Home / Featured / Πρότυπα σχολεία για τους καλύτερους μαθητές, αυτονομία στα σχολεία, τεχνική εκπαίδευση κοντά στην αγορά εργασίας

Πρότυπα σχολεία για τους καλύτερους μαθητές, αυτονομία στα σχολεία, τεχνική εκπαίδευση κοντά στην αγορά εργασίας

Δημοσιεύτηκε: 9:07 μμ Σεπτέμβριος 17th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

H Παιδεία δεν μπορούσε να λείπει από τα όσα ανέφερε στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία, με μεγαλύτερη ελευθερία σε οργάνωση, διαχείριση πόρων, επιλογή διδακτικού προσωπικού.

Μεγάλη σημασία έδωσε στον επαγγελματικό προσανατολισμό, ενώ μίλησε για τεχνική εκπαίδευση που θα είναι κοντά στην αγορά εργασίας και για την ίδρυση πρότυπων σχολείων για τους καλύτερους μαθητές:

Βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη για την εκπαίδευση ήταν τα εξής:

Πιο αυτόνομα και πιο δημιουργικά σχολεία

Με μεγαλύτερη ελευθερία:

  • στην οργάνωση,
  • τη διαχείριση πόρων,
  • την επιλογή διδακτικού προσωπικού.
  • Αλλά και με μεγαλύτερη  ελευθερία στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών και στην επιλογή διδακτικών μεθόδων.

Με αξιολόγηση παντού

Με νέα αντικείμενα.

  • Να διδάσκουν προγραμματισμό, τη γλώσσα του μέλλοντος.
  • Αλλά και δεξιότητες, όπως η ομαδική δουλειά, αντί για στείρα παπαγαλία.

Επαγγελματικός προσανατολισμός

Αξίζουμε σχολεία που ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν θα είναι κενό γράμμα αλλά μια πραγματική προσπάθεια να καταλάβουμε τις δεξιότητες, τα ταλέντα, τις πραγματικές επιθυμίες των νέων μας.  Που θα κοιτάει μακριά και που θα κοιτάει στο μέλλον. Τα επαγγέλματα του 2030 δεν θα έχουν καμία σχέση με τα σημερινά.

Τεχνική Εκπαίδευση

Θα εξασφαλίζει πραγματικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Και θα είναι κοντά στην αγορά.

Πρότυπα σχολεία για τους καλύτερους μαθητές

Ίδρύουμε ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα, ξεκινώντας από τις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για τους καλύτερους μαθητές. Αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικό σχολείο.

Ακολουθούν τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ όπως αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΝΔ:

Λέμε συχνά ότι όλα είναι θέμα Παιδείας. Για μένα η Παιδεία δεν είναι απλά πολιτική προτεραιότητα. Είναι αναγκαία συνθήκη επιβίωσης του Έθνους σε ένα σκληρό και ανταγωνιστικό κόσμο. Αξίζουμε πιο αυτόνομα και πιο δημιουργικά σχολεία. Με μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού. Αλλά και με μεγαλύτερη  ελευθερία στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών και στην επιλογή διδακτικών μεθόδων. Με αξιολόγηση παντού. Με νέα αντικείμενα. Να διδάσκουν προγραμματισμό, τη γλώσσα του μέλλοντος. Αλλά και δεξιότητες, όπως η ομαδική δουλειά, αντί για στείρα παπαγαλία.

Αξίζουμε σχολεία που ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν θα είναι κενό γράμμα αλλά μια πραγματική προσπάθεια να καταλάβουμε τις δεξιότητες, τα ταλέντα, τις πραγματικές επιθυμίες των νέων μας.  Που θα κοιτάει μακριά και που θα κοιτάει στο μέλλον. Τα επαγγέλματα του 2030 δεν θα έχουν καμία σχέση με τα σημερινά.

Αξίζουμε τεχνική εκπαίδευση που δεν θα είναι επιλογή ανάγκης, αλλά θα εξασφαλίζει πραγματικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Και θα είναι κοντά στην αγορά. Ίδρύουμε ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα, ξεκινώντας από τις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για τους καλύτερους μαθητές. Αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικό σχολείο.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...