Τελευταία Νέα

Wednesday, 04/25/18, 07:56Κείμενο αναπληρώτριας “εγώ λοιπόν αποχωρώ”

Δημοσιεύτηκε:

6:15 μμ Οκτώβριος 28th, 2017

Αναπληρώτρια έστειλε το παρακάτω κείμενο στο xenesglosses.eu για δημοσίευση, διαβάστε το:

Φέτος μετά από μια δεκαετή θητεία στο δημόσιο σχολείο από τη δύσκολη θέση της αναπληρώτριας, αποφασίζω να αποχωρήσω.

Εγώ, όπως και πολλοί άλλοι που ξεκινήσαμε ως επιτυχόντες σε έναν, δύο ή και τρεις διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και πιστέψαμε πως είμαστε κοντά στο διορισμό κι είδαμε στη συνέχεια να διορίζονται άλλοι, όπως οι καθηγητές του ΟΑΕΔ για παράδειγμα ή να μας παίρνουν τη σειρά όλοι αυτοί που ως αναξιοπαθούντες προτάσσονται, αποχωρώ από τη δημόσια εκπαίδευση όχι απλώς με απογοήτευση αλλά με μια αίσθηση αηδίας.

Βέβαια οφείλω να συγχαρώ όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων  που εναλλάσσονται στην εξουσία φέρνοντας η καθεμιά το δικό της μοντέλο αντιλαϊκής πολιτικής,  αλλά που επιδεικνύουν απίστευτη σύμπνοια στη γραμμή που θα χαράξουν στη δημόσια εκπαίδευση: όχι διορισμοί, συρρίκνωση της εκπαίδευσης (και δη της δευτεροβάθμιας) όσο πάει κι όσο δεν πάει.  Στο μεγάλο άλλοτε κλάδο των φιλολόγων  αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι θέσεις  για αναπληρωτές κάθε χρόνο μειώνονται και περιορίζονται μόνο στα νησιά όπου δυσκολεύονται  να πάνε όσοι έχουν παιδιά, που όταν  ξεκίνησαν τα ταξίδια τους ανά την Ελλάδα αυτά πήγαιναν νηπιαγωγείο και τώρα κοντεύουν να τελειώσουν το Λύκειο.

Είναι τα παιδιά αυτά που με σταμάτησαν και μένα από αυτή την άλογη πορεία,  μιλώντας  μου  απλά, όπως αυτά ξέρουν:  φτάνει πια αρκετά μας έσυρες από νησί σε νησί, κάθε χρόνο και αλλού. Δικαιούμαστε κι εμείς να τελειώσουμε τη σχολική μας ζωή στον τόπο μας κοντά στους φίλους μας, τα ξαδέλφια μας, τους παππούδες μας, κοντά στον πατέρα μας,  που τον αφήνουμε κάθε χρόνο  μόνο να λυπάται που δεν μπορεί να ακολουθήσει, γιατί αυτός έχει μια σταθερή εργασία σ ένα σταθερό τόπο. Δικαιούμαστε να περάσουμε ένα χειμώνα   στο αγαπημένο μας σπίτι που τόσα χρόνια το χαιρόμαστε μόνο καλοκαίρι. Κι όταν εγώ προσπαθούσα να τα πείσω με υποσχέσεις πως αυτή τη φορά  θα βρω καλύτερο σπίτι, που δε θα το δέρνει ο βοριάς , κι ο πατέρας τους θα έρχεται πιο συχνά στο νησί να μας βλέπει, αυτά ξεσπάθωναν και μου πετούσαν κατάμουτρα την αλήθεια: Δε βλέπεις ότι σε κοροϊδεύουν; Δεν πρόκειται ποτέ να σε διορίσουν, ποτέ…. Όλες οι θυσίες που κάναμε τόσα χρόνια είναι μάταιες.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Αμοιβαίες μεταθέσεις και ενστάσεις σήμερα στο ΚΥΣΠΕ

Το ότι τα παιδιά καταφέρνουν να βλέπουν με εξαιρετική ενάργεια εκεί όπου οι ενήλικες θολώνουν δεν είναι η πρώτη φορά που το διαπιστώνω. Έτσι λοιπόν αποχωρώ…. Θα προσπαθήσω να περισώσω ό τι μπορώ από την οικογενειακή μας ζωή. Θα κρατήσω στο νου και την καρδιά όλες τις καλές αναμνήσεις από τα παιδιά που έτρεχα να οργανώσω, να βοηθήσω, να μορφώσω, να σώσω στο τέλος ,τέλος . Θα προσπαθήσω να ξεχάσω πως έχτιζα δεσμούς και σχέσεις  μ αυτά τα παιδάκια που εξημέρωνα και με εξημέρωναν όσο η χρονιά προχωρούσε κι όταν αυτή έφτανε στο τέλος της ένιωθα πως άφηνα μια δουλειά στη μέση και δεν ήξερα τι να απαντήσω στα μουτράκια που με ρωτούσαν επίμονα: κυρία θα είστε εδώ του χρόνου; Και πως μάζευα τα υπάρχοντά μου για να τρέξω την άλλη χρονιά κάπου αλλού για να ξαναφτιάξω δεσμούς που θα κοπούν βίαια και πάλι.

Πίστευα και πιστεύω πως η εκπαίδευση έχει μεταμορφωτικές ικανότητες , γι αυτό εξάλλου κι επέμενα τόσα χρόνια, όχι όμως μέσα σ αυτή την αθλιότητα, μέσα σ αυτή την κοροϊδία που ζούμε. Σε όλους αυτούς τους διαχειριστές που βλέπουν στην εκπαίδευση μόνο αριθμούς και εξοικονομήσεις και ξέρουν καλά να κατασκευάζουν αδιέξοδα για τους λειτουργούς της δεν αναγνωρίζω καμία ικανότητα. Ξέρω ότι μετά από τους τωρινούς θα ακολουθήσουν κι άλλοι εξίσου καλοί  στις συρρικνώσεις. Άλλοτε θα ευνοήσουν ένα κλάδο άλλοτε έναν άλλο , το αποτέλεσμα της πολιτικής τους όμως θα είναι το ίδιο: ένας κόσμος όπου τα αγαθά της εκπαίδευσης θα είναι αγαθά κι όχι κοροϊδία για τους λίγους προνομιούχους.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ στις 24 Απριλίου 2018.

Μια αναπληρώτρια…

          

     

15 Σχόλια

 1. Φιλόλογος

  Εκεί μας οδηγεί το σύστημα στην παραίτηση. Οι μόνοι που δικαιούνται να εργάζονται είναι οι ειδικές κατηγορίες και οι απολυμένοι των ιδιωτικών!

 2. ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

  Συγχαρητήρια για το θάρρος σου να πεις την αλήθεια. Αυτό που βίωσες εσύ, το έζησα κι εγώ με τα δικά μου παιδιά, αλλά εγώ σταμάτησα εγκαίρως. Την εξαιρετική αυτή επιστολή σου να τη στείλεις στο Υπουργείο μήπως και καταλάβει πόσο αδίκησε τους ΑΣΕΠΙΤΕΣ ( ΈΧΩ ΤΡΕΙΣ ΑΣΕΠ) προτάσσοντας ειδικές κατηγορίες,πολύτεκνους, τρίτεκνους-λες και τα πολλά παιδιά είναι σπουδαίο ακαδημαϊκό κριτήριο- απολυμένους ιδιωτικών και άλλους με βυσματική προϋπηρεσία. Το δίκιο μας θα το βρούμε στα δικαστήρια. Καλή αρχή σε ό,τι κάνεις.

 3. Φωτεινή Ειρήνη Μηλιώνη

  don’t give up just because they force us to

 4. Καλά τα λέτε κορίτσια, αλλά αυτή την προβοκατόρικη καραμέλλα με τους τρίτεκνους δεν την καταπίνετε πλέον να τελειώνουμε; Από πού κι ως που οι τρίτεκνοι προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα και μάλιστα στον τόπο κατοικίας τους; Παραισθήσεις έχετε;
  Τα δε παιδιά σας άραγε είναι με ΑΣΕΠ γεννημένα και δεν έτυχε ποτέ να μοριοδοτηθήτε χάριν αυτών;
  Ενας Αναπληρωτής ΤΡΙΤΕΚΝΟΣ που περιμένειιιιιι και περιμένειιιιιιι

  • Φιλόλογος

   Στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα το ποσοστό των τρίτεκνων είναι 10% και όχι 20% όπως στους αναπληρωτές.
   Δεν έτυχε ποτέ να μοριοδοτηθώ στους πίνακες αναπληρωτών για τα 2 παιδιά μου αλλά αντίθετα είμαι στην ίδια μοίρα με τον άτεκνο. Άδικο δε νομίζεις;
   Είμαστε πολλοί που περιμένουμε, ας είναι καλά οι ειδικές κατηγορίες, οι απολυμένοι και το σύστημα βεβαίως βεβαίως…

   • Αμα δεν δηλώσεις στην α’ιτηση ΝΑΙ σε όλα δεν κερδίζεις τίποτα από την τριτεκνία γιατι το σύστημα τρέχει με φθίνουσα σειρά τα ονόματα .Εκτός ίσως των πολυπληθών ειδικοτήτων ,ποτέ δεν τηρείται το ποσοστό τριτέκνων.Ψιλοαπάτη δηλαδή!!
    Μονο στην τοποθέτηση ,εάν προσληφθούμε προηγούμαστε στην επιλογή σχολείου, μετά έρχονται οι ΔΙΤΕΚΝΟΙ, μετά οι με ένα παιδί,κ.τ.λ.
    Παρεπιπτόντως το μεγάλο θέμα φέτος προκύπτει με τις Β και Γ αναθέσεις,
    συν τα κόλπα με τους Ειδικής Αγωγής.Ποιός λογαριάζει όσους αδικούνται!

  • ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

   Δεν είναι καθόλου καραμέλα.Με το ποσοστό του 20% κάθε χρόνο σε λίγο ο πίνακας θα έχει μόνο τρίτεκνους.Εσείς που δε δώσατε ποτέ ΑΣΕΠ ή αν δώσατε δεν επιτύχατε λυμαίνεσθε τις θέσεις των επιτυχόντων.Μη μιλάτε κι από πάνω. Εγώ με δύο παιδιά κι όχι τρία δε μοριοδοτήθηκα ποτέ.

 5. Μιχάλης Κ

  Μπραβο συναδελφισσα! Το κειμενο σου φωτογραφιζει παρα πολλους ανθρώπους στην ίδια θέση .Ειμαι κι εγω Φιλόλογος και σε καταλαβαινω. Πόσο δικαιο ειχες να διοριστεις πρώτη και ποσο αδικο να βλεπεις να δουλεύουν όλοι αυτοι που δεν το αξιζαν, μονο επειδη ηταν ιδιωτικοι και ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΠΟΤΕ ΑΣΕΠ και όλοι αυτοι που ειναι ειδικεσ κατηγορίες, που τα τελευταια χρονια στον κλαδο μας προστιθενται 70 !!!! ατομα κάθε χρονο…Τι να πεις…

 6. Δημήτρης

  Αν μια χρονιά δεν έκανε κανείς αίτηση αναπληρωτή, ίσως βλέπαμε πραγματικά αντιδράσεις και διορισμούς.

 7. Βαγγέλης

  Πώς πέφτετε στην παγίδα του συστήματος, το οποίο υπηρετούν οι εκάστοτε κυβερνώντες ! “Διαίρει και Βασίλευε”. Στρέφεστε ο ένας εναντίον του άλλου και υπηρετείτε τους σκοπούς των κυβερνήσεων και των “οσφυοκαμπτών” κυβερνητικών συνδικαλιστών. Όλοι στο ίδιο “καζάνι βράζετε” και μαλώνετε σε ποιο στόμα θα βρεθείτε. Το “Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι” από τις ιστορίες του κυρίου Κόινερ του Μπ. Μπρεχτ το έχετε διαβάσει; Διαβάστε το.Θα σας φωτίσει.

  • Φιλόλογος

   Πέφτουμε στην παγίδα γιατί το υπουργείο με το έτσι θέλω έχει κάνει τους πίνακες αναπληρωτών σουρωτήρια και καταφύγιο του κάθε κατατρεγμένου!
   Εσείς για να μιλάτε σε 2ο πληθυντικό ή είστε εκτός εκπαίδευσης ή ανήκετε στους ευνοημένους.
   Δε βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι χάρη στο υπουργείο και γι αυτό θα φωνάζουμε μέχρι να μας ακούσουν!!

 8. Αμφισβητίας

  Τώρα αποχωρεί μετά από τόσες θυσίες και τόσα χρόνια;;; Περίεργο μου φαίνεται…σε τόσο δύσκολες εποχές…Ας έγραφε ονοματεπώνυμο να ελέγχαμε τουλάχιστον μήπως είναι διοριστέα στις θέσεις γραμματέων δικαστηρίων κι αποχωρεί γι΄ αυτό το λόγο. Λέω εγώ τώρα…

  • φιλολογος

   Αποχωρεί δεν αποχωρεί η συνάδελφος, η αλήθεια είναι πως είμαστε πολλοί που την έχουμε πατήσει κι ενώ πριν 8-10 χρόνια ξεκινώντας ως επιτυχόντες ΑΣΕΠ πιστεύαμε πως σε 4-5 χρόνια θα έρθει ο διορισμός, όχι μόνο ο διορισμός δεν έρχεται αλλά χάνουμε και τη σειρά μας! Ας βάλει ποσοστά σε όλους! Σε κάθε φάση να παίρνει 40% επιτυχόντες ΑΣΕΠ, 40% έχοντες μόνο πρϋπηρεσία και το 20% τρίτεκνους, ή κάπως έτσι! Αφού δεν διορίζει κάτι πρέπει να αλλάξει! Αλλά, μόνοι μας το λέμε, μόνοι μας το ακούμε!!

 9. Στυλιανος Σαλαπαταρας

  Είμαι πλέον συνταξιούχος και είχα υπηρετήσει τον κλαδο απο ολλες θέσεις ως εκλεγμένος -και οχι διορισμενος -σας λεω μια σκεψη μηπως οι τοποικες επετηριδες εδιναν λυση στην Οδυσσεια σας?Δλδ πχ οι φιλόλογοι της Αττικης μια επετηρίδα η της Στερεάς άλλη(και αυτό για κάθε ειδικότητα) έτσι ώστε να μην γίνεται αυτος ο ξεσηκωμός σας?Τώρα περί ΑΣΕΠ και πινάκες δεν έχω κάποια εμπειρία !Κάθε επιτυχία στους στόχους σας

 10. ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ-ΦΙΛΟΛΟΓΟ. ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΤΟ Α-Π-Ο-Λ-Υ-Τ-Ο ΜΠΑΧΑΛΟ. ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ (ΠΕ16.01), ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΑ ΠΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΩΔΕΙΑ, ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

  ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΑΤΕ ΚΑΠΟΤΕ ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙ ΝΑ ΠΕΤΑΓΑΝ ΕΞΩ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΜΕ ΠΤΥΧΙΑ ΩΔΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΜ ΠΤΥΧΙΑ ΠΑΝΕΠΙΤΣΗΜΙΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΩ.

  ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΧ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ Η’ ΣΤΟΥΣ ΓΥΜΑΝΣΤΕΣ, ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ «ΕΞΥΠΝΟΙ» ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΚΑΙ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.

  ΤΩΡΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΑΤΑΙΑ 5-6 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΕΜ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΕΚ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑΣ, ΠΟΥ ΠΑΙΡΟΥΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ Η’ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ. ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΠΡΟΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.

  ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΙΣ Α ΚΑΙ Β ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ, ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ.

  Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΟΠΟΤΕ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ, ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ.

  Υ.Σ. Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ, ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑ ΙΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ…

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Οι 13 κατηγορίες σχολικών μονάδων. Τα κριτήρια κατάταξης για τα δυσπρόσιτα

ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Άρθρο 91 ...

Μοιράσου!