Home / Featured / Παραμένουν πάνω από 40 κενά στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Ανατολικής Αττικής

Παραμένουν πάνω από 40 κενά στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Ανατολικής Αττικής

Δημοσιεύτηκε: 8:48 μμ Οκτώβριος 16th, 2017  


σας ξαναστέλνω 

ανακοινοποιηση στο ορθό της ανακοινωσης του συλλόγου μας 

καθώς η Δντρια εκπαίδευσης αναγνώρισε ότι από λάθος της (μπερδεύτηκε) μας είπε στη συνάντηση ότι είχε συζητήσει και συμφωνήσει για τις βελτιώσεις των αναπληρωτών με τον πρόεδρο ΠΑΣΑΔ ενώ στην πραγματικότητα είχε μιλήσει με τον πρόεδρο του ΠΣΑΕΠ

Όπως είχαμε υποχρέωση διορθώσαμε το σημείο αυτό στην αναρτημένη ανακοίνωση του συλλόγου  και σας την ξαναστέλνουμε παρακαλούμε για τη διόρθωση και στη δική σας ανάρτηση καθώς δεν έχουμε πρόθεση να αδικήσουμε κανένα,

ο πρόεδρος του συλλόγου Κ Σωτηρίου

Κ.Τ .

Το Δ.Σ του συλλόγου «Κ. Σωτηρίου» με την αιρετό Βιολέττα Πατέλη και τον αναπληρωτή αιρετό Χρήστο Κανδηλώρο καθώς και τον πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Μαρκοπούλου και εκπρόσωπο της Ένωσης Γονέων Σαρωνικού  πραγματοποίησαν την Πέμπτη 12/10 παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Ανατολικής  Αττικής με κυρίαρχο θέμα τα κενά στα σχολεία, τη διάθεση ενισχυτικής διδασκαλίας βάσει των πραγματικών αναγκών του σχολείου, τη φοίτηση όλων των προσφυγοπαίδων που διαμένουν στο Λαύριο και των τμημάτων ΖΕΠ για ρομά, τη διαμόρφωση των προγραμμάτων χωρίς αναθέσεις σε παράλληλη στήριξη και την κάλυψή όλων των αιτημάτων παράλληλης  με προσλήψεις εκπαιδευτικών, την απαίτηση για πλήρη κάλυψη των Ολοήμερων αλλά και τις βελτιώσεις των αναπληρωτών.

Η Δ/ντρια ξεκίνησε δηλώνοντας ότι δεν καταλαβαίνει γιατί κάνουμε την παράσταση αφού μόλις ανακοινώθηκαν προσλήψεις αναπληρωτών!!!

Απαντήσαμε ότι οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν  είναι ελάχιστες (29 δάσκαλοι και 13 νηπιαγωγοί ) για όλη την Ανατολική Αττική και παραμένουν τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας στα σχολεία. Καταγγείλαμε  ότι οι προλήψεις αυτές θα καλύψουν μόνο τα κενά δασκάλων τάξης  που είτε βρίσκονται σε άδεια  είτε αποσπάστηκαν σε Υπουργεία ενώ χρειάζονται πάνω από 40 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, ειδικής αγωγής και δασκάλων για να καλυφθούν πλήρως όλες οι ανάγκες μόνο στα σχολεία του συλλόγου μας (ολοήμερα, ειδικότητες, τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη και πρωινή ζώνη) ενώ οι καθυστερήσεις αποσπάσεων συναδέλφων σε ΑΕΙ  θα διαταράξουν εκ νέου τη λειτουργία των σχολείων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαρκοπούλου επιβεβαίωσε ότι στα περισσότερα σχολεία του Δήμου δε λειτουργούν πλήρως τα ολοήμερα ούτε η πρωινή ζώνη ενώ η μη κάλυψη των ολοήμερων οδηγεί τους γονείς να βρίσκουν άλλες λύσεις και έτσι θα συρρικνωθούν τα τμήματα ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα στο δήμο Σαρωνικού.

Η Δ/ντρια και ο υπεύθυνος Εκπαιδευτικών θεμάτων μας ενημέρωσαν ότι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ζητήθηκαν  από το Υπουργείο όλα τα κενά. Στην Α΄ φάση προσλήψεων –τοποθετήσεων καλύφθηκαν όλα τα σχολεία σε δασκάλους –νηπιαγωγούς  άλλα προσλήφθηκαν λιγότεροι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων και γι΄ αυτό δεν καλύφθηκαν όλα. Δήλωσαν ακόμα ότι το υπουργείο ζήτησε από τη Δ/νση τα εναπομείναντα κενά ειδικοτήτων και ειδικής αγωγής και η Δ/νση τα ζητάει όλα ενώ αναμένουν προσλήψεις αναπληρωτών -ελπίζουν σύντομα- χωρίς να ξέρουν ούτε το χρόνο ούτε τον αριθμό που θα διατεθούν στην Αν Αττική.

Καταγγείλαμε ότι το Υπ.  Παιδείας συνειδητά καθυστερεί την πλήρη κάλυψη των κενών που ζητούνται γιατί προσπαθεί να επιβάλει de facto τις συγχωνεύσεις καταργήσεις τμημάτων και υπεράριθμα τμήματα αλλά και την κάλυψη των ωρών από άλλους εκπαιδευτικούς υλοποιώντας το σχέδιο των περικοπών – ελαχιστοποίηση των εκπαιδευτικών, που έχει συμφωνήσει με τον ΟΟΣΑ και την ΕΕ.

Καταγγείλαμε την αντιπαιδαγωγική λογιστική των ωρών που δε βλέπει εκπαιδευτικούς και διδακτικά αντικείμενα αλλά ώρες και επιβάλει την κάλυψη των ωρών ειδικοτήτων από άλλους εκπαιδευτικούς μη ειδικότητας. Εκτός από τις ελλείψεις εικαστικών, μουσικής και θεατρολογίας πολλαπλασιάστηκαν και οι ελλείψεις γυμναστών μ αποτέλεσμα να ανατίθενται οι ώρες των γυμναστών σε δασκάλους σε πάνω από 10 σχολεία στο σύλλογο μας (σχεδόν το 1/3 των σχολείων) τουλάχιστον 7 κενά !!!

Επισημάναμε τις ευθύνες της Δ/νσης γιατί :

  • δε ζήτησε όλα τα κενά από την αρχή όπως υποστήριξε αφού δεν έβαλε τα κενά για την πλήρη κάλυψη όλων των τμημάτων των ολοήμερων (δεν αποδέχτηκε επιπλέον δάσκαλο ούτε για τα σχολεία με 3 και 4 τμήματα) και τα κενά των ειδικοτήτων στην πρώτη φάση υπολόγισαν οριακά τις πρωινές ώρες χωρίς το ολοήμερο και ούτε αυτές δεν καλύφθηκαν τελικά.
  • Υλοποιεί την εξαντλητική διάθεση των ειδικοτήτων. Λιγότεροι εκπαιδευτικοί σε όλο και περισσότερα σχολεία (ακόμα και 4 και 5) γεγονός που εκτός από την εξοντωτική πραγματικότητα για τους εκπαιδευτικούς υποχρεώνει τα σχολεία σε “κατάσταση τρέλας” με πλήρως αντιπαιδαγωγικά προγράμματα με ολόκληρες μέρες με μαθήματα ειδικοτήτων επειδή τότε μπορεί να έρθει ο συνάδελφος, με μαθηματικά και γλώσσα την 6η ώρα και άλλα τραγελαφικά που καταλήγουν σε βάρος της εκπαιδευτικής λειτουργίας και των μαθητών.
  • Ζητάει την καταγραφή της κάλυψης των σχολείων με βάση το αν καλύφθηκαν οι διδακτικές ώρες αριθμητικά και όχι ανά μάθημα πιέζοντας και υποδεικνύοντας στην κάλυψη των ωρών από όποιον του περισσεύουν ώρες! Απαιτήσαμε να ζητηθούν από τη Δ/νση όλα τα κενά όλων των ειδικοτήτων. Η Δ/ντρια και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων δήλωσαν γενικά ότι θα τα ζητήσουν όλα αλλά χωρίς να διευκρινίσουν αν υπολογίζουν και τις ώρες ειδικοτήτων στα σχολεία που καλύπτονται αυτές από πλεονάζουσες ώρες. Ο σύλλογος θα επιμείνει να του δοθούν οι αριθμοί των κενών που δηλώνει η δ/νση και καλεί και τους δ/ντές και τους συλλόγους διδασκόντων όλων των σχολείων να δηλώνουν όλες τις ελλείψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που προβλέπονται στο πρόγραμμα.
  • Καταγγείλαμε ακόμα ότι προχώρησε σε μετακίνηση συναδέλφου εικαστικών σε άλλο σχολείο ενώ κάλυπτε ώρες της ειδικότητάς του στο πρωινό πρόγραμμα τις οποίες ανέλαβαν συνάδελφοι δάσκαλοι. Αυτό είναι παράνομο καθώς η Υπ. απόφαση προβλέπει ότι για να καλυφθούν οι ώρες από άλλο εκπαιδευτικό πρέπει να μην υπάρχει διαθέσιμος εκπαιδευτικός ειδικότητας (και εκεί υπήρχε και τον απομάκρυνε !!!). Οι αιτιολόγηση ότι προσπάθησαν να “μπαλώσουν” σχολείο με πολλά κενά δεν απαντιέται με την δημιουργία προβλημάτων και σε άλλο σχολείο αλλά με προσλήψεις εκπαιδευτικών. Καλούμε κανένας συνάδελφος, δ/ντής και σύλλογος διδασκόντων να μην αποδέχεται τέτοια μετακίνηση, να απαιτεί γραπτή εντολή και να ειδοποιεί αμέσως το σύλλογο για να παρέμβει.

Τέλος επισημάναμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δε θα αποδεχτούμε τη de facto κάλυψη των ωρών ειδικοτήτων από τις πλεονάζουσες ώρες και θα επιμείνουμε στην πρόσληψη όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών το μάθημα υποβαθμίζεται ή δε γίνεται καθόλου.

  • Ιδιαίτερα συμπληρώσαμε ότι στη φυσική αγωγή εγείρονται και ζητήματα ασφάλειας των παιδιών (περιπτώσεις ατυχημάτων κλπ) λόγω της ιδιαιτερότητας του μαθήματος και η πλειοψηφία των δασκάλων εκφράζουν ενστάσεις και  αδυναμία να αναλάβουν την ευθύνη για την υλοποίησή του.  Στην πράξη το μάθημα ακυρώνεται και δεν γίνεται. Με βάση τα παραπάνω καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να αποφασίζουν ότι λόγω αυτών των δεδομένων και της αδυναμίας να διδαχτεί ολοκληρωμένα, δεν υλοποιείται το αναλυτικό πρόγραμμα και όσο δεν καλύπτεται το κενό γυμναστή την ευθύνη γι΄ αυτό φέρει η υπηρεσία. Αυτό το πρακτικό να στέλνεται στο ΠΥΣΠΕ με αίτημα την άμεση κάλυψη του κενού και με την υπηρεσιακή πράξη να μεταφέρεται η ευθύνη για τη λειτουργία του σχολείου στη Δ/νση.
  • Επιπλέον είπαμε ότι είναι απαράδεκτη και πέρα από κάθε λογική η άρνηση έγκρισης των ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας που έστειλαν οι σύλλογοι διδασκόντων. Ποτέ -ούτε στο παρελθόν – δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν κενά σε όλη τη δ/νση για να μπορεί να εγκρίνει ενισχυτική και ο νόμος είναι ανεφάρμοστος. Παραδέχτηκε ότι ο νόμος είναι προβληματικός ενώ δεν απάντησε πως προτείνει να διατεθούν αυτές οι ώρες. Δηλώσαμε ότι με παρέμβαση μας και στους σχολικούς συμβούλους (οι οποίοι δεν αντιπρότειναν κάτι άλλο) καλέσαμε τα σχολεία να συνεχίσουν τα προγράμματά τους υλοποιώντας τις ενισχυτικές καθώς οι σύλλογοι διδασκόντων είναι αυτοί που μπορούν να καθορίσουν τις προτεραιότητες του σχολείου.

Για τις πλεονάζουσες ώρες από δω και  πέρα σε μια σχολική μονάδα απαιτήσαμε την ανάθεση ενισχυτικής διδασκαλίας (σε μόνιμους και αναπληρωτές)  βάσει των μαθητικών αναγκών με τη σύμφωνη γνώμη των σχολικών συμβούλων. Τονίσαμε ότι η γνωμάτευση για  παράλληλη στήριξη απαιτεί πρόσληψη εκπαιδευτικού  και όχι μοίρασμα πλεοναζουσών ωρών καθώς δεν αφορά μάθημα αλλά μια αυτόνομη δομή ειδικής αγωγής και απαιτήσαμε την πλήρη κάλυψη με νέες προσλήψεις τόσο των 11 τμημάτων ένταξης όσο και όλων των διαγνωσμένων παράλληλων.

Απαιτήσαμε να γίνουν βελτιώσεις θέσεις των συναδέλφων αναπληρωτών πριν την τοποθέτηση των νέων προσλήψεων. Η δ/ντρια μας είπε αρχικά ότι αυτό θα πυροδοτήσει νέες αιτήσεις μετά και ότι συζήτησε και συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΠΣΑΕΠ!!! ότι θα προκαλέσει αναστάτωση στα σχολεία! Επιμείναμε και απαιτήσαμε την ικανοποίηση όσων αιτήσεων βρίσκονται κατατεθειμένες  ήδη στη Δ/νση  καθώς οι συνάδελφοι που επέμειναν και έκαναν αίτηση πέρα από την προτεραιότητα τους δείχνουν ότι έχουν ανάγκη και πρέπει να ικανοποιηθούν. Η Δ/ντρια δεσμεύτηκε να εξεταστούν στο ΠΥΣΠΕ Δευτέρα 16/10.

Για την στελέχωση και  ίδρυση τάξεων Υποδοχής και ΖΕΠ ζητήσαμε τη ενεργοποίηση της Δ/νσης για την ένταξη όλων των παιδιών που διαμένουν σε διάσπαρτες δομές στο Λαύριο και όχι μόνο για τη Δομή του Σουνίου, τη μεσολάβησή της στην Περιφέρεια για άμεση δημιουργία 2 Τάξεων Υποδοχής στο 2ο Δ.Σ. Λαυρίου που έχουν γίνει ήδη κάποιες εγγραφές. Την ενημερώσαμε για νέο κύμα αφίξεων προσφύγων από το Ανατολικό Αιγαίο αλλά και Ρομά που έρχονται στην Ανατολική Αττική. Αναδείξαμε την αναγκαιότητα ίδρυσης νέων  τάξεων υποδοχής  και τη στελέχωση που ήδη εκκρεμεί των 2ου, 5ου Δ.Σ Κορωπίου και Κουβαρά  καθώς και του νέου αιτήματος για ΖΕΠ στο 2ο Δ.Σ. Κερατέας.

Η Δ/ντρια απάντησε ότι δεν έχει ευθύνη να βρίσκει και να εγγράφει μαθητές “που είναι κρυμμένοι” αλλά θα προωθήσει όλα τα αιτήματα των σχολείων για νέα τμήματα όπως προβλέπεται.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

όλοι μαζί με τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων πρέπει να επιμείνουμε και να υπερασπίσουμε την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών, την εργασιακή θέση όλων των συναδέλφων στο σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19/10 ΣΤΙΣ 6:30ΜΜ ΣΤΟ 1ο ΔΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ


 

Ένα σχόλιο

  1. Μουσικός ΠΕ16

    Θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη διπλάσιες προσλήψεις αναπληρωτών ειδικοτήτων. Τα κενά που κρύβουν πρέπει να είναι εξωφρενικά.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...