Home / Featured / Μητσοτάκης – «Ελεύθερη επιλογή διδακτικού προσωπικού και αξιολόγηση παντού»

Μητσοτάκης – «Ελεύθερη επιλογή διδακτικού προσωπικού και αξιολόγηση παντού»

Δημοσιεύτηκε: 9:02 μμ Σεπτέμβριος 18th, 2017  


Με την πεποίθηση ότι οι «Έλληνες αξίζουμε καλύτερα», ξεδίπλωσε το σχέδιό του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, από το βήμα της 82ης Δ.Ε.Θ.

Ο κ. Μητσοτάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα γενιά και την Παιδεία, που  – όπως τόνισε –  αποτελεί τον τρίτο πυλώνα του σχεδίου του. Ανέφερε συγκεκριμένα:

«Αξίζουμε αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία.

Με ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού. Αλλά και ελευθερία στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών και επιλογή διδακτικών μεθόδων. Με αξιολόγηση παντού. Με νέα αντικείμενα. Να διδάσκουν προγραμματισμό, τη γλώσσα του μέλλοντος.  Αλλά και δεξιότητες, όπως η ομαδική δουλειά, αντί για στείρα παπαγαλία. Επιβραβεύουμε τον αγώνα να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Αυτό είναι αριστεία, αξιοσύνη, προκοπή. Αξίζουμε σχολεία που ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν θα είναι κενό γράμμα, αλλά μια πραγματική προσπάθεια να καταλάβουμε τις δεξιότητες, τα ταλέντα, τις επιθυμίες των νέων μας.

Ιδρύουμε ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα, ξεκινώντας από τις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για τους καλύτερους μαθητές. Αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικό σχολείο. Οι νόμοι Μπαλτά – Φίλη – Γαβρόγλου καταργούνται. Τα Πανεπιστήμια θα αξιολογούνται από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας. Και μέρος της χρηματοδότησής τους θα εξαρτάται από την απόδοσή τους.

Το άσυλο θα αποκτήσει ξανά το πραγματικό του νόημα. Και το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα σταματήσει να είναι άντρο βίας και ανομίας. Και οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές δεν θα ψηφίζουν στις εκλογές των πρυτανικών οργάνων. Η Δ.Α.Π. θα επανιδρυθεί σε άλλη λογική. Δεν θα ξανακολληθεί καμία αφίσα σε κανένα Πανεπιστήμιο. Η Δ.Α.Π. θα σταματήσει να συμμετέχει σε εκλογές που αφορούν λίγους και διώχνουν τους πολλούς. Η έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών, όπου οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Στόχος μου είναι μέσα σε μια δεκαετία να δημιουργήσουμε τα καλύτερα Πανεπιστήμια της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και από πρωταθλητές στην εξαγωγή φοιτητών να γίνουμε ένα διεθνές ανταγωνιστικό κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης. Όπου τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου θα θέλουν να έχουν παράρτημα.  Θέλω σε συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μαθητείας για απόφοιτους πανεπιστήμιων εξάμηνης διάρκειας. Παρότι η ανεργία στους νέους και τις νέες αγγίζει το 50%, ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δυσκολεύεται να βρει σήμερα το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Και είναι έγκλημα να υπάρχουν διαθέσιμοι σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι για κατάρτιση και να λιμνάζουν.

Γι’ αυτό δίνουμε σημαντική ώθηση σε προγράμματα ριζικής επανειδίκευσης σε ειδικότητες με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Αλλά και στοχευμένα προγράμματα επανειδίκευσης για εργαζόμενους και στελέχη.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε ιδιαίτερα τους τόνους όταν αναφέρθηκε στα θέματα Παιδείας.

«Οι νόμοι Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου θα καταργηθούν» ανέφερε χαρακτήριστικά και υποσχέθηκε ότι «οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα πανεπιστήμια».

Τόνισε ότι οι φοιτητές θα φύγουν από τις πρυτανικές εκλογές, ενώ για τις φοιτητικές εκλογές είπε πως αυτές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή των μελών ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι η ΔΑΠ, η φοιτητική παράταξη της ΝΔ, θα αναγεννηθεί και δεν θα υπάρχουν πλέον αφίσες της παράταξης στα πανεπιστήμια.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι στόχος του είναι μέσα σε μία δεκαετία να δημιουργήσει τα καλύτερα πανεπιστήμια στις χώρες του Νότου. «Ναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια» υπογράμμισε.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...