Home / Featured / Θα κλείνουν για 15 ημέρες όσα φροντιστήρια είναι και κέντρα μελέτης για παιδιά δημοτικού

Θα κλείνουν για 15 ημέρες όσα φροντιστήρια είναι και κέντρα μελέτης για παιδιά δημοτικού

Δημοσιεύτηκε: 10:49 μμ Οκτώβριος 5th, 2017  


Στηριζόμενοι σε νόμο του 1977 προειδοποιούν ότι θα τους πάρουν τις άδειες λειτουργίας σε 15 ημέρες αν δεν κλείσουν τα κέντρα μελέτης για τα παιδιά του δημοτικού

Μάρνυ Παπαματθαίου

Μετά τα ιδιωτικά σχολεία και την παρέμβαση του κράτους στις δομές τους και το αν θα φιλοξενούν ή όχι φροντιστηριακές τάξεις στα απογευματινά τους προγράμματα, το υπουργείο Παιδείας τώρα βάζει στο στόχαστρο τα ίδια φροντιστήρια και τα κέντρα μελέτης που λειτουργούν σε πολλά από αυτά για τα παιδιά του δημοτικού.

Ετσι, ο αρμόδιος για τις αδειοδοτήσεις Οργανισμός του υπουργείου Παιδείας ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) έστειλε χθες «ραβασάκι» σε όλα τα φροντιστήρια της χώρας ότι εάν δεν κλείσουν όλα τα κέντρα μελέτης που λειτουργούν στο εσωτερικό τους εντός 15 ημερών θα χάσουν την άδειά τους.

Πολλοί φροντιστές δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στα ελληνικά και τα διεθνή δικαστήρια καθώς το κράτος αρνείται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στον χώρο της παιδείας να προσφέρουν υπηρεσίες που το ίδιο το κράτος προσφέρει μέσω του θεσμού των δημόσιων Ολοήμερων Σχολείων. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ξαφνική επίθεση στην επιχειρηματική νομιμότητα των φροντιστηρίων, ενω επιδεικνύεται ανοχή σε μη αδειοδοτημένες δομές χωρίς προδιαγραφές και νόμιμα κατοχυρωμένους εκπαιδευτικούς.

Ο ΕΟΠΠΕΠ είχε ζητήσει στις αρχές του καλοκαιριού δηλώσεις απ’ όλα τα φροντιστήρια ότι δεν έχουν τμήματα μελέτης για το δημοτικό, γιατί τέτοιο δεν προβλέπεται στον νόμο για τη λειτουργία τους.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πανελλήνιες 2022: Μηδενισμός γραπτού

Για το θέμα βρίσκεται σε ισχύ νόμος του 1977, που απαγορεύει τη λειτουργία φροντιστηρίων για το δημοτικό, κάτι το οποίο μοιάζει σήμερα αναχρονιστικό. Αλλωστε, πολλές φροντιστηριακές επιχειρήσεις έχουν ήδη εντάξει στο πρόγραμμά τους τμήματα μελέτης για παιδιά δημοτικού έπειτα από σχετικά αιτήματα πελατών τους. Και ακολούθως έχουν εγγράψει σε αυτά χιλιάδες μαθητές.

Η ηγεσία του υπουργείου αντιμετωπίζει τώρα αίτημα για να λύσει νομοθετικά το πρόβλημα, ώστε να απελευθερώσει τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες δεκάδων φροντιστηρίων, που αλλιώς θα βρεθούν μπροστά σε ένα δίλημμα: Να κλείσουν τα τμήματα μελέτης που έχουν συγκροτήσει ή να παρανομήσουν.

Πάντως, το θέμα ατόνησε τους προηγούμενους μήνες, ενώ εκπρόσωποι του ΕΟΠΠΕΠ διεμήνυαν στις φροντιστηριακές επιχειρήσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία τους.

Τα έγγραφα που έστειλε ο ΕΟΠΠΕΠ χθες σε εκατοντάδες φροντιστήρια φέρουν την υπογραφή της διευθύνουσας συμβούλου του Οργανισμού Ελένης Γιαννακοπούλου, συζύγου του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Δημήτρη Χασάπη (επί ηγεσίας Μπαλτά) και πρόσφατα πρόσωπο που συγκέντρωσε τη δημοσιότητα πάνω του με τις καταγγελίες ότι πέταξε στα σκουπίδια εικόνα της Παναγίας, τις οποίες ωστόσο η ίδια αρνήθηκε.

Συγκεκριμένα η επιστολή του ΕΟΠΠΕΠ προς τα Φροντιστήρια, αναφέρει:

  • Οφείλεται να αναστείλετε κάθε εκπαιδευτική ή άλλη δραστηριότητα σας η οποία παραβιάζει τους όρους χορήγησης  της άδειας λειτουργίας του αδειοδοτούμενου  από τον οργανισμό μας, φορέα σας και να μας ενημερώσετε  εγγράφως για τις ενέργειάς σας εντός 15 ημερών από τη λήψη της παρούσας επιστολή σας.
  • Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να ανακαλέσουμε την άδεια λειτουργίας του Φροντιστηρίου σας, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4039/12
ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Προαγωγικές - Απολυτήριες εξετάσεις ΓΕΛ: Βαθμολόγηση γραπτών - Αναβαθμολόγηση

Πάντως, η… επίθεση στα φροντιστήρια έγινε έπειτα από καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) ότι ο ΕΟΠΠΕΠ δεν εφαρμόζει τον νόμο. Η ΟΙΕΛΕ ζητάει την ψήφιση αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για τα κέντρα που παρέχουν αμιγώς υπηρεσίες φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης και αντιτίθεται στη λειτουργία φροντιστηρίων για παιδιά δημοτικού.

Χιλιάδες σε όλη τη χώρα
– Τα κέντρα μελέτης δημοτικού είναι χιλιάδες σε όλη τη χώρα και δεν έχουν καθεστώς εκπαιδευτικής αδειοδότησης, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετικό αίτημα εδώ και πολλά χρόνια.
– Στην ελληνική πραγματικότητα μάλιστα υπάρχουν και πολλά Διεθνή Κέντρα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης Μαθητών του Δημοτικού (KUMON).
– Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση η εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών του δημοτικού είναι θεσμοθετημένη (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Πορτογαλία κ.ά.).
– Το υπουργείο Παιδείας επικαλείται τον νόμο που απαγορεύει τα φροντιστήρια Δημοτικού (ν. 68/1977 αρ. 56) ο οποίος ποτέ δεν εφαρμόστηκε.
– Εως σήμερα ο ΕΟΠΠΕΠ δεν κατηγοριοποιεί τα φροντιστήρια ανά εκπαιδευτική βαθμίδα, αντιθέτως χορηγεί άδεια με τον γενικό τίτλο «άδεια φροντιστηρίου».

tanea.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Τρόπος εξέτασης των μαθημάτων ΓΕΛ

Τα θέματα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των ΓΕΛ περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων ...