Home / Featured / Διερεύνηση από το Υπουργείο Παιδείας για το γιατί δεν κράτησε ο 11χρονος Αμίρ από το Αφγανιστάν τη σημαία

Διερεύνηση από το Υπουργείο Παιδείας για το γιατί δεν κράτησε ο 11χρονος Αμίρ από το Αφγανιστάν τη σημαία

Δημοσιεύτηκε: 6:06 μμ Οκτώβριος 29th, 2017  


Ένα περιστατικό το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί καταγγέλει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. Η καταγγελία έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου και αφορά στο 11χρονο παιδί από το Αφγανιστάν, τον μικρό Αμίρ, ο οποίος θα κρατούσε τη σημαία στην παρέλαση.

Ο Γιάννης Ευσταθίου αναφέρει: «Τελικά το Αφγανόπουλο στο 6ο δημοτικό Δάφνης που πέταγε από τη χαρά του επειδή είχε κληρωθεί σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, δεν κράτησε τη σημαία. Όπως μαθαίνω, με απόφαση του διευθυντή του σχολείου, η σημαία δόθηκε σε άλλο μαθητή και το 11χρονο Αφγανόπουλο κράτησε την πινακίδα με τον τίτλο του σχολείου. Ο διευθυντής επικαλέστηκε ότι το παιδάκι από το Αφγανιστάν αρνήθηκε να μπει σε εκκλησία με την σημαία. Το Αφγανόπουλο δηλώνει έκπληξη και υποστηρίζει πως ουδέποτε του είπαν κάτι τέτοιο και πως δεν είχε πρόβλημα να μπει σε χριστιανική εκκλησία.

Μαθαίνω επίσης πως ετοιμάζεται παρέμβαση από το υπουργείο Παιδείας που θα ζητήσει διευκρινίσεις για την όλη υπόθεση…»

Ο 11χρονος Αμίρ Χουσέιν Ιμέντια από το Αφγανιστάν δεν παρέλασε τελικά κρατώντας την ελληνική σημαία και αντ’ αυτού του έδωσαν να κρατήσει την ταμπέλα με το όνομα του σχολείου.

Τις συνθήκες υπό τις οποίες ο 11χρονος Αμίρ από το Αφγανιστάν, αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος, κράτησε τελικά την ταμπέλα του σχολείου του κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, σε περιοχή της Δάφνης στην Αθήνα, εξετάζει το υπουργείο Παιδείας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Αγγελόπουλος, θα υπάρξει ανακοίνωση, μόλις το υπουργείο λάβει αναλυτική πληροφόρηση από τους εμπλεκόμενους φορείς, αύριο, Δευτέρα.

«Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το περιστατικό και αύριο (σ.σ. Δευτέρα) θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση, κατόπιν πληροφοριών που λαμβάνονται από τη σχολική μονάδα και το πρόγραμμα ‘Προσωρινή Στέγαση Προσφύγων αιτούντων άσυλο ή μετεγκατάσταση από την χώρα’ του δήμου Αθηναίων, βάση του οποίου η οικογένεια βρίσκεται σε διαμέρισμα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Αγγελόπουλος.

Πριν από λίγες μέρες είχε κυκλοφορήσει η ιστορία του μικρού Αμίρ και της οικογένειάς του καθότι η κληρωτίδα είχε βγάλει το όνομά του και ο ίδιος θα γινόταν ο πρώτος Αφγανός (και μουσουλμάνος) που θα παρέλαυνε κρατώντας τη σημαία «με τα όμορφα χρώματα» όπως την είχε αποκαλέσει. Η είδηση έκανε το γύρο του ελληνικού διαδικτύου ξεκινώντας άλλη μία από αυτές τις ανούσιες αντιπαραθέσεις για το ποιος αξίζει ή δεν αξίζει, πρέπει ή δεν πρέπει να κρατάει την ελληνική σημαία.

Στη μαθητική παρέλαση, ωστόσο, ο μικρός Αμίρ δεν πήρε στα χέρια του τη σημαία αφού αυτή δόθηκε σε έναν άλλο μαθητή του 6ου δημοτικού σχολείου Δάφνης. Θέλοντας να μάθω τι ακριβώς συνέβη, συναντήθηκα για λίγα λεπτά με την οικογένεια του Αμίρ το μεσημέρι του Σαββάτου σε μία μικρή πλατεία στο κέντρο της Αθήνας, κάτω από την Αχαρνών. Αυτός και τα δύο μικρότερα αδέρφια του φορούσαν ακόμα τα ρούχα της παρέλασης και στα χέρια τους κρατούσαν μικρές ελληνικές σημαίες.

Με τη βοήθεια διερμηνέα ρώτησα τη μητέρα του, Άρεζο τι ακριβώς είχε συμβεί και γιατί ο γιος της δεν είχε κρατήσει τελικά τη σημαία.  Όπως μου εξήγησε, αρχικά την πήραν τηλέφωνο και την ενημέρωσαν ότι στην κλήρωση είχε βγει του όνομα του γιου της. «Μίλησα με την υπηρεσία (σ.σ εννοεί την Ύπατη Αρμοστεία καθώς η οικογένειά της βρίσκεται στην Αθήνα με το πρόγραμμα προσωρινής στέγασης προσφύγων) και τους είπα ότι είμαι πολύ χαρούμενη. Η υπηρεσία μου είπε ότι το παιδί μου θα πρέπει να πάει και στην εκκλησία και εγώ τους είπα ότι δεν έχω πρόβλημα. Εμείς σεβόμαστε τον Χριστό και την Παναγία. Όμως, με πήραν τηλέφωνο την ίδια μέρα και μου είπαν έχει ακυρωθεί το παιδί μου και δεν θα είναι σημαιοφόρος».

Στη συνέχεια, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα υποστηρίζει η μητέρα του Αμίρ, έγινε νέα κλήρωση και στη θέση του βγήκε άλλος μαθητής. Όταν τη ρώτησα πώς δικαιολογήθηκε αυτή η απόφαση, η απάντησή της ήταν λακωνική αλλά σαφής: «Δεν μας είπαν γιατί». Φεύγοντας, ο μικρός Αμίρ καθόταν ακόμη στο παγκάκι. Του ζήτησα μόνο να μου πει αν στεναχωρήθηκε που δεν κατάφερε να παρελάσει με τη σημαία. Με κοίταξε, περίμενε να μεταφράσει την ερώτησή μου ο διερμηνέας και μου είπε απλώς ένα «ναι». Έπειτα μου χαμογέλασε και άρχισε να ανεμίζει τη μικρή του σημαιούλα.
Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου προκειμένου να μάθουμε τη δική του άποψη για το συγκεκριμένο θέμα αλλά λόγω της ημέρας δεν κατέστη εφικτό. Θα επανέλθουμε, αν και εφόσον, υπάρξει δήλωσή του.

lifo.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...