Home / HEADER-NEWS / Διαμαρτυρία αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων

Διαμαρτυρία αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων

Δημοσιεύτηκε: 10:56 μμ Οκτώβριος 16th, 2017  


Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα σχολεία μας άνοιξαν με αναρίθμητες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Η έγκαιρη πρόσληψη αρκετών χιλιάδων αναπληρωτών/συμβασιούχων εκπαιδευτικών δεν αντιμετώπισε το χρόνιο πρόβλημα των λειτουργικών κενών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες αδικίες και ανισότητες, τόσο στην παρεχόμενη εκπαίδευση όσο και στα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων εξειδικευμένων εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους κλάδους των ειδικοτήτων της Αισθητικής Αγωγής (Εικαστικών ΠΕ08, Μουσικολόγων ΠΕ16, Θεατρολόγων ΠΕ32) παρατηρήθηκε για άλλη μία φορά το απαράδεκτο φαινόμενο της μη απόδοσης εξ αρχής όλων των λειτουργικών κενών από κάποιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που -κατά παράδοση- εμφανίζουν με ταχυδακτυλουργικό τρόπο τα κενά που περισσεύουν μετά την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ70 (Δάσκαλοι).

Η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» δεν έχει θέση στο δημόσιο σχολείο των αξιών, του ήθους και των ιδανικών. Ολα αυτά τα χρόνια, λειτουργούμε συμπληρωματικά στα πλαίσια της συνεργασίας μας, πολλαπλασιάζοντας τις δυνατότητες αλλά και τις επιλογές των νέων ανθρώπων. Η απειλή της «υπεραριθμίας» ακούγεται τουλάχιστον «αστεία» στα αυτιά μας και στη σκέψη μας, εφ’ όσον γνωρίζουμε ότι η κάλυψη του διδακτικού ωραρίου περιλαμβάνει ενισχυτική διδασκαλία, γραμματειακή υποστήριξη κ.ά. Κάθε φορά που αποδέχεστε να διδάξετε το μάθημα των Εικαστικών, της Μουσικής, της Θεατρικής Αγωγής, της Πληροφορικής και της Φυσικής Αγωγής, ένας εκπαιδευτικός παραμένει άνεργος. Σκεφτείτε το τελευταίο, αγαπητοί συνάδελφοι. Πιθανόν η επόμενη φορά να αφορά έναν δικό σας άνθρωπο.

Οι εκπαιδευτικοί της Αισθητικής Αγωγής καλούνται να υπηρετήσουν μέχρι και σε 5 σχολεία -χωρίς απαραίτητα να καλύπτουν το διαθέσιμο ωράριο σε καθένα από αυτά-, να περιοδεύουν ανά τον νομό προκειμένου να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές, με πιθανό στόχο να φαίνεται ότι επαρκούν οι εκάστοτε προσλήψεις. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρήθηκε οι εκπαιδευτικοί της Αισθητικής Αγωγής να τοποθετηθούν σε λειτουργικά κενά του ολοήμερου προγράμματος χωρίς να τους έχουν αποδοθεί οι ώρες που τους αντιστοιχούν στο πρωινό ωρολόγιο πρόγραμμα, σε αντίθεση με την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την υπουργική απόφαση Φίλη που ορίζει ότι προτάσσονται ξεκάθαρα στη διδασκαλία των αντίστοιχων διδακτικών αντικειμένων.

Ολα τα παραπάνω απετράπησαν μετά από συντονισμένες ενέργειες και κινητοποιήσεις τόσο σε κεντρικό επίπεδο (ΠΕΣΥΘ) όσο και στις κατά τόπους Διευθύνσεις. Αναφορικά με τη Μεσσηνία, οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων αλλά και των εκπαιδευτικών ΠΕ70 ήταν επίμονες, δίκαιες, βασίστηκαν στη νομιμότητα και έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Οι εκπαιδευτικοί της Αισθητικής Αγωγής αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους συναδέλφους των άλλων κλάδων, για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας στο μείζον ζήτημα των ανισοτήτων στην παρεχόμενη εκπαίδευση, την ανάδειξη της σπουδαιότητας της αισθητικής καλλιέργειας του ανθρώπου, αλλά και την εξασφάλιση της ίσης συμμετοχής στην οικονομική ζωή του τόπου. Αγωνιζόμαστε για να μην παρατηρηθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον και καλούμε όλους τους συναδέλφους, μόνιμους, αναπληρωτές/συμβασιούχους, ωρομίσθιους και ανέργους, να τοποθετηθούν σχετικά με το κείμενό μας σε έναν ειλικρινή διάλογο, που θα μας επιτρέψει στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες να πορευτούμε στο μέλλον με αισιοδοξία. Διότι πιστεύουμε βαθιά ότι: «Οταν είμαστε ενωμένοι, είμαστε πιο δυνατοί».

Διεκδικούμε:

– Σύσταση οργανικών θέσεων για όλους τους εκπαιδευτικούς της Αισθητικής Αγωγής σε όλα τα σχολεία και μαζικούς διορισμούς για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες.

– Προσλήψεις αναπληρωτών/συμβασιούχων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών των σχολείων μέχρι να λυθεί το ζήτημα της αδιοριστίας.

– Διορισμό όσων εκπαιδευτικών έχουν συμπληρώσει 30 μήνες προϋπηρεσίας στην Εκπαίδευση.

– Επαναφορά του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στην Ε΄ και την ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού.

– Επαναφορά του εβδομαδιαίου δίωρου στο μάθημα της Μουσικής στην Α΄ και τη Β΄ τάξη του Δημοτικού.

– Ισα δικαιώματα μονίμων/αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Και λέμε όχι:

– Στη διαρκή μετακίνησή μας.

– Στην ασυνέχεια της δουλειάς μας.

– Στη συμπλήρωση ωραρίου μας στο ολοήμερο, πριν μας αποδοθούν όλες οι ώρες της ειδικότητάς μας που αντιστοιχούν στο πρωινό ωρολόγιο πρόγραμμα.

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών

Εκπαιδευτικών Ειδικοτήτων Μεσσηνίας


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...