Home / HEADER-NEWS / Στο επίκεντρο η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις πολιτικές του ΥΠΠΕΘ

Στο επίκεντρο η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις πολιτικές του ΥΠΠΕΘ

Δημοσιεύτηκε: 7:53 μμ Σεπτέμβριος 1st, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Ενδεικτικές πολιτικές, αναφορά σε προσλήψεις αναπληρωτών, στην ενισχυτική διδασκαλία κάνει ο Υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση στη Βουλή. Συγκεκριμένα ο Κώστας Γαβρόγλου αναφέρει ότι τo ΥΠΠΕΘ, σε στενή συνεργασία με το ΙΕΠ και σε συνέχεια των πορισμάτων:

Α. των επιτροπών του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία

Β. της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, έχει σχεδιάσει, υλοποιήσει ή πρόκειται να υλοποιήσει ένα σύνολο πολιτικών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε γραπτή απάντηση του Κώστα Γαβρόγλου, εντός της ερχόμενης τριετίας και εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων (βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες, μακροπρόθεσμες).

Οι εν λόγω πολιτικές, ήδη αναληφθείσες ή εκκολαπτόμενες, στηρίζονται και συναρθρώνονται στη βάση της παραγωγικής και οικονομικής δομής, των κοινωνικών παροχών, καθώς και στη θεσμική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και αποσκοπούν:

Α. στην άμβλυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων,

Β. στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης

Γ. στην προώθηση της ισότιμης και ακώλυτης πρόσβασης σε όλες τις δομές εκπαίδευσης.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

  • Υιοθέτηση του Ενιαίου Τύπου ολοήμερου σχολείου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για όλες τις σχολικές μονάδες από 4/θεσιες και άνω και πρόβλεψη για γενίκευση του ολοήμερου σχολείου στο σύνολο των σχολικών μονάδων της χώρας (συμπεριλαμβανομένων 1/θεσιων,2/θέσιων, 3/θέσιων).
  • Ενίσχυση και επέκταση του Νέου Σχολείου, επικαιροποίηση και αναβάθμιση προγραμμάτων σπουδών και εγχειριδίων – παραγωγή συμπληρωματικού εκπαιδευτικού υλικού (όπου κρίνεται απαραίτητο)
  • Εξορθολογισμός της ύλης για κάθε τάξη, με απώτερο στόχο να κατακτώνται οι απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες στον συγκεκριμένο διδακτικό χρόνο που διατίθεται.
  • Επέκταση υποχρεωτικότητας της εκπαίδευσης και για το Λύκειο ή μέρος αυτού.
  • Ενίσχυση και επέκταση του Ψηφιακού Σχολείου και βελτίωση των εκπαιδευτικών υποδομών με στόχο τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων λόγω γεωγραφικών παραγόντων και την ενίσχυση της εκπαίδευσης χωρίς διακρίσεις.
  • Εμπλουτισμός της διδακτικής μεθοδολογίας, διαφοροποιημένη παιδαγωγική προσέγγιση, υιοθέτηση καινοτόμων προγραμμάτων καθώς και πρακτικών παιδαγωγικής στήριξης των κοινωνικά ασθενέστερων μαθητών ( πχ θεματική εβδομάδα, δημιουργικές και συνθετικές εργασίες κλπ).
  • Σχεδιασμός: α. αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης των εκπαιδευτικών, β. εισαγωγικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και γ δράσεων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών με εστίαση στο θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης της μαθητικής διαρροής, καθώς και σε θέματα ομαλής μετάβασης από τον έναν τύπο σχολείου στον άλλο, για την αποφυγή της μαθητικής διαρροής «κατά τη μετάβαση».
  • Δράσεις επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στη χρήση και στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Δράσεις επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για την υποστήριξη του συνόλου των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.
  • Δράσεις επιμόρφωσης ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού για μαθητές ΑμεΑ και μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.
  • Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές ΑμεΑ και μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες
  • Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την προσχολική αγωγή.
  • Αύξηση της συμμετοχής σε καλής ποιότητας προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, η οποία αποτελεί ένα από τα πλέον αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου τα παιδιά να ξεκινήσουν με καλές και σταθερές βάσεις και με τα κατάλληλα εφόδια. Επέκταση της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης (ECEC, Early childhood education and care) – Προγράμματα εκπαίδευσης παιδιών προσχολικής ηλικίας – Διετές Νηπιαγωγείο.
  • Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίησή τους στις ΔΥΕΠ και εκπόνηση εκπαιδευτικού και διδακτικού υλικού.
  • Αναδιάρθρωση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και εισαγωγή του θεσμού της Μαθητείας…..


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...