Home / HEADER-NEWS / Γλυφάδα «και με τα Δημόσια Νηπιαγωγεία του Δήμου, τι γίνεται;;;;;;»

Γλυφάδα «και με τα Δημόσια Νηπιαγωγεία του Δήμου, τι γίνεται;;;;;;»

Δημοσιεύτηκε: 1:23 μμ Οκτώβριος 17th, 2017  


«Σήμερα, τρία χρόνια μετά, ζήσαμε μια ακόμα ξεχωριστή στιγμή: Εγκαινιάσαμε ένα έργο πνοής για τη Γλυφάδα, έναν υπερσύγχρονο, οικολογικό, διεθνών προδιαγραφών παιδικό σταθμό. Ένα έργο με ίδιους πόρους, ο δεύτεροςολοκαίνουργιος παιδικός σταθμός που εγκαινιάζουμε στη δημοτική μας θητεία.»
                                                                    Γιώργος Παπανικολάου- Δήμαρχος Γλυφάδας                          
(απόσπασμα από προσωπική του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)

Ποιες αλήθεια κινήσεις έχουν γίνει αυτά τα τρία αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια για να λυθούν τα οξύτατα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νηπιαγωγεία της αρμοδιότητας του Δήμου Γλυφάδας;

Αυτή τη στιγμή το 1ο , 15ο και 16ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας στεγάζονται σε νοικιασμένα ισόγεια καταστήματα πολυκατοικιών και λειτουργούν ως μονοθέσια.  Ανάμεσα σε άλλες σημαντικές ελλείψεις το 1ο ΝΓ δεν έχει ούτε την απαιτούμενη τουαλέτα για το εκπαιδευτικό προσωπικό!  Υπόψη πως φέτος και με τις τελευταίες αλλαγές του «νέου ολοήμερου νηπιαγωγείου» στο 1ο νηπιαγωγείο λειτουργεί και ολοήμερο τμήμα. Το 17ο και 19ο Νηπιαγωγείο λειτουργούν σε νοικιασμένο χώρο στις εγκαταστάσεις πρώην ιδιωτικού σχολείου (Green Hill). Το Παπαδάκειο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας που λειτουργεί με 3 τμήματα (τα 2 ολοήμερα) και τμήμα ένταξης, έχει ιδιόκτητο κτήριο (κληροδότημα) αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη, πρόβλεψη και παρεμβάσεις λόγω παλαιότητας και ιδιαιτερότητας του. Οι ιδιαίτερες κτιριακές συνθήκες και τα  τμ όλων των παραπάνω νηπιαγωγείων εκτός των ζητημάτων της παιδαγωγικής καταλληλότητας και λειτουργικότητας που θέτουν δεν επιτρέπουν να φοιτά ο μέγιστος προβλεπόμενος αριθμός παιδιών.

Επιπλέον στη Γλυφάδα…

το 7ο Νηπιαγωγείο λειτουργεί με 2 τμήματα να λειτουργούν μέσα στο 6ο Δημοτικό και από το 2008, λόγω πληθώρας νηπίων, ένα ακόμη τμήμα «φιλοξενείται» ως παράρτημα του 7ου ΝΓ μέσα στο 11ο Δημοτικό Γλυφάδας. Τα προβλήματα της συστέγασης με τα δημοτικά αντικειμενικά είναι πολλά παρά την καλή συνεργασία και τις προσπάθειες των συναδέλφων του νηπιαγωγείου και των δημοτικών.

Σε ότι αφορά τα  νηπιαγωγεία αρμοδιότητας του Συλλόγου μας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, το 6ο Νηπιαγωγείο Βούλας συνεχίζει την «οδύσσειά» του! Αφού για αρκετό  χρονικό διάστημα στεγάστηκε στην τραπεζαρία του 2ου Ν/Γ Βούλας, μεταστεγάστηκε και λειτουργεί προσωρινά σε χώρους του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας, μέχρι να κατασκευαστεί η μόνιμη στέγη του (έχει βρεθεί οικόπεδο). Υπάρχει μεν διαχωρισμός του χώρου στο προαύλιο προκειμένου να είναι σε ξεχωριστό χώρο τα παιδιά του δημοτικού με τα παιδιά του νηπιαγωγείου, ωστόσο ο χώρος είναι μια προσωρινή λύση που δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις ανάγκες εγγραφών της περιοχής.

Επισημαίνουμε πως κάθε χρόνο αρκετά παιδιά αναγκαστικά μετακινούνται σε όμορα ΝΓ  που έχουν, εάν έχουν, κενές θέσεις. Το νηπιαγωγείο είναι 2/θ αλλά λειτουργεί αναγκαστικά ως μονοθέσιο και με μικρότερο αριθμό παιδιών λόγω έλλειψης χώρου.  Το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που είχε δώσει ο δήμος των 3Β μιλούσε για παράδοση το καλοκαίρι του 2017 όμως  δεν βλέπουμε να έχει προχωρήσει κάτι.

Η προσθήκη αίθουσας στο 1ο Νηπιαγωγείο Βάρης, το οποίο έχει ιδρυθεί ως διθέσιο και λειτουργεί ως μονοθέσιο λόγω έλλειψης χώρου, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη παρόλο που όπως λέει ο Δήμος έχει ολοκληρωθεί η μελέτη επέκτασης του.

Για το νηπιαγωγείο της Βουλιαγμένης η συζήτηση που γίνεται για το γκρέμισμα του δημιουργεί εύλογη ανησυχία και αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα η οποία δεν έχει ερωτηθεί στο σύνολό της ούτε και έχει ενημερωθεί σχετικά.

Κύριοι αρμόδιοι των Δήμων Γλυφάδας και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τι και ποιους εξυπηρετεί όλη αυτή η κατάσταση; Γιατί όλες αυτές οι καθυστερήσεις και η στασιμότητα; Γιατί δε γίνεται σοβαρός προγραμματισμός και έχει παγιωθεί αυτή η κατάσταση; Ποια πρόβλεψη, βήματα και χρονοδιάγραμμα έχουν οριστεί για όλα αυτά τα γνωστά στους δήμους προβλήματα; Τα δημόσια νηπιαγωγεία δε θα φέρουν έσοδα από τροφεία και voucher στους  δήμους, όμως είναι προκλητικό να αγνοούνται τόσο επιδεικτικά χρόνια προβλήματα!  Μιλάμε για παιδιά και εκπαιδευτικές ανάγκες και όχι για αριθμούς και σκοπιμότητες.

Με βάση τα παραπάνω

ΖΗΤΟΥΜΕ:

  • Ανέγερση νέων κτιριακών υποδομών, ικανών να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα νηπιαγωγεία του συλλόγου μας που το έχουν ανάγκη. Με σαφές χρονοδιάγραμμα-σχεδιασμό-υλοποίηση.
  • Άμεσο σχεδιασμό προγράμματος απαλλοτριώσεων οικοπέδων και κατασκευής σύγχρονων και με προδιαγραφές ασφαλείας Νηπιαγωγείων τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες φοίτησης όλων των παιδιών (νηπίων – προνηπίων)
  • Εξασφάλιση κατάλληλων κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών για όλα τα παιδιά 4-6 που φοιτούν στα δημόσια νηπιαγωγεία,  οι οποίες να ανταποκρίνονται στις βιολογικές και εκπαιδευτικές ανάγκες αυτής της ηλικίας.  Τήρηση των προδιαγραφών για τα Νηπιαγωγεία αλλά και των κριτηρίων ασφαλείας (σωματικής και ψυχολογικής) του  ΟΣΚ    (3 τμ ανά μαθητή, χώροι υγιεινής, πρόσβαση σε ΑμεΑ, αύλειος χώρος, χώρος για κινητικές δραστηριότητες,  πυρασφάλεια, αντισεισμικός έλεγχος)
  • Έλεγχος καταλληλόλητας των αύλειων και εσωτερικών χώρων όλων των νηπιαγωγείωναρμοδιότητας σας. Να εκπονηθεί ταχύτατα πρόγραμμα επισκευών και άλλων αναγκαίων παρεμβάσεων όπου χρειάζεται.
  • Αξιοπρεπή κτίρια με όλες τις απαραίτητες  υποδομές  (χώροι υγιεινής, βοηθητικοί χώροι, αυλές κλπ) στις προσωρινές λύσεις στέγασης που έχουν δοθεί.  


Καλούμε επίσης τα Δημοτικά Συμβούλια, τις ΔΕΠ και τους κ. Δημάρχους των περιοχών αρμοδιότητας του συλλόγου μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και άμεσα να τοποθετηθούν:
-για τα συγκεκριμένα προβλήματα και αιτήματα που θέσαμε. Για τα βήματα και τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίλυσή τους.
–  για το ποιο είναι σήμερα το κόστος για τα μισθωμένα κτίρια που στεγάζουν νηπιαγωγεία του Συλλόγου μας.
– για την παντελή έλλειψη τοποθέτησης ωφελούμενων εργαζομένων (σχολικών βοηθών, τραπεζοκόμων, γενικών καθηκόντων κλπ) σε νηπιαγωγεία. Για τη λογική και  τον τρόπο με τον οποίο αξιολογήθηκαν οι ανάγκες, ζητήθηκαν από το πρόγραμμα και τοποθετήθηκαν οι εργαζόμενοι αυτοί όπου τοποθετήθηκαν.

Με βάση τα συνολικά προβλήματα των νηπιαγωγείων μας θεωρούμε αναγκαίο να προγραμματιστούν  συναντήσεις του ΔΣ του Συλλόγου μας  με τις δημοτικές αρχές Γλυφάδας και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...