Home / Featured / Αντίθετος με την ποινική δίωξη της Δασκάλας ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Αντίθετος με την ποινική δίωξη της Δασκάλας ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Δημοσιεύτηκε: 8:49 μμ Οκτώβριος 10th, 2017  


Δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη της δασκάλας ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων στη Βόνιτσα

Η σύλληψη δασκάλας για περιστατικό που σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο της Βόνιτσας προκάλεσε πολλές συζητήσεις προ ημερών.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λευκάδας είχε καταδικάσει το γεγονός της σύλληψης εκφράζοντας τη συμπαράσταση του στην εκπαιδευτικό ωστόσο ο σύλλογος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου με ανακοίνωση του καταδικάζει με νόημα «κάθε μορφή βίας (σωματική, λεκτική, ψυχολογική) μέσα στο σχολείο απ’ όποιον κι αν προέρχεται και σε όποιον κι αν απευθύνεται. Γιατί το σχολείο πρέπει να προστατεύει τα παιδιά και οφείλει να διδάξει την αρχή της μη βίας» και σημειώνει πως δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη της δασκάλας.

Αναλυτικα η ανακοίνωση:

Πρόσφατα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο συνέβησαν δύο περιστατικά που διατάραξαν την λειτουργία του σχολείου, αρχικά λόγω των γεγονότων και στην συνέχεια λόγω της διάστασης που πήρε κυρίως το ένα εξ αυτών, που αφορούσε δασκάλα και μαθητή της Β’ τάξης.

Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου κ΄2ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής :

• Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας (σωματική, λεκτική, ψυχολογική) μέσα στο σχολείο απ’ όποιον κι αν προέρχεται και σε όποιον κι αν απευθύνεται. Γιατί το σχολείο πρέπει να προστατεύει τα παιδιά και οφείλει να διδάξει την αρχή της μη βίας.
• Δεν επιθυμούμε την ποινική δίωξη της δασκάλας, διότι οφείλουμε να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα μας εντός της σχολικής κοινότητας. Επίσης, λόγω του πολύχρονου παιδαγωγικού της έργου και της αναγνώρισης που τυγχάνει γι αυτό, πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί το θέμα χωρίς να αμαυρωθεί αυτή η πορεία.
• Είναι απαράδεκτη η στάση συμπολιτών μελών ή μη της σχολικής κοινότητας, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν «κλίμα » υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, οδηγώντας τους εμπλεκόμενους (γονείς, παιδί, δασκάλα) σε ψυχολογική κατάρρευση ή σύγχυση και το σχολείο (καθηγητές, γονείς, μαθητές) σε περαιτέρω αναταραχή.
• Πρέπει οι γονείς να καταλάβουμε, ότι θα πρέπει να αφήσουμε τους παιδαγωγούς να λειτουργήσουν απρόσκοπτα, χωρίς να υποβιβάζουμε τον ρόλο τους και να ακυρώνουμε την θέση τους, έναντι των παιδιών και της σχολικής κοινότητας, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν σωστά και ανεπηρέαστα το παιδαγωγικό τους έργο.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πανελλήνιες 2022: Οδηγίες για την εξέταση του μαθήματος Αρχιτεκτονικό Σχέδιο

Για να συμβεί αυτό όμως, θα πρέπει ως γονείς να είμαστε σίγουροι ότι κατά την διάρκεια του σχολείου τα παιδιά βρίσκονται σ ένα περιβάλλον ασφαλές όπου δεν παρενοχλούνται και δεν λαμβάνουν λάθος πρότυπα συμπεριφοράς. Γιατί πώς θα πείσεις ένα παιδί ότι η βία είναι λάθος αν δεν το διδάξεις με την συμπεριφορά σου; Πώς θα πειστεί ένα παιδί ότι πρέπει να σεβόμαστε την προσωπικότητα ή/και την ιδιαιτερότητα του άλλου αν ο διδάσκαλος του δεν πράττει το ίδιο;

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Εγκύκλιος για μετατάξεις εκπαιδευτικών

• Επίσης, θέλουμε να τονίσουμε ότι είναι ανάγκη και υποχρέωση μας, συνολικά σαν κοινωνία και ατομικά ο καθένας, να μην εμπλέκουμε το σχολείο στις διαφορές μας, καθώς δεν είναι χώρος προβολής προσωπικών πεποιθήσεων, ούτε επίλυσης προβλημάτων. Αντίθετα, κάτι τέτοιο δυσκολεύει την παιδαγωγική διαδικασία, μεταφέρει την αντιπαλότητα εντός του σχολείου και οξύνει τα πνεύματα, με αποτέλεσμα την δυσκολία διαχείρισης κρίσεων και την δημιουργία δυσεπίλυτων καταστάσεων.
• Προκειμένου, να δοθεί μία λύση στο θέμα που προέκυψε (μεταξύ δασκάλας και μαθητή) προτείνουμε η σχολική σύμβουλος να επιληφθεί άμεσα του θέματος ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ της δασκάλας και της οικογένειας, εντός τη σχολικής κοινότητας με τον κατάλληλο θεσμικό τρόπο. Θεωρούμε ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν την αποκλιμάκωση της έντασης και την λήξη της, ώστε να μην αποτελέσει το σχολικό περιβάλλον «αρένα» στους μεταξύ τους διαξιφισμούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εκ του ΔΣ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου

http://www.agrinioculture.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Τρόπος εξέτασης των μαθημάτων ΓΕΛ

Τα θέματα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των ΓΕΛ περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων ...