτό και το εκπαιδευτικό μας σύστημα παραμένει και στέκεται όρθιο, λόγω αυτών των εκπαιδευτικών.

Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις και σε αυτές θα είμαστε αμείλικτοι. Τελεία και παύλα. Και στις εξαιρέσεις αυτές ζητάμε από όλους τους κοινωνικούς φορείς, όλους τους πολιτικούς φορείς να πουν ότι με την εκπαίδευση δεν παίζουμε. Δηλώνουμε κενά εκεί που υπάρχουν και δεν δηλώνουμε κενά εκεί που υπάρχουν πλεονάζουσες ώρες.

Γνωρίζετε ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει κάνει πράγματα για την ειδική εκπαίδευση που δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα μπορούσαν να γίνουν. Πράγματι, έχουμε ένα πρόβλημα με την παράλληλη στήριξη. Αυτό είναι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι δίπλα στα παιδιά μέσα στη τάξη. Είναι ένα θέμα για το οποίο είναι πολύ περιορισμένοι οι πόροι μας και εκεί προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο ορθολογικοί γίνεται. Καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα.

Τώρα, όσον αφορά τα συλλαλητήρια στα οποία αναφερθήκατε. Είναι υπεύθυνο σύλλογοι γονέων να παίρνουν τα παιδιά και να λένε «κάνουμε συλλαλητήριο για ένα ουσιαστικό σχολείο»; Αυτό είναι το αίτημα; Για «ένα ουσιαστικό σχολείο» τα παιδιά χάνουν ώρες; Γιατί αυτό ήταν σήμερα.

Θέλει, λοιπόν, μια τεράστια προσοχή από γονείς, από εκπαιδευτικούς, από πολιτικά κόμματα, από κοινωνικούς φορείς, με ποιου είδους αιτήματα κινητοποιούμε σήμερα την κοινωνία.

Βεβαίως, υπάρχουν προβλήματα και στα κτηριακά. Όμως δεν είναι μόνον η έλλειψη χρηματοδότησης στους δήμους, είναι και η παντελής έλλειψη από πολλούς, όχι από όλους, ενός προγραμματισμού. Δεν έχουμε προγραμματισμό να δούμε τι είδους παρεμβάσεις θα κάνουν στα κτήρια.

Δεύτερον, θα παρακαλούσα πάρα πολύ να δούμε πολύ συγκεκριμένα αιτήματα. Το «για ένα ουσιαστικό σχολείο» δεν συνιστά αίτημα στις μέρες μας. Άρα, εδώ υπάρχει ένα θέμα μιας γενικότερης δυσκολίας διεκδίκησης συγκεκριμένων αιτημάτων.

Εγώ να πω ότι η Κυβέρνηση έχει πάρα πολλές ελλείψεις σε αυτόν τον τομέα, βεβαίως. Όμως να δούμε ποια είναι τα συγκεκριμένα και να τα λύσουμε. Με το να λέμε ότι όλα είναι μαύρα και ότι εν πάση περιπτώσει δεν γίνεται τίποτα, δεν νομίζω να βοηθάμε ούτε την εκπαίδευση ούτε την κοινωνία».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...