Home / Featured / Νέες οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς Παράλληλης Στήριξης 2017-2018

Νέες οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς Παράλληλης Στήριξης 2017-2018

Δημοσιεύτηκε: 8:47 μμ Σεπτέμβριος 11th, 2017  


ΘΕΜΑ : «Παράλληλη στήριξη».

ΣΧΕT:  Υ.Α.  27922/Γ6/8-3-2007 (ΦΕΚ 449/Β΄)

Αγαπητοί συνάδελφοι καλή σχολική χρονιά.

Με αφορμή την έγκαιρη ανάληψη καθηκόντων απ’ τους εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης, θα θέλαμε να σας υπενθυμίζουμε τα παρακάτω:

  1. Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που έχουν παράλληλες στηρίξεις(π.σ.)  στις τάξεις τους να ενημερώσουν τον εκπ/κό της παράλληλης για τις ανάγκες και το προφίλ γενικά του μαθητή, όσον αφορά το γνωστικό, κοινωνικό και συναισθηματικό τομέα (ο εκπκός της π.σ. καταγράφει τα δεδομένα και επ’ αυτών -με την βοήθεια και πάλι των εκπαιδευτικών της τάξης- καθορίζονται οι μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι σε όλους τους τομείς με τελικό σκοπό την κατάρτιση Εξατομικευμένου Προγράμματος(ΕΠΕ). Σχέδια ΕΠΕ Το Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης υπόκειται σε διαρκή διαμορφωτική αξιολόγηση και αναπροσαρμόζεται τουλάχιστον ανά τρίμηνο. Το ΕΠΕ αποτελεί αναπόσπαστο έγγραφο του φακέλου μαθητή και φυλάσσεται στο σχολείο.
  2. Με δεδομένο ότι ο μαθητής που χρειάζεται π.σ. έχει ήδη δεθεί με τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, θα πρέπει να διευκολυνθεί η δημιουργία προσωπικής σχέσης με τον εκπαιδευτικό της π.σ. (που είναι θεμέλιο της π.σ. και βασική προϋπόθεση επιτυχίας) και σε αυτό το πεδίο, ο δάσκαλος της τάξης διαμεσολαβεί, προτείνει, καθοδηγεί το νέο εκ/πκό, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Εκπαιδευτικό υλικό για την παράλληλη στήριξη και την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο σχολείο μπορείτε να βρείτε στο Βιβλίο ΙΕΠ 2017
  3. Ανάλογα με το προφίλ του μαθητή, και πάντοτε με στόχο την απόλυτη αξιοποίηση του θεσμού της π.σ. ο υπεύθυνος εκπ/κός και ο ελπ/κός της τάξης, οργανώνουν τον τρόπο που θα πετύχει η στήριξη ( άλλοτε με απόλυτη αφοσίωση τον συγκεκριμένο μαθητή-όταν θεωρείται απαραίτητο), άλλοτε με υποβοήθηση και κάποιων άλλων ώστε ο μαθητής για τον οποίο έχει εγκριθεί η π.σ. να μην θεωρεί τον εκπκό «δεδομένο», αλλά και για διάχυση της στοχοποίησης. Ακόμη μπορεί ο εκπκός π.σ. να αναλάβει με την βοήθεια του εκπαιδευτικού της τάξης, κάποια δραστηριότητα για όλη την τάξη, ώστε να γίνει κατανοητός το ρόλος του ως δασκάλου Αρχές παράλληλης στήριξης
  4. Ο εκπ/κός της π.σ. έρχεται σε επαφή και σε αγαστή συνεργασία με την οικογένεια του μαθητή του και σε αυτό μεσολαβεί και πάλι ο δάσκαλος της τάξης, ώστε να υπάρξει συνέχεια με την προηγούμενη χρονιά, κυρίως σε περιπτώσεις που τα οικογενειακά περιβάλλοντα είναι αδύναμα.
  5. Ο εκπαιδευτικός της π.σ. και ο εκπαιδευτικός της τάξης, σε τακτικά χρονικά διαστήματα και πάντως όσο το δυνατόν άμεσα και έγκαιρα, επαναχαράσσουν τις στρατηγικές και βελτιώνουν – τροποποιούν τις πρακτικές που ακολουθούν, ανάλογα με την πρόοδο και τις αντιδράσεις και την πρόοδο του μαθητή. Μία φορά το τρίμηνο συμμετέχει σε σύσκεψη εκτίμησης της προόδου του μαθητή με ΕΕΑ. Στη σύσκεψη συμμετέχουν επίσης ο Δ/ντής του Σχολείου, η Δασκάλα της τάξης και ο/η γονέας του παιδιού. Συντάσσεται από κοινού αιτιολογημένη έκθεση επίδοσης στον κοινωνικό, επικοινωνιακό και ακαδημαϊκό τομέα. Αν δε σημειωθεί προσδοκώμενη ένταξη σε 2 διαδοχικά τρίμηνα, το παιδί παραπέμπεται στο ΚΕΔΔΥ για επαναξιολόγηση σε ότι αφορά το κατάλληλο πλαίσιο εκπαίδευσης.
  6. Οι Εκπαιδευτικοί της Παράλληλης Στήριξης σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό της τάξης και τον διευθυντή του σχολείου, συντάσσουν ατομικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα υποστηρικτικών δραστηριοτήτων του/της μαθητή/τριας(με γνώμονα το συμφέρον του μαθητή) και το υποβάλλουν με απλό ταχυδρομείο Ταχυδρομική διεύθυνση σε τρία αντίτυπα στο σύμβουλο ειδικής αγωγής το αργότερο έως στις 13/10/2017. Έντυπα
  7. Σχετικά με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών π.σ, τα τοπικά ΚΕΔΔΥ, οι ΕΔΕΑΥ(όπου υφίστανται) και ο Σ.Σ ΕΑΕ συνεχίζουν το συμβουλευτικό τους έργο.
  8. Οι εκπαιδευτικοί π.σ, μπορούν να ενημερώνονται απ’ τον ιστοχώρο της 8ης ΕΑΕ σχετικά με το έργο της υποστήριξης που έχουν αναλάβει. http://blogs.sch.gr/tananias/

Της εγκυκλίου αυτής να λάβουν γνώση ηλεκτρονικά(να αποσταλεί στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) και ενυπόγραφα οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που έχουν παράλληλες στηρίξεις στις τάξεις τους.

Συνημμένα:

1.Αρχές παράλληλης στήριξης

Ο Σχολικός Σύμβουλος ΕΑΕ

Ανανίας  Π.  Τοζακίδης

Δάσκαλος ΕΑΕ

https://fresh-education.blogspot.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...