Home / Featured / Λίγοι οι Έλληνες στο κυπριακό ΑΣΕΠ. Πολύ απαιτητικός ο διαγωνισμός

Λίγοι οι Έλληνες στο κυπριακό ΑΣΕΠ. Πολύ απαιτητικός ο διαγωνισμός

Δημοσιεύτηκε: 9:00 μμ Σεπτέμβριος 18th, 2017  


Μικρό τελικά αποδείχθηκε το ενδιαφέρον των Ελλήνων να διεκδικήσουν, μέσω ΑΣΕΠ, μία θέση στα σχολεία της Κύπρου. Μόνο ο ένας στους δέκα υποψηφίους είναι Ελληνας, και ο κύριος λόγος της μικρής συμμετοχής είναι η διαφαινόμενη δυσκολία του διαγωνισμού. Η Κύπρος επιδεικνύει άρτια οργάνωση του διαγωνισμού, καθώς από τώρα έχει προσδιορίσει τον αριθμό εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν ανά ειδικότητα και καθεστώς εργασίας τα σχολικά έτη 2018-19 και 2019-20.

Ειδικότερα, «ιστορική μέρα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας» χαρακτήρισαν στην Κύπρο την 9η Ιουλίου 2015, όταν η Βουλή ψήφισε την αλλαγή του συστήματος πρόσληψης στα δημόσια σχολεία, με θεσμοθέτηση γραπτού διαγωνισμού και κατάργηση της επετηρίδας.

Ο διαγωνισμός θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο 2017 και έχουν καταθέσει αίτηση υποψηφιότητας περίπου 7.000 πτυχιούχοι παιδαγωγικών και «καθηγητικών» τμημάτων. Ωστόσο, παρά τη σημαντική συμμετοχή Ελλήνων στην επετηρίδα των εκπαιδευτικών της Κύπρου τα προηγούμενα χρόνια, τελικά για τον διαγωνισμό του Νοεμβρίου οι αιτήσεις από την Ελλάδα είναι περίπου 700.

Ο Γαβρίλης Λαμπάτος, συγγραφέας και διδάκτωρ Ιστορίας, ο οποίος εργάζεται σε φροντιστήριο που εξειδικεύεται και στην προετοιμασία για το ΑΣΕΠ, μιλώντας στην «Κ» απέδωσε τη μικρή συμμετοχή στις δυσκολίες του κυπριακού διαγωνισμού. «Πρόκειται για απαιτητικό διαγωνισμό, κάτι που έχει αποθαρρύνει πολλούς Ελληνες πτυχιούχους», παρατηρεί.

Ηδη από τα τέλη του 2016 το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου έχει αρχίσει να αναρτά στο Διαδίκτυο πληροφορίες για την εξέταση της γνώσης των υποψηφίων στην Ελληνική Γλώσσα και των δεξιοτήτων που κρίνονται απαραίτητες για να διδάξουν σε σχολείο. Επίσης, έχουν αναρτηθεί η εξεταστέα ύλη, τα ενδεικτικά διδακτικά εγχειρίδια ενώ, προς διευκόλυνση των υποψηφίων, υπάρχουν και ενδεικτικά ερωτήματα. Για παράδειγμα στα Θρησκευτικά μία ερώτηση αναφέρει ότι «στην Α΄ τάξη Γυμνασίου οι μαθητές υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με τη βιβλική διήγηση της Γένεσης για τη δημιουργία του ανθρώπου, η γυναίκα είναι κατώτερη από τον άντρα. Ο εκπαιδευτικός τους έδωσε τρία ορθά στοιχεία από το σχετικό κείμενο της Γένεσης για να ανατρέψει αυτή τη λανθασμένη εντύπωση» και ζητεί από τους υποψηφίους να καταγράψουν τα τρία στοιχεία. Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα μαθήματα – ακόμη και στη Συμβουλευτική και Επαγγελματική Αγωγή.

Eιδικότητα-σχέση εργασίας

Εντυπωσιάζει, επίσης, ο προγραμματισμός του αριθμού των εκπαιδευτικών που θα διοριστούν ανά ειδικότητα και σχέση εργασίας. Ενδεικτικά, το 2018-19 θα προσληφθούν 30 φιλόλογοι σε θέσεις μονίμων και 68 σε θέσεις εκτάκτων, και το 2019-2020 46 σε θέσεις μονίμων και 57 εκτάκτων. Στην Ελλάδα, από το 1998 και έως τώρα έχουν οργανωθεί έξι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ για διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση με τον τελευταίο το 2009. Εκτοτε προτιμάται ένα σύστημα που τείνει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της επετηρίδας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


 

2 Σχόλια

  1. Άριστη προπαγάνδα υπέρ ενός εξαντλητικού γραπτού ασεπ από παράνομα φροντιστήρια προετοιμασίας γραπτών ασεπ. Αυτό το άκρως υποκειμενικό και μονόπλευρο άρθρο παραβλέπει πλήρως ότι οι ελαχιστότατες έως μηδαμινές θέσεις διορισμού είναι ο μόνος κύριος λόγος για το μειωμένο ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών σε αντίθεση με ότι πρεσβεύει ο Γαβρίλης Λαμπάτος, ο οποίος «εργάζεται σε φροντιστήριο που εξειδικεύεται και στην προετοιμασία για το ΑΣΕΠ».

    • ανέβηκε μόνο και μόνο διότι δεν αναφέρει το φροντιστήριο…. Λόγω μικρού ενδιαφέροντος ελάχιστα φροντιστήρια ασχολήθηκαν πραγματικά καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι ήδη εργάζονται Κύπρο και προετοιμάζονται εκεί. Οι θέσεις είναι όντως πολύ λίγες ακόμα και για ειδικότητες που θα περίμενε κανείς περισσότερες αλλά η Κύπρος είναι κράτος ξέρει ακριβώς πόσους θέλει και που για τα επόμενα χρόνια.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...