Home / HEADER-NEWS / Τι απάντησε ο Υπουργός για το θέμα εξόφλησης οδοιπορικών και υπερωριών 70 περίπου εκπαιδευτικών

Τι απάντησε ο Υπουργός για το θέμα εξόφλησης οδοιπορικών και υπερωριών 70 περίπου εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 7:27 μμ Οκτώβριος 31st, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Νομοθετική παρέμβαση απαιτείται προκειμένου να λυθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις μη καταβολή υπερωριακών αποζημιώσεων και οδοιπορικών εξόδων μετακίνησης προσωπικού για συμπλήρωση ωραρίου καθώς και διοικητικών υπαλλήλων και μελών υπηρεσιακού συμβουλίου στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα ο Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε κατά τη διάρκεια απάντησής του στη Βουλή ότι  η μόνη λύση είναι νομική και αυτό σημαίνει μια συνεννόηση με την Κυβέρνηση. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να δεσμευθώ, ακριβώς επειδή υπήρξε αυτή η διστακτικότητα της Κυβέρνησης την περασμένη φορά που κατατέθηκε αυτή η τροπολογία.

Η ερώτηση κατατέθηκε από τη  Βουλευτή Χαλκιδικής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Αικατερίνης Ιγγλέζη προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και είχε θέμα: «Αίτημα για τροποποιητική ρύθμιση πληρωμής οδοιπορικών και υπερωριακής απασχόλησης των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής». Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του Υπουργού:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κυρία Ιγγλέζη, θα σας διαβάσω την απάντηση η οποία είναι η απάντηση των υπηρεσιών και μια απάντηση η οποία πραγματικά προσπαθήσαμε και με τους νομικούς συμβούλους να είναι όσο πιο ακριβής γίνεται.

Όπως γνωρίζετε, η λύση του προβλήματος αυτού γίνεται μόνο με νομοθετική παρέμβαση, με ένα άρθρο σε κάποιο νόμο. Και ξέρετε ότι την περασμένη φορά υπήρξε μια διαφωνία της Κυβέρνησης στο να συμπεριλάβει μια τέτοια τροπολογία. Μπορεί να το ξαναπροσπαθήσουμε.

Το ποσό είναι ένα ποσό της τάξης των 20.000 ευρώ, για να μην θεωρήσουν όσοι μας ακούνε ότι μιλάμε για κάτι πολύ μεγάλο. Απλώς εδώ υπάρχει μια γραφειοκρατική εμπλοκή, η οποία, δυστυχώς, δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς νομική παρέμβαση, για την οποία, όπως σας είπα, υπήρξε μια κυβερνητική αντίρρηση στο να συμπεριληφθεί στον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αν δεν κάνω λάθος, τον Αύγουστο.

Διαβάζω την απάντηση. Για τα οικονομικά έτη 2014 – 2015 δεν ενταλματοποιήθηκαν δαπάνες ύψους 27.500 ευρώ, που αφορούν την υπερωριακή απασχόληση των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Χαλκιδικής και την μετακίνηση των εκπαιδευτικών για συμπλήρωση ωραρίου και διοικητικών υπαλλήλων για τις ανάγκες της υπηρεσίας και των μελών ΠΥΣΔΕ για συμμετοχή στις συνεδριάσεις.

Για τις ανωτέρω δαπάνες και ως προς το μέρος που αφορά το οικονομικό έτος 2014 προέκυψε θέμα κανονικότητάς τους, καθότι οι αποφάσεις ανάκλησης-υποχρέωσης, που εκδόθηκαν λόγω μη εξόφλησής τους εντός του έτους που δημιουργήθηκαν, έφεραν ημερομηνία μεταγενέστερη, 7 Ιανουαρίου του 2015, από αυτήν που έπρεπε να φέρουν, δηλαδή 31.12.2014, σύμφωνα με το έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ως προς το μέρος που αφορά το οικονομικό έτος 2015 επεστράφησαν τα δικαιολογητικά από την αρμόδια υπηρεσία, η οποία δεν προέβη στην ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και ενταλματοποίησής τους λόγω ανάρτησης των αναλήψεων υποχρέωσης στο «Διαύγεια» σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν της πραγματοποίησής τους, καθώς και τη μη αναγραφή σε αυτές των ημερομηνιών της υπηρεσίας.

Εδώ, λοιπόν, υπάρχει, αν θέλετε, μια ολιγωρία της υπηρεσίας, όχι της υπηρεσίας του Υπουργείου, αλλά της υπηρεσίας απ’ όπου προέρχονται οι συνάδελφοι αυτοί.

Επιμένω ότι δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα. Το έχουν εξαντλήσει οι υπηρεσίες. Το έχουν εξαντλήσει οι νομικοί μας σύμβουλοι. Η μόνη λύση είναι νομική και αυτό σημαίνει μια συνεννόηση με την Κυβέρνηση. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να δεσμευθώ, ακριβώς επειδή υπήρξε αυτή η διστακτικότητα της Κυβέρνησης την περασμένη φορά που κατατέθηκε αυτή η τροπολογία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ  (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων):  Ναι, θέλω να προσθέσω για να μη μείνει η εντύπωση ότι ο όποιος Υπουργός είναι πανίσχυρος και μπορεί να εισαγάγει οποιαδήποτε νομική ρύθμιση. Υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις της Κυβέρνησης και υπάρχουν δεσμεύσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Εδώ, λοιπόν, επιμένω ότι οι συνάδελφοι, πράγματι, έχουν υποστεί μια τεράστια ταλαιπωρία. Υπάρχει μια ολιγωρία ως προς τα γραφειοκρατικά. Ξέρετε ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους -και ορθά θα έλεγα- είναι πολύ αυστηρό σε τέτοιου είδους ζητήματα. Επιμένω ότι πολιτικά μπορεί να λυθεί μόνο όταν σε κάποιον επόμενο νόμο, νομοσχέδιο, το φέρουμε μετά από συζήτηση στην Κυβέρνηση συλλογικότερα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, η σημερινή επίκαιρη ερώτηση αφορά υπερωριακή απασχόληση και οδοιπορικά εβδομήντα περίπου εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, που αν και πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2014 και 2015, δεν μπόρεσαν να εξοφληθούν.

Οι μεν υπερωρίες έχουν πραγματοποιηθεί προς εξυπηρέτηση του προγράμματος των σχολικών μονάδων και διοικητικών αναγκών, τα οδοιπορικά δε, αφορούν εκπαιδευτικούς που μετακινούνται σε περισσότερες της μίας σχολικές μονάδες, προκειμένου να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών του Νομού.

Πρέπει να τονίσω ότι η καταβολή αποζημίωσης είναι καθ’ όλα νόμιμη και πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να προσπεραστούν λάθη, παραλείψεις ή ακόμη και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις προς όφελος των εργαζόμενων εκπαιδευτικών.

Ήδη από τον Μάρτιο του 2016 η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εκπαιδευτικών. Με έγγραφό της προς το Υπουργείο σας, το οποίο καταθέτω στα Πρακτικά, πρότεινε να γίνει τροποποιητική ρύθμιση προκειμένου η υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου Χαλκιδικής να προβεί στην εξόφληση των εγκεκριμένων δαπανών που εκκρεμούν από το 2014 και 2015, όπως είπαμε. Από τη σχετική αίτηση μπορείτε να ανασύρετε όλες τις πληροφορίες και τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής Χαλκιδικής κυρία Αικατερίνη Ιγγλέζη καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα αίτηση, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Να σημειώσω, τέλος, ότι στον προϋπολογισμό της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής για το 2016 είχαν εγγραφεί τα ποσά που ήταν απαραίτητα για την αποπληρωμή των συγκεκριμένων δαπανών, ποσά τα οποία ενέκρινε το Υπουργείο, τα οποία, όμως, χωρίς την τροποποιητική ρύθμιση δεν κατέστη δυνατόν να πληρωθούν.

Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάται ο κύριος Υπουργός σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να εξοφληθούν επιτέλους τα δεδουλευμένα των εκπαιδευτικών και να δοθεί τέλος σε ένα θέμα που ταλανίζει τόσο τους εργαζόμενους, όσο και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής τα τελευταία χρόνια.

Σας ευχαριστώ.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, για την απάντησή σας. Το ξέρω κι εγώ ότι μόνο με νομοθετική ρύθμιση λύνεται το θέμα. Αυτό που θέλουμε είναι ακριβώς να υπάρξει στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας μια νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα, γιατί καταλαβαίνετε κι εσείς ότι είναι και ηθικό και κοινωνικό το πρόβλημα.

Ήδη οι εκπαιδευτικοί καλούνται με τους μειωμένους μισθούς τους να αντεπεξέλθουν περιπλανώμενοι σχεδόν κάθε χρόνο στην ελληνική επικράτεια και πολλές φορές χρειάζονται να βάλουν οι ίδιοι τα οχήματά τους για να μετακινηθούν σε διαφορετικές περιοχές. Στη Χαλκιδική, κυρίως, λόγω του οδικού της δικτύου, αλλά και το πώς είναι ο νομός, είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθείς από ένα σχολείο σε ένα άλλο. Καταλαβαίνετε ότι βάζουν τα λεφτά, τα προκαταβάλλουν και στην προκειμένη περίπτωση δεν τα έχουν πάρει καν τα λεφτά αυτά, τα οποία αυτοί προκαταβάλλουν για να μετακινηθούν.

Επειδή η Πρωτοβάθμια Χαλκιδικής έχει προσφύγει επανειλημμένως στο Υπουργείο, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα, και οι εκπαιδευτικοί λένε ότι έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους, είναι επιβεβλημένο να δοθεί μια λύση μετά από όλα αυτά τα χρόνια. Θα ήταν λυπηρό να φτάσουν οι εκπαιδευτικοί στο σημείο να κινηθούν νομικά εναντίον της διοίκησης απαιτώντας τα δεδουλευμένα.

Εμείς ως Κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Σας ευχαριστώ πολύ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...