Home / Featured / Μητσοτάκης «Θα καταργηθούν οι εκτρωματικοί νόμοι Φίλη, Μπαλτά, Γαβρόγλου. Δεν θα κάνω πίσω στην αξιολόγηση»

Μητσοτάκης «Θα καταργηθούν οι εκτρωματικοί νόμοι Φίλη, Μπαλτά, Γαβρόγλου. Δεν θα κάνω πίσω στην αξιολόγηση»

Δημοσιεύτηκε: 2:21 μμ Οκτώβριος 22nd, 2017  


Τις κεντρικές στοχεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ιδίου όσον αφορά στη νέα γενιά και στην εκπαίδευση ανέλυσε από το βήμα του 2ου προσυνεδρίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ανοιγόμαστε σε νέα πρόσωπα και ιδέες. Καλούμε ανθρώπους να συνεισφέρουν στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Στόχος μας να δείξουμε έμπρακτα πως δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Για να δείξουμε πως κάποιοι ακολουθούν το δρόμο των προτάσεων και του ρεαλισμού και όχι του λαϊκισμού και των ανεύθυνων υποσχέσεων. Βάζουμε τελεία σε αυτό…Το μυαλό μας πρέπει να είναι στραμμένο στην επόμενη γενιά. Ευκαιρίες και αξιοκρατία ζητούν οι νέοι. Πώς θα τους δώσουμε την ευκαιρία να πετύχουν το καλύτερο δυνατό στη ζωή τους. Αριστεία δεν είναι μόνο ο άριστος μαθητής. Η αριστεία είναι στάση ζωής. Είναι η καθημερινή προσπάθεια που καταβάλει ο καθένας να γίνει το καλύτερο που μπορεί. Και αυτήν την αριστεία είναι που θέλουμε να επιβραβεύσουμε. Και να δώσουμε ευκαιρίες, κυρίως, στους λιγότερο προνομιούχους», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της παρέμβασής του στις εργασίες του προσυνεδρίου, που οδηγούν στο ορόσημο της 16ης και της 17ης Δεκεμβρίου και το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η Νέα Δημοκρατία, όταν κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα καταργήσει τους «εκτρωματικούς», όπως τους χαρακτήρισε νόμους Φίλη-Γαβρόγλου-Μπαλτά, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα νέο νόμο που θα δίνει στα ελληνικά πανεπιστήμια μεγαλύτερη αυτονομία, ευελιξία. «Μεγαλύτερη δυνατότητα να διαχειριστούν τα του οίκου τους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το πρόγραμμα της οδού Πειραιώς μιλάει σε ολόκληρη την ελληνική νεολαία. Εντός και εκτός Ελλάδας. «Λέμε πως το πρόγραμμά μας θα δώσει ευκαιρίες σε όλους. Το brain drainείναι τεράστια πρόκληση. Χάνουμε τα καλύτερα μυαλά μας σήμερα. Ο τρόπος να τους φέρουμε πίσω δεν είναι η δουλειά στο δημόσιο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας. Αλλά να δημιουργήσουμε νέες καλές θέσεις εργασίας, μέσα από μία έκρηξη επενδύσεων. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει», ανέφερε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι η γαλάζια παράταξη δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση στα ζητήματα της Παιδείας. «Η Παιδεία είναι ο μόνος τρόπος που έχει ένα παιδί από μία φτωχή συνοικία να μπορέσει να αποκτήσει εφόδια στη ζωή του και να διακριθεί…Δεν πρόκειται η Νέα Δημοκρατία να κάνει καμία υποχώρηση σε ζητήματα που σχετίζονται με την Παιδεία. Είναι προσωπική πολιτική μου δέσμευση», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε ιδιαίτερα στην προσχολική αγωγή. «Οι κοινωνικές ανισότητες διαμορφώνονται σε μικρές ηλικίες. Λέμε κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού», επεσήμανε και σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει στην επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για δύο χρόνια. «Να ξεκινούν τα παιδιά από το νηπιαγωγείο στα 4 χρόνια τους και όχι στα 5», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στη διάρκεια της παρέμβασής του, ανέδειξε το γεγονός πως σήμερα δεν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη ούτε ανάμεσα στους πολίτες, ούτε ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και τους πολιτικούς. «Θέλω να κάνω μία έκκληση προς όλους. Θα βγούμε από αυτήν την κρίση μαζί και ενωμένοι. Όταν εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον. Εμείς δε διχάζουμε την κοινωνία. Δε χωρίζουμε τους πολίτες. Ενώνουμε την κοινωνία και απευθύνουμε μήνυμα πρόσκλησης και πρόκλησης να δημιουργήσουμε μαζί την Ελλάδα του αύριο. Η ΝΔ θα διαμορφώσει τον άξονα με ένα μέλλον με εμπιστοσύνη και αξιοπρέπεια», σημείωσε.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Εγκύκλιος για μετατάξεις εκπαιδευτικών

Σταχυολογώντας την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

Το σχολείο πρέπει να γίνει κυψέλη παραγωγής γνώσης. Θέλουμε πιο αυτόνομα και πιο δημιουργικά σχολεία, με μεγαλύτερες δυνατότητες ελευθερίας και στους δασκάλους και στους γονείς και στους διευθυντές. Θέλουμε σχολεία που θα αξιολογούνται. Στην αξιολόγηση δε θα κάνω πίσω. Αξιολόγηση παντού και σε όλους. Η αξιολόγηση που προτείνουμε δε θα είναι τιμωρητική. Και κακώς κάποιοι τη συνδέουν με τις απολύσεις. Θα επιμείνω στην αντικειμενική επιλογή των διευθυντών.

Η ΝΔ ξεκινάει ευρεία συζήτηση για τον τρόπο που πρέπει να διαμορφωθεί το πρόγραμμα της διδασκαλίας. Ελεύθερα και αυτόνομα σχολεία. Ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε ελληνική περιφέρεια. Για αυτά τα παιδιά με ειδικές ικανότητες που δε θα μπορούν να πάνε σε ένα ιδιωτικό σχολείο και θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα σχολείο που θα καλλιεργήσει αυτές τις ικανότητες.

-Σε μεγάλο βαθμό το σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οικοδομήθηκε γύρω από τη λογική να παράγουμε πτυχιούχους, που θα χρησιμοποιούσαν το πτυχίο τους για μία θέση στο δημόσιο. Αυτός ο κόσμος πέθανε. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να είναι ο μηχανισμός παραγωγής γνώσης, διασύνδεσης με την εργασία.  Πρέπει να συγκρινόμαστε με τους καλύτερους. Για αυτό η αξιολόγηση των πανεπιστημίων πρέπει να γίνεται από τους καλύτερους. Από ανεξάρτητους αξιολογητές.

-Η βασική φιλοσοφία του νόμου που δημιούργησε τα συμβούλια διοίκησης είναι σωστή. Απόλυτη προτεραιότητα η κατάργηση των εκτρωματικών νόμων Φίλη-Γαβρόγλου-Μπαλτά. Και η αντικατάστασή τους με ένα νόμο που θα δίνει μεγαλύτερη αυτονομία, ευελιξία. Μεγαλύτερη δυνατότητα να διαχειριστούν τα του οίκου τους. 

Το Υπουργείο απάντησε:

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη συνηθίσει στην απογοήτευση από τις συνεχείς διαψεύσεις των προσδοκιών του. Όσο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης και συναντούν την αποδοχή της κοινωνίας, τόσο αλλοπρόσαλλες γίνονται οι προγραμματικές του δηλώσεις.» Αυτά αναφέρει η ανακοίνωση – απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στον Πρόεδρο της Ν.Δ. και την ομιλία του στοο 2ο προσυνέδριο

«Σήμερα, όπως κάθε φορά που μιλά για τα θέματα της εκπαίδευσης, εκτέθηκε και πάλι λόγω της εντυπωσιακής άγνοιάς της συνθετότητας των προβλημάτων της εκπαίδευσης. Και βέβαια δεν του είναι κατανοητό ότι η συνεχής επίκληση χιλιοειπωμένων συνταγών του νεοφιλελευθερισμού, οι οποίες εγκαταλείπονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, δεν αποτελούν λύση στα προβλήματα.» τονίζει το υπουργείο Παιδείας.

Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας, υιοθετώντας την φιλοσοφία ότι η εκπαίδευση μπορεί να ακολουθεί τους νόμους του ελεύθερου εμπορίου –η λέξη «αγορά» σε κάθε του πρόταση ήταν μόνιμη επωδός- αυτοπαγιδεύεται σε αδιέξοδες προτάσεις που υπονομεύουν την προοπτική μιας ουσιαστικής και δημοκρατικής εκπαίδευσης.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Σύμβουλοι Εκπαίδευσης: Ο αριθμός αιτήσεων ανά ειδικότητα

«Με περίσσιο θράσος υποσχέθηκε να καταργήσει το νόμο Γαβρόγλου γιατί, όπως είπε με σαφήνεια, όλα τα μεταπτυχιακά πρέπει να έχουν δίδακτρα! Κουβέντα για τη δυνατότητα να εισάγονται δωρεάν οι φοιτητές που ικανοποιούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν τα τέλη εγγραφής. Θα έχει ενδιαφέρον αν στις προθέσεις του είναι να καταργήσει και όλα εκείνα τα άρθρα που αναγκάστηκαν να ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ κάτω από τις πιέσεις που τους άσκησαν οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί.»

«Δήλωσε ότι θα παραχωρήσει περισσότερη αυτονομία στα Ανώτατα Ιδρύματα και αμέσως μετά επέπληξε τους πρυτάνεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα γιατί δεν αντέδρασαν όσο ο ίδιος θα επιθυμούσε στον νέο νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που προσφάτως ψήφισε η Βουλή. Κρίμα που δεν παρακολουθεί τις πρόσφατες εξελίξεις στα ΑΕΙ: η εφαρμογή του νόμου έχει συναντήσει μία εντυπωσιακή αποδοχή από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Όσο για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων καλό είναι πρώτον να διαβάζει τι λέει το Σύνταγμα και δεύτερον να μελετήσει πιο προσεκτικά τη συγκεκριμένη πρόταση που την προβάλλει ως πανάκεια για όλα.»

«Άλλωστε έχει δώσει δείγματα γραφής όταν ως Υπουργός απέλυσε εκπαιδευτικούς της Τεχνικής Εκπαίδευσης -για την οποία σήμερα υποκριτικά ενδιαφέρεται- ώστε τα ιδιωτικά ΙΕΚ να υποδεχθούν τους «πελάτες» όπως είχε αποκαλέσει ένα χρόνο πριν τους μαθητές από το βήμα του συνεδρίου του κόμματός του.»

Όπως αναφέρρει το υπουργείο στην ανακοίνωση του «εμείς θα συνεχίσουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ισχυροποιώντας τη δημόσια εκπαίδευση παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες. Ήδη σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης γίνονται οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν ως μοναδικό στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές και τους φοιτητές.»

«Το γεγονός ότι άνοιξαν για δεύτερη χρονιά τα σχολεία στην ώρα τους, οι τεράστιες προσπάθειες που γίνονται για τη Ειδική Εκπαίδευση, το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, η Θεματική Εβδομάδα που παρά τις απαράδεκτες αντιδράσεις και της ΝΔ υιοθετήθηκε από δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς, το νέο Λύκειο που ετοιμάζουμε, οι πρωτοβουλίες μας για την αναβάθμιση των ΕΠΑΛ, οι νέες υποστηρικτικές δομές για τη λειτουργία των σχολείων, τα νέα Προεδρικά Διατάγματα που εκσυγχρονίζουν το καθεστώς λειτουργίας των σχολείων από το 1977, οι αλλαγές που εφαρμόζονται στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οι συγχωνεύσεις και συνεργασίες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με συναινετικές διαδικασίες αποτελούν λίγες μόνον από τις πρωτοβουλίες μας για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και την ταυτόχρονη καταπολέμηση παθογενειών δεκαετιών.»

«Ο κ. Μητσοτάκης καλό είναι -για τον ίδιο αλλά κυρίως για την ελληνική κοινωνία- να μην ασχολείται με τα σοβαρά θέματα της εκπαίδευσης, εκτός εάν φροντίσει να μάθει ότι η γνώση δεν είναι εμπόρευμα και η εκπαιδευτική πολιτική δεν μπορεί να γίνει με τους ίδιους όρους όπως γίνεται η εξυγίανση των εμπορικών επιχειρήσεων.» καταλήγει το υπουργείο.

http://www.capital.gr/, Υπουργείο Παιδείας


 

5 Σχόλια

 1. Πραγματικά επικίνδυνα τα οράματα για αναξιολόγηση τύπου Ofsted και «αυτόνομα» σχολεία, ένθα τα κομματικά ρουσφέτια θα βαφτίζονται δείκτες επιδόσεων. Ελπίζω να μην γίνει ποτέ πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης. Θα ήταν χειρότερος και από τον Τσίπρα.

 2. Συγγνώμη ενώ τώρα με Τσίπρα τρώμε το γλυκό ψωμί της ανεργίας με τις μειώσεις των διδακτικών ωρών σε όλες τις βαθμίδες και όλα τα εκτρώματα που ψηφίσαν και με δόλο τα παρουσιάζουν ως καινοτόμα για τα παιδιά. Γιατί όπως λέει και ο Γιάννης Μηλιώκας:
  Για το καλό μου για το καλό μου
  ώσπου δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μου
  πήρε ανάποδες στροφές για το καλό μου
  και είμαι στο θάλαμο εννιά για το καλό μου
  στην ηρεμία για να βρω τον εαυτό μου

  • Το θέμα είναι ότι ο Κυριάκος θα κρατήσει όλα τα «κακά» του σύριζα και θα προσθέσει το δικό του τρομακτικό λιθαράκι στην εκπαίδευση. Το μόνο που θα καταργήσει είναι τα μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα. Να μην ξεχνάμε ότι είναι ο υπουργός των απολύσεων των εκπαιδευτικών τρομάρα μας!!

 3. Στην Γ λυκείου ( η οποία είναι η μόνη τάξη που δεν εφαρμόστηκε το νέο λύκειο ) παίζεται ένα βρώμικο παιχνίδι εναντίον των μαθητών. Οι οποίοι παρακολουθούν ένα άλλο πρόγραμμα στις Α και Β λυκείου και έρχονται αντιμέτωποι με ένα άλλο στην Γ

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Εγκύκλιος για μετατάξεις εκπαιδευτικών

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μετατάξεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης και ΕΕΠ-ΕΒΠ σε ...