Home / Featured / Σαρωτικές οι αλλαγές στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών

Σαρωτικές οι αλλαγές στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών

Δημοσιεύτηκε: 7:58 μμ Σεπτέμβριος 22nd, 2017  


Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές στη διδασκαλία των Αρχαίων, που θα εφαρμοστούν από τη φετινή χρονιά στα Λύκεια όλης της χώρας, για τις οποίες το υπουργείο Παιδείας έχει παράσχει συγκεκριμένες οδηγίες στους εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», από φέτος επιστρέφει στη διδασκαλία του Λυκείου ο «Επιτάφιος» του Θουκυδίδη στη διδασκαλία του Λυκείου, ωστόσο, όχι ως μεμονωμένο έργο που θα διδαχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά ως ένα μέρος του λόγου του Περικλή, ενσωματωμένο στην ύλη των Αρχαίων Γενικής Παιδείας της Β’ Λυκείου, που θα διδαχθεί στους μαθητές για μόλις δύο μήνες.

Από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές θα συνεχίσουν με διδασκαλία στο έργο του Σοφοκλή «Αντιγόνη».

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας με νέες οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς θα προτρέψει σε αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Αρχαίων στη Β’ Λυκείου, ενώ αναμένεται και αλλαγή στο Προεδρικό Διάταγμα για τον τρόπο εξέτασης των μαθητών στο τέλος της σχολικής χρονιάς, με έμφαση σε ερμηνευτικές ερωτήσεις και περιορισμό των γραμματικών και συντακτικών ασκήσεων.

Οι φετινές αλλαγές στα Αρχαία είναι άγνωστο για πόσα χρόνια θα διαρκέσουν, καθώς σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για το Νέο Λύκειο, θα υπάρξει «ψαλίδι» ακόμα και 50% στα διδασκόμενα αντικείμενα. Είναι άγνωστο ακόμα πόσα μαθήματα θα είναι υποχρεωτικά στη Β’ Λυκείου, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί τα Αρχαία Γενικής Παιδείας, στην περίπτωση που ενταχθούν στα μαθήματα επιλογής, να παραγκωνιστούν από την εκπαιδευτική διδασκαλία, μιας και οι υποψήφιοι των κατευθύνσεων των θετικών και οικονομικών σπουδών πολύ δύσκολα θα τα επιλέξουν στο πρόγραμμά τους. Οι φιλόλογοι έχουν εκφράσει τις παραπάνω ενστάσεις (σ.σ.: σε περίπτωση που τα Αρχαία συμπεριληφθούν στην κατηγορία των μαθημάτων επιλογής) ερχόμενοι σε σύγκρουση με το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση του μαθήματος.

Υπενθυμίζεται, πως ήδη από πέρσι, το υπουργείο Παιδείας είχε προχωρήσει σε αποστολή οδηγιών προς τους εκπαιδευτικούς σε ό,τι αφορά στη διδασκαλία των Αρχαίων, ζητώντας ενίσχυση της διδασκαλίας του περιεχομένου του κειμένου και μείωση του διδακτικού χρόνου που αφιερώνεται στη γραμματική και το συντακτικό του πρωτότυπου κειμένου.

Η ίδια τακτική διδασκαλίας θα ακολουθηθεί και φέτος στη νέα μεγάλη αλλαγή της Β’ Λυκείου. Οπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Παιδείας, «παροτρύνεται ο εκπαιδευτικός να ξεκινά από το μεταφρασμένο κείμενο, ώστε οι μαθητές να προσεγγίζουν το περιεχόμενο και το νόημα πιο εύκολα, ενώ παράλληλα περιορίζονται τα κομμάτια του πρωτότυπου κειμένου στα οποία γίνεται συντακτική ανάλυση, γραμματική και λεξιλογική διευκρίνιση». Μέχρι πρότινος, η διδασκαλία ξεκινούσε με τη γραμματική και συντακτική ανάλυση του κειμένου. Βέβαια, όπως παραδέχονται στο υπουργείο Παιδείας, η νέα μέθοδος που προτείνεται στη διδασκαλία «κερδίζει» πολύτιμο χρόνο στο να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της διδακτέας ύλης, καθώς η διδασκαλία από τη μετάφραση γίνεται σε πολύ πιο γρήγορους διδακτικούς χρόνους εντός της αίθουσας.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στην εξέταση των μαθητών στο τέλος της χρονιάς στη Β’ Λυκείου, καθώς θα ζητηθεί από τους εκπαιδευτικούς να δίνουν έμφαση στην αξιολόγηση όσον αφορά τις ερμηνευτικές ερωτήσεις και είναι πολύ πιθανόν να μειωθεί η μοριοδότηση των ερωτήσεων σε γραμματική και συντακτικό.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η Π.Ε.Φ.

  • Η επαναφορά της διδασκαλίας του Επιταφίου λόγου του Θουκυδίδη υπήρξε πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, μετά την κατάργηση διδασκαλίας του σημαντικού αυτού έργου της κλασικής γραμματείας από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Γ ́ Λυκείου, στην οποία διδασκόταν μία ώρα την εβδομάδα καθ’ όλο το διδακτικό έτος.
  • Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση της Πολιτείας, που προβλέπει διδασκαλία του Επιταφίου Λόγου στη Β ́ Λυκείου, μόνο για ένα δίμηνο (συνολικά για 15 διδακτικές ώρες), δεν μας επιτρέπει να εκφράσουμε την ανεπιφύλακτη ικανοποίησή μας.
  • Η ένσταση της ΠΕΦ οφείλεται στους εξής πολύ σημαντικούς παιδαγωγικούς και επιστημονικούς λόγους:
  • Η εισαγωγή του Επιταφίου στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Β ́ Λυκείου γίνεται εις βάρος της διδασκαλίας της Σοφοκλέους Αντιγόνης από την οποία αφαιρείται ένα διδακτικό δίμηνο.
  • Η συρρίκνωση των ωρών διδασκαλίας επιφέρει διδακτική υποβάθμιση και των δύο κειμένων.
  • Η απουσία κατατοπιστικής εισαγωγής από το σχολικό εγχειρίδιο, το οποίο ανατυπώθηκε βιαστικά, και η χρησιμοποίηση φωτοτυπιών από ηλεκτρονικό βιβλίο (όπως προβλέπουν οι Οδηγίες Διδασκαλίας του ΙΕΠ) δυσχεραίνουν την ουσιαστική προσέγγιση του Επιταφίου.
  • Η βιβλιογραφία, που αναφέρεται στις σχετικές Οδηγίες, είναι ελλιπής. Απουσιάζουν δε οι πλέον έγκυρες φιλολογικές μελέτες, ενώ γενικώς οι Οδηγίες είναι σε πολλά σημεία βιαστικά και πρόχειρα γραμμένες .
  • Δυστυχώς τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο μιας γενικότερης απαξίωσης των Αρχαίων Ελληνικών, η οποία εκφράζεται επίσης με την αφαίρεση φιλολογικών ωρών και την κατάργηση του μαθήματος από τα εξεταζόμενα στο Γυμνάσιο.
  • Η ΠΕΦ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά την ποιότητα και το κύρος μιας ουσιαστικής και όχι διεκπεραιωτικής διδασκαλίας του Επιταφίου λόγου και την ανάδειξη της ανεκτίμητης μορφωτικής αξίας του συνόλου των κειμένων της Κλασικής Γραμματείας.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...