Home / Featured / Ελεύθερη επιλογή εκπαιδευτικών χωρίς ΑΣΕΠ και όχι αξιοκρατική

Ελεύθερη επιλογή εκπαιδευτικών χωρίς ΑΣΕΠ και όχι αξιοκρατική

Δημοσιεύτηκε: 9:10 μμ Σεπτέμβριος 18th, 2017  


Ελεύθερη επιλογή διδακτικού προσωπικού στα σχολεία

του Δημήτρη Μπράτη,

Για μια ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε με απόλυτη σαφήνεια το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του για την παιδεία.Βέβαια αυτό δεν αποτελεί καμιά έκπληξη πια,αλλά είναι συνέχεια της πολιτικής που ο κ.Μητσοτάκης εφάρμοσε, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης,όταν το 2013-14 είχε προχωρήσει σε διαθεσιμότητες και απολύσεις Δ.Υ. και ψήφισε τον νόμο για την αξιολόγηση-τον Ν4250/14- με το γνωστό 15% κάτω από τη βάση υποχρεωτικά.

Στη ΔΕΘ μίλησε για αυτόνομα σχολεία με ελεύθερη επιλογή διδακτικού προσωπικού.

Ελεύθερη όχι αξιοκρατική με ΑΣΕΠ κλπ.

Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι οι γονείς -πελάτες κατά τον κ.Μητσοτάκη-θα προσλαμβάνουν με συμβάσεις εργασίας ενός χρόνου τους εκπ/κούς,τους οποίους στη συνέχεια θα μπορούν να απολύσουν όποτε θέλουν.

Ή ακόμα χειρότερα οι εκπ/κοί θα προσλαμβάνονται από τους γονείς ,μέσω προσφορών που θα κάνουν πρακτορεία που θα «εμπορεύονται»εκπ/κούς,όπως συμβαίνει στην Αμερική.

Φυσικά μιλούμε για πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπ/κών και για τον απόλυτο νεοφιλελευθερισμό στην παιδεία.

Δ. Μπράτης facebook

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ Η ΔΗΣΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ

Με γενικολογίες, συνθήματα, χωρίς επεξεργασμένες θέσεις και προσπαθώντας να παρουσιάσει ένα δήθεν προοδευτικό μεταρρυθμιστικό προφίλ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε στη ΔΕΘ το «όραμά του» για την εκπαίδευση, το οποίο δεν ήταν τίποτα περισσότερο από σκόρπιες θέσεις που προσεγγίζουν εντελώς επιφανειακά τα ζητήματα και στοχεύουν μόνο στο επικοινωνιακό σκέλος προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την παντελή αδυναμία των κυβερνώντων να εφαρμόσουν και στην παιδεία τις προοδευτικές αλλαγές που απαιτούνται.

               Ένα ακόμα «όραμα»  λοιπόν, έρχεται να προστεθεί στα πολλά άλλα που κατά καιρούς έχουν κατατεθεί από πολιτικούς όλων των αποχρώσεων και που έχουν τα γνωστά αποτελέσματα, τα οποία βιώνουν τα παιδιά του ελληνικού λαού, αλλά αφήνουν ανέγγιχτα τα παιδιά των πλουσίων καθώς και πολλών πολιτικών προσώπων όλου του πολιτικού φάσματος, που παριστάνουν πως ενδιαφέρονται για τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά πηγαίνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία!

               Ο κύριος Μητσοτάκης προφανώς θεωρώντας πως για τα προβλήματα της εκπαίδευσης ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και η μη ύπαρξη δυνατότητας ελεύθερης επιλογής διδακτικού προσωπικού, την εξήγγειλε με στόμφο και μάλιστα ως προτεραιότητα αφού στη σύντομη αναφορά του επέλεξε να την αναδείξει, προκειμένου να δείξει στο ακροατήριό του τη σαφή του επιλογή δήθεν τομών και ρήξεων. Δεν μπήκε βέβαια στον κόπο να φανερώσει ποιας έρευνας αποτέλεσμα ήταν αυτή του η διαπίστωση, ποια επιτροπή του το εισηγήθηκε. Πολύ περισσότερο δεν εξήγησε με ποιο τρόπο και ποια διαδικασία θα το κάνει.

               Οι γνωρίζοντες βέβαια αντιλαμβάνονται ότι αυτό σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα προσλαμβάνονται πια με αντικειμενικές – αξιοκρατικές διαδικασίες, αλλά από τις σχολικές επιτροπές ή τους Συλλόγους γονέων με ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι οποίοι φυσικά θα τους απολύουν όποτε θέλουν! Τέρμα πια η μονιμότητα του προσωπικού! Ζούγκλα και οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών!

               Δίκαια λοιπόν έχει ξεκινήσει ήδη συζήτηση για το βαθύτερό σκεπτικό του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, με δεδομένη και την προηγούμενη στάση του στο θέμα των απολύσεων προσωπικού, ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης. Σε αυτή τη συζήτηση οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των εκπαιδευτικών καθώς και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας

               Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνει τα ακόλουθα:

  • Όποιος βλέπει «οράματα» κάθε είδους καλό θα είναι να επισκεφτεί τον γιατρό του. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που αντιλαμβάνονται όσοι βρίσκονται «έξω από τον χορό» και αν θέλουν να γίνουν χρήσιμοι, θα πρέπει πρώτα απ όλα να αντιληφθούν ότι η εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Το διαρκές «ράβε – ξήλωνε» δεν είναι χρήσιμη πολιτική πράξη
  • Οι απόλυτες αλήθειες που τάχα κατείχαν κάποιοι, έχουν καταρρεύσει και για αυτό χρειάζεται διαρκής διάλογος, σαφές στίγμα, προοδευτικός εκπαιδευτικός προσανατολισμός. Κανείς δεν μπορεί μόνος του να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις. Χρειάζονται ευρύτατες συναινέσεις και όχι αποφάσεις που παίρνονται μονομερώς μετά από εισηγήσεις κύκλων που δεν έχουν κανένα ειλικρινές ενδιαφέρον για την εκπαίδευση

               Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, την πανεπιστημιακή κοινότητα, τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και όλους όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την Παιδεία να απαιτήσουν την δημιουργία μιας μόνιμης εθνικής επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η οποία θα εργαστεί χωρίς σκοπιμότητες για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού πλαισίου, το οποίο όλοι θα έχουν δεσμευτεί ότι θα αποδεχτούν και θα εφαρμόσουν. Τη θέση του Υπουργού Παιδείας να αναλαμβάνει με συγκεκριμένη θητεία, πρόσωπο κοινής αποδοχής που δεν θα αλλάζει όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

               Η συνέχιση επιλογών του παρελθόντος οδηγεί σε αδιέξοδες καταστάσεις τις οποίες πληρώνει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.

 

Δημοκρατική Συνεργασία

Εκπαιδευτικών Π.Ε.


 

Ένα σχόλιο

  1. Έχω την εντύπωση ότι όλοι αυτοί οι σωτήρες της παιδείας πίνουν το τρελό νερό της εκμετάλλευσης και της απαξίωσης. Oι προτάσεις του κάθε άσχετου με την παιδεία μας οδηγούν από το ένα άκρο του απαξιωτικού γραπτού ασεπ των ακαδημαϊκών προσόντων, στο άλλο άκρο της πλήρους απαξίωσης του εκπαιδευτικού ως λειτουργού. Αντί να υπάρχει ένα δίκαιο σύστημα μας οδηγούν σε ένα σύστημα δουλεμπορίου.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...