Home / HEADER-NEWS / Γονείς αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου για παρεμπόδιση φοίτησης στη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση

Γονείς αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου για παρεμπόδιση φοίτησης στη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε: 7:48 μμ Σεπτέμβριος 15th, 2017  


Αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του νόμου για παρεμπόδιση φοίτησης παιδιών στη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση και αναίτια κράτησή τους στο σπίτι, κινδυνεύουν να βρεθούν γονείς μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Σωτηρίτσας.

Οι γονείς αντιδρούν στην απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας να μεταστεγαστεί το σχολείο στο Δημοτικό Σχολείο Μελιβοίας, ζητούν να εγγραφούν τα παιδιά τους σε δημοτικά σχολεία της Αγιάς, αρνούνται να τα επιβιβάσουν σε λεωφορείο που μισθώνεται για τη μεταφορά των μαθητών από την παραλιακή ζώνη του Δήμου Αγιάς (Αγιοκάμπο, Σωτηρίτσα και Βελίκα), προς το Δημοτικό Σχολείο Μελιβοίας και σε συνάντησή τους χθες, με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Σωτήρη Βούλγαρη δήλωσαν:

«Αύριο θα αφήσουμε τα παιδιά μας έξω από το σχολείο Κάτω Σωτηρίτσας. Σήμερα θα τα αφήσουμε εδώ στα γραφεία σας, για να τα κάνετε εσείς μάθημα…».

Πάνω σε αυτό ο κ. Βούλγαρης επισήμανε πως η απόφαση και η εντολή να μεταβούν τα παιδιά τους στο σχολείο Μελιβοίας είναι ξεκάθαρη και αμετάκλητη, ενώ δήλωσε πως αν διαπιστωθεί απουσία τους από το σχολείο, θα κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν.

Ειδικότερα τόνισε: «Αν διαπιστωθεί ότι κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι και δεν τα αφήνουν να πάνε στο σχολείο, τότε θα αναγκαστώ να ενημερώσω τις αρμόδιες αρχές, την αστυνομία και τις κοινωνικές δομές να παρέμβουν…».

Να υπενθυμίσουμε ότι το σχολείο Κάτω Σωτηρίτσας δεν άνοιξε τις πύλες του τη νέα σχολική χρονιά, καθώς κρίθηκε ακατάλληλο και επικίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών, ενώ παράλληλα ο χώρος που στεγαζόταν δεν έχει την απαιτούμενη άδεια χρήσης σχολικής στέγης. Έτσι μεταστεγάστηκε για φέτος στο σχολείο Μελιβοίας.

Το επιχείρημα που κατέθεσαν οι γονείς, για την άρνησή τους να στείλουν τα παιδιά τους στη Μελιβοία, είναι η χιλιομετρική απόσταση, το οποίο καταρρίπτεται καθώς η Αγιά απέχει περισσότερα χιλιόμετρα από τη Σωτηρίτσα, ενώ πάνω σε αυτό ο κ. Βούλγαρης τόνισε, ότι «υπάρχουν σήμερα μαθητές, που διανύουν καθημερινά τριάντα χιλιόμετρα την ημέρα για να πάνε στο σχολείο τους, όπως αυτοί που διαμένουν στο Ναρθάκι…».

Οι γονείς κατά τη συνάντησή τους με τον κ. Βούλγαρη, όπου πήγαν με συνοδεία δικηγόρου τους, επικαλέσθηκαν Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στη μεταφορά μαθητών από ολιγοθέσια σε μεγαλύτερα σχολεία, ζητώντας να εγγραφούν τα παιδιά τους σε σχολικές μονάδες της Αγιάς, όμως ο κ. Βούλγαρης, επισήμανε ότι αυτό δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση, καθώς σε πιο κοντινή απόσταση υπάρχει το σχολείο Μελιβοίας, που διαθέτει τις αίθουσες για να στεγάσει και το Δημοτικό Σχολείο της Κάτω Σωτηρίτσας, σε αντίθεση με τα σχολεία της Αγιάς, που όχι μόνο δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά δεν το προβλέπει η χωροταξική διανομή σχολείων που έχει γίνει.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Βούλγαρης δέχθηκε από τους γονείς και έμμεσες κατηγορίες για ρατσιστική αντιμετώπιση του θέματος, καθώς άφησαν να εννοηθεί ότι δεν αλλάζει την απόφασή του, γιατί όλοι οι γονείς των μαθητών που αντιδρούν είναι αλλοδαποί, αλβανικής καταγωγής.

Η απάντηση του κ. Βούλγαρη σε αυτό ήταν απόλυτη: «Με προσβάλλουν τέτοιες απόψεις… Εγώ επί χρόνια δίδασκα σε σχολείο με μαθητές Ρομά, και στήριζα με πάθος την εκπαίδευσή τους… Για μένα όλα τα παιδιά είναι ίσα και έχουν τα ίδια δικαιώματα».

Η συνάντηση κατέληξε χωρίς να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ άγνωστο παραμένει το αν σήμερα οι γονείς των μαθητών θα αποφασίσουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο Μελιβοίας.

Να σημειωθεί ότι το σχολείο Κάτω Σωτηρίτσας έχει 24 μαθητές. Εξ αυτών, οι πέντε που διαμένουν στη Σκήτη, και μεταφέρονταν καθημερινά στη Σωτηρίτσα, θα φοιτήσουν πλέον από τη νέα σχολική χρονιά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγιάς, καθώς βρίσκεται σε πιο κοντινή απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους.

Ο ΑΘ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

«Έκκληση προς κάθε εμπλεκόμενο να αναθεωρήσει τις πρόχειρες και αβάσιμες αποφάσεις του, ώστε να λειτουργήσει το σχολείο της Σωτηρίτσας στον ίδιο χώρο, να αφήσουν τα παιδιά να φοιτούν δίπλα στα σπίτια τους και τους γονείς τους στις δουλειές τους», απευθύνει μέσω της ‘‘Ε’’ ο γεωπόνος Αθ. Τριανταφύλλου, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Πρόχειρους χειρισμούς, κωμικοτραγικές μεθοδεύσεις και αστεία επιχειρήματα παρατηρεί κανείς, με ένα και μοναδικό στόχο, να ενισχυθεί όπως – όπως το Δημοτικό Σχολείο Μελιβοίας , που ξέμεινε από μαθητές.

Συγκινητική υπήρξε η προθυμία του προέδρου της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Αγιάς και αντιδημάρχου του Δήμου Αγιάς Β. Λέτσιου, που εισηγήθηκε το κλείσιμο του σχολείου του χωριού μας. Το είχε φαίνεται απωθημένο μιας και αποφοίτησε και ο ίδιος από το ίδιο σχολείο. Το έπραξε μάλιστα, χωρίς να του το ζητήσουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Θα πάνε πακέτο , λοιπόν, οι μαθητές της Σωτηρίτσας ή καλύτερα των παραλίων της Αγιάς καθημερινά για Μελιβοία , για το καλό τους. Σκλήθρο, Αγιόκαμπος , Σωτηρίτσα, Βελίκα, χειμώνας καιρός στη Μελιβοία , μην τρωθεί το γόητρό τους.

Και η δικαιολογία; «… η άδεια οικοδομής, όπως αυτή ισχύει σήμερα, δεν επιτρέπει τη στέγαση του παραπάνω Δημοτικού Σχολείου» , όπως αναφέρει το έγγραφο του δημάρχου Αγιάς. Πρέπει να θεωρήσουμε τυχερό βεβαίως τον ιδιοκτήτη του κτιρίου , που μέχρι πρότινος στέγαζε το δημοτικό σχολείο, που δεν το χαρακτήρισαν και κατεδαφιστέο. Το έπραξαν όμως και αυτό δίπλα στον Αγιόκαμπο, όπου γνωστός συνδημότης μας, που απεβίωσε πριν κάποια χρόνια, κληροδότησε ακίνητο στο Δημοτικό Σχολείο Αγιοκάμπου. Τελευταία του βούληση, όπως έλεγε και δημόσια στους συγχωριανούς του, ήταν το ενυπάρχον στο οικόπεδό του ημιτελές κτίσμα να γίνει σχολείο. Το ημιτελές κτίσμα κρίθηκε κατεδαφιστέο. Το οικόπεδο επωλήθη. Και η τελευταία βούληση του διαθέτη ετελεύτησε.

Και αφού ο δήμαρχος επικαλέστηκε την έλλειψη αναφοράς χρήσης σχολείου στην άδεια της οικοδομής που φιλοξενούσε το Δημοτικό Σχολείο Σωτηρίτσας, αναρωτιέμαι: Α) η οικοδομική άδεια της αποθήκης που βαπτίστηκε Δημαρχείο Μελιβοίας προέβλεπε τέτοια χρήση;

Β) ο χώρος που στεγάζεται η Πολεοδομία του Δήμου Αγιάς, προβλέπεται για τέτοια χρήση; Φρόντισε ο δήμαρχος να τακτοποιήσει τις εν λόγω κατασκευές;».

Λένα Κισσάβου

http://www.eleftheria.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...