Home / Featured / Οι Κατατακτήριες Εξετάσεις που ανοίγουν ορίζοντες (της Μαρίας Κουρνέτα)

Οι Κατατακτήριες Εξετάσεις που ανοίγουν ορίζοντες (της Μαρίας Κουρνέτα)

Δημοσιεύτηκε: 2:22 μμ Σεπτέμβριος 30th, 2017  


Στόχος: Αγγλική Φιλολογία

Οι Κατατακτήριες Εξετάσεις που ανοίγουν ορίζοντες

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον για συμμετοχή πολλών πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις Κατατακτήριες  Εξετάσεις των Τμημάτων Αγγλικής Φιλολογίας  σε Αθήνα  και  Θεσ/νίκη, κατά την περίοδο 1-15 Δεκέμβρη. Πτυχιούχοι από διαφορετικούς χώρους – και όχι  απαραίτητα προερχόμενοι αποκλειστικά από θεωρητικές σπουδές – επιχειρούν να εισαχθούν στην Αγγλική Φιλολογία, περνώντας απαιτητικές εξετάσεις, γοητευμένοι από τις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει το πτυχίο.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για επαρκειούχους Proficiency  με άλλες σπουδές, συχνά συναφείς της Φιλοσοφικής Σχολής ή των Παιδαγωγικών, αλλά και αποφοίτους άλλων Τμημάτων όπως τα Οικονομικά, οι Τουριστικές Επιχειρήσεις, η Διοίκηση, οι Πολιτικές Επιστήμες, κλπ. Συνήθως, ο στόχος τους είναι να αποκτήσουν το πτυχίο που θα τους βοηθήσει να εδραιώσουν μια υφιστάμενη επαγγελματική θέση (π.χ εργασία ως Καθηγητές Αγγλικής σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα), να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων συναδέλφων, αλλά και να προλάβουν μια ενδεχόμενη, σύμφωνα με τους φόβους πολλών, μελλοντική απόφαση που θα δίνει μόνο στους πτυχιούχους της Σχολής τη δυνατότητα διδασκαλίας,  ακολουθώντας την πρόσφατη χρονικά αφαίρεση της δυνατότητα αδειοδότησης των κατόχων Proficiency.  Πέραν αυτού, πολλοί αποβλέπουν σε ένα δημόσιο διορισμό ή στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Όλοι οι παραπάνω στόχοι έχουν ενταθεί δεδομένης της δύσκολης εργασιακής πραγματικότητας,  της διάχυτης ανασφάλειας που υπαγορεύεται από την οικονομική κρίση αλλά και από τις σύγχρονες απαιτήσεις της ελληνικής οικογένειας  και  της ευρύτερης κοινωνίας  που ζητά την επιστημονική κατάρτιση και  εξειδίκευση  του Καθηγητή/τριας που θα αναλάβει είτε την εκπαίδευση των νεότερων μελών της είτε την επιμόρφωση των ενηλίκων της στην Αγγλική Γλώσσα.

Πέραν αυτού, όμως, το υψηλότατο επίπεδο των σπουδών και στα δύο Τμήματα ανοίγει τους γνωστικούς και επαγγελματικούς ορίζοντες των αποφοίτων τους και σε τομείς όπως η μετάφραση, η δημιουργική γραφή, η λεξικογραφία, η δημοσιογραφία, η συγγραφή, η λογοπαθολογία, η διδασκαλία της Ελληνικής , κλπ., ενώ αποτελεί ένα άριστο υπόβαθρο για μια σειρά περαιτέρω μεταπτυχιακών σπουδών σε ένα εύρος αντικειμένων. Μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο πτυχίο προσφέρει ένα εύρος δυνατοτήτων εργασίας και εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Κάθε χρόνο ανακοινώνονται τα τρία πανεπιστημιακά μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι και τα οποία έχει παρατηρηθεί ότι συνήθως εναλλάσσονται από έτος σε έτος. Για τον ερχόμενο Δεκέμβρη 2017, τα μαθήματα που εξετάζονται στην Αθήνα είναι : α) Μετάφραση: Πρακτικές  Εφαρμογές, β) Αγγλική Πεζογραφία και γ) Αμερικανική Πεζογραφία.

Τα αντίστοιχα εξεταζόμενα μαθήματα για το Τμήμα της Θεσ/νίκης είναι: α) Εισαγωγή στη Γλωσσολογία, β) Εισαγωγή στην Λογοτεχνία γ) Εισαγωγή στις Πολιτισμικές Σπουδές.

Βεβαίως, άτυπα, το επίπεδο Proficiency αποτελεί αναγκαία βάση για την Προετοιμασία δεδομένου ότι ο εκάστοτε υποψήφιος μελετά στην αγγλική γλώσσα νέους  επιστημονικούς τομείς που απαιτούν τη σταδιακή εξοικείωση με  ακαδημαϊκού πλέον επιπέδου γλωσσικό επίπεδο, ορολογία, κλπ.

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις γίνονται μεταξύ 1 και 15 Νοέμβρη κάθε χρόνο. Η συμμετοχή στις εξετάσεις της Αθήνας είναι σχεδόν διπλάσια σε αριθμό από  εκείνη της Θεσνίκης. Και στις δύο σχολές είναι απαραίτητο να επιτευχθεί η βάση της βαθμολογίας δια νόμου. Ωστόσο για το έτος 2017 προβλέπεται και η εισαγωγή με φθίνουσα σειρά κατάταξης υποψηφίων που συγκέντρωσαν συνολικά 30 μόρια και στα τρία μαθήματα.

Η Προετοιμασία για την εισαγωγή είναι μια ιδιαίτερα γοητευτική, αλλά και απαιτητική διαδικασία που καλό είναι να ξεκινά νωρίς, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα ζωής του κάθε υποψηφίου. Οι υποψήφιοι συχνά επιλέγουν να παρακολουθήσουν κάποια από τα μαθήματα στη Σχολή κατόπιν αδείας των διδασκόντων. Ωστόσο, οι Κατατακτήριες εξετάσεις διαφέρουν από τις εξετάσεις εξαμήνου, δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές για ευνόητους λόγους.

Θα ήταν καλό να ξεκινά κανείς με μια συστηματική προετοιμασία με εξειδικευμένο και έμπειρο Καθηγητή/τρια στο αντικείμενο, να προμηθεύεται τα συγγράμματα εγκαίρως,  να εξοικειώνεται επαρκώς με αυτά και να είναι ξεκάθαρος/η ως προς την σημαντικότητα ενός στόχου που  θα απαιτήσει χρόνο, ενέργεια και ενδιαφέρον προκειμένου να επιτευχθεί, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο, γνωστικά και επαγγελματικά.

 

Μαρία Κουρνέτα

Καθηγήτρια Αγγλικής – Μεταφράστρια- Coach.

Β. Α Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Αθηνών.

Μ.Α Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας & Πολιτισμού, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης.

ΜEd Σπουδές στην Εκπαίδευση, Ε.Α.Π.(φοίτηση).

Εξειδίκευση στην Προετοιμασία για τις Κατατακτήριες Εξετάσεις Αγγλικής Φιλολογίας

https://www.facebook.com/katataktiriesagglikis/

mariakourneta@gmail.com

κιν. 6944590376.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...