Τελευταία Νέα

Tuesday, 03/20/18, 06:01Τι πρέπει να κάνουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για τη δωρεάν σίτιση και στέγαση σε δήμους

Δημοσιεύτηκε:

9:05 μμ Σεπτέμβριος 11th, 2017
Ρεπορτάζ xenesglosses.eu
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αλλά και οι μόνιμοι που θα προσληφθούν / αποσπαστούν / μετατεθούν σε ορεινούς δήμους με κάτω από 30.000 κατοίκους και νησιωτικούς με κάτω από 18.000 κατοίκους θα πρέπει άμεσα (το συντομότερο δυνατόν) να κάνουν αίτηση προς τον Δήμο για δωρεάν στέγαση και δωρεάν σίτιση όπως προκύπτει από τον νέο πολυ-νόμο των ΟΤΑ.
Δυστυχώς η αίτηση αυτή θα γίνει αποδεκτή υπό προϋποθέσεις, αλλά θα πρέπει να γίνουν αιτήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν η νομοθεσία αυτή είναι κενή περιεχομένου ή κάποιοι Δήμοι θα ανταποκριθούν:
Σύμφωνα με τον νόμο, για τις ανωτέρω παροχές απαιτείται να ληφθεί απόφαση από το οικείο Δημοτικό ή Διοικητικό Συμβούλιο, η οποία θα ειδικεύει τις παροχές κατά περίπτωση και το χρονικό διάστημα ισχύος αυτών.
Απαραίτητο, τέλος, είναι επίσης να υπάρχει βεβαίωση από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, ότι υπάρχουν οι ανάλογοι πόροι για την παροχή των συγκεκριμένων κινήτρων, δηλαδή -όπως προαναφέρθηκε- τα χρήματα που απαιτούνται για τις δαπάνες της δωρεάν σίτισης και στέγασης.
Οι ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ θα πρέπει να βοηθήσουν στην τήρηση της νομοθεσίας με παρεμβάσεις προς τους Δήμους για κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων εκπαιδευτικών.
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Τη δυνατότητα παροχής κινήτρων σε δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούν να στελεχώσουν υπηρεσίες σε παραμεθόριους ή νησιωτικούς δήμους παρέχει ο «πολυ-νόμος» για τους ΟΤΑ που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα.
Τα κίνητρα συνίστανται στην δυνατότητα των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων Δημοσίου Δικαίου να προσφέρουν στους υπαλλήλους δωρεάν σίτιση και δωρεάν κατάλληλο κατάλυμα διαμονής.
Αφορούν:
 • τους δημοτικούς υπαλλήλους των συγκεκριμένων Δήμων
 • τους περιφερειακούς υπαλλήλους που υπηρετούν στη γεωγραφική περιφέρεια αυτών των Δήμων
 • τους ιατρούς και τους νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας
 • το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.
 • το Λιμενικό Σώμα
 • τους Πυροσβέστες
 • τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ
 • τους εκπαιδευτικούς και τους αναπληρωτές όλων των βαθμίδων.
Ωστόσο, τα κίνητρα αυτά δεν προβλέπεται να παρέχονται στους μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών ή τους συζύγους τους ή τα ανήλικα τέκνα αυτών που έχουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία κατοικίας, όπως αναφέρει το άρθρο 32 του “πολυ-νόμου”.
Η λίστα των ΟΤΑ
Πολύ συγκεκριμένες είναι οι περιπτώσεις Δήμων που μπορούν να αξιοποιούν τη δυνατότητα των συγκεκριμένων κινήτρων με στόχο την επαρκή στελέχωση είτε των υπηρεσιών τους, είτε άλλων δημοσίων υπηρεσιών εντός των διοικητικών τους ορίων.
Πρόκειται για δήμους:
 • Με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους των οποίων τουλάχιστον το 50% των δημοτικών ή κοινοτικών τους ενοτήτων χαρακτηρίζονται ως ορεινές στο Μητρώο Δήμων, Κοινοτήτων και Οικισμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ.,
 • Οι νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 18.000 κατοίκων, καθώς και τα Ν.Π.Δ.Δ. των δήμων αυτών,
 • νησιωτικούς δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 18.000 κατοίκων, εφόσον τα κίνητρα αφορούν αποκλειστικά υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτοτελή νησιά που συνιστούν τοπικές κοινότητες αυτών.
Οι προϋποθέσεις
Σύμφωνα με το νόμο, για τις ανωτέρω παροχές απαιτείται να ληφθεί απόφαση από το οικείο Δημοτικό ή Διοικητικό Συμβούλιο, η οποία θα ειδικεύει τις παροχές κατά περίπτωση και το χρονικό διάστημα ισχύος αυτών.
Απαραίτητο, τέλος, είναι επίσης να υπάρχει βεβαίωση από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, ότι υπάρχουν οι ανάλογοι πόροι για την παροχή των συγκεκριμένων κινήτρων, δηλαδή -όπως προαναφέρθηκε- τα χρήματα που απαιτούνται για τις δαπάνες της δωρεάν σίτισης και στέγασης.
www.aftodioikisi.gr

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Τα κούφια πυροτεχνήματα του Υπουργείου Παιδείας
          

     

2 Σχόλια

 1. Γιάννης Δραστικάκης

  Γνωρίζετε τη λίστα με τα δικαιολογητικά που θα χρειαστεί να προσκομίσουν οι αναπληρωτές εκ/τικοί;
  Ή έστω το τι θα χρειαστεί να ζητήσουμε από τον αντίστοιχο Δήμο;

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Τα κούφια πυροτεχνήματα του Υπουργείου Παιδείας

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu Στις 23 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είχε ...

Μοιράσου!