Home / Featured / Κακοπληρωμένοι οι Έλληνες Εκπαιδευτικοί. Έως και 40% περισσότερο θα έπρεπε να αμείβονται οι εκπαιδευτικοί

Κακοπληρωμένοι οι Έλληνες Εκπαιδευτικοί. Έως και 40% περισσότερο θα έπρεπε να αμείβονται οι εκπαιδευτικοί

Δημοσιεύτηκε: 10:46 μμ Οκτώβριος 5th, 2017  


Υψηλή εκτίμηση εξακολουθούν να απολαμβάνουν, σε σχέση με τις περισσότερες χώρες του πλανήτη, οι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας από τους συμπολίτες τους, παρά το γεγονός ότι οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης.

Το ίδιο δεν ισχύει, πάντως, για το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του CNN, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο, όπου οι πολίτες σέβονται και εκτιμούν τόσο τους ανθρώπους που ασκούν το επάγγελμα του εκπαιδευτικού.

Πρώτη, σύμφωνα με τη μελέτη 

 που πραγματοποίησε το Varkey Gems Foundation, έρχεται η Κίνα, όπου ο δάσκαλος απολαμβάνει την ίδια κοινωνική εκτίμηση με τον γιατρό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πολίτες από 21 χώρες στον κόσμο και σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Ελλάδα σέβονται τους δασκάλους τους περισσότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές και αγγλοσαξονικές χώρες.

Από τους πιο κακοπληρωμένους στον κόσμο

Σύμφωνα με την έρευνα, Έλληνες, Τούρκοι και Ισραηλινοί θεωρούν πως οι δάσκαλοι θα έπρεπε να πληρώνονται 30-40% περισσότερο από όσο θεωρούν ότι πληρώνονται.

Ένα ακόμη συμπέρασμα ελληνικού ενδιαφέροντος είναι πως οι Έλληνες θεωρούν σε μεγάλο βαθμό ότι τα εκπαιδευτικά συνδικάτα έχουν περισσότερη επιρροή από όση θα έπρεπε.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Κυρώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού για τη μη συμμετοχή σε διαδικασίες αξιολόγησης

Όπως δείχνει ο πίνακας, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί είναι ανάμεσα στους πιο κακοπληρωμένους. 

«Αυτό που κάνει εντύπωση», υπογραμμίζουν οι ερευνητές σε σχέση με τη χώρα μας, είναι, ότι παρά το μεγάλο ποσοστό εκτίμησης που χαίρει το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, οι Έλληνες έχουν την χειρότερη γνώμη για το εκπαιδευτικό τους σύστημα σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες που μελετήθηκαν, εκτός από την Αίγυπτο. Σημαντικό στοιχείο αν το δει κανείς σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της PISA στα μαθηματικά, τη μελέτη και την επιστήμη είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο των υπό μελέτη χωρών. Ανάμεσα στους Έλληνες ερωτηθέντες, το 70% τάσσεται υπέρ του να αμοίβονται οι εκπαιδευτικοί ανάλογα με την επίδοσή τους. Γεγονός που συμφωνεί με το γενικό συμπέρασμα ότι, όσο χαμηλότερες οι εκπαιδευτικές επιδόσεις μιας χώρας, τόσο μεγαλύτερη η υποστήριξη της αμοιβής ανάλογα με την επίδοση».

Όπως υπογραμμίζει το CNN, μεταξύ 2005–2015 οι μισθοί των δασκάλων στην Ελλάδα έχουν μειωθεί έως και 28%, τη στιγμή που στην Αγγλία και την Πορτογαλία η μείωση ήταν 10%.

Συλλαλητήριο στα Προπύλαια διοργανώνουν στις 18:00 η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), με αφορμή την παγκόσμια μέρα του εκπαιδευτικού.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Εγγραφές νεοεισαχθέντων στα Πανεπιστήμια

Καλούν τους εκπαιδευτικούς της χώρας να συμμετέχουν μαζικά στις ανάλογες συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα

Στόχος των Ομοσπονδιών δασκάλων και καθηγητών είναι η ανάδειξη των προβλημάτων της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και η υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου. Για τη διευκόλυνση συμμετοχής στο συλλαλητήριο η ΟΛΜΕ κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για τα απογευματινά και εσπερινά σχολεία (5 μ.μ. με 8 μ.μ.).

«Ο εκπαιδευτικός δεν είναι ένας απλός διαμεσολαβητής της γνώσης. Είναι ο παιδαγωγός που οραματίζεται, εμπνέει, αγωνίζεται», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΟΛΜΕ στη διακήρυξή της για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών.

Προσθέτει ότι «χιλιάδες εκπαιδευτικοί καταθέτουν καθημερινά την ψυχή τους μέσα στην τάξη, πολλές φορές σε αντίξοες συνθήκες, στηρίζοντας με αυταπάρνηση το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές του»

«Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί αμείβονται λιγότερο, ενώ εργάζονται περισσότερο και σε πιο δύσκολες και ελαστικές συνθήκες εργασίας από ό,τι οι περισσότεροι συνάδελφοί τους στις χώρες της Ευρώπης» τονίζει η ΟΛΜΕ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

H πρώτη προκήρυξη πανεπιστημιακού τμήματος για εισαγωγή απόφοιτων ΙΕΚ

Εκδόθηκε η πρώτη προκήρυξη πανεπιστημιακού τμήματος, με την οποία καλούνται οι απόφοιτοι ...