Home / HEADER-NEWS / Ανοιχτή επιστολή– διαμαρτυρία για τη μη κάλυψη κενών εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ07 κατά την Α΄ και Β΄φάση αποσπάσεων

Ανοιχτή επιστολή– διαμαρτυρία για τη μη κάλυψη κενών εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ07 κατά την Α΄ και Β΄φάση αποσπάσεων

Δημοσιεύτηκε: 2:37 μμ Σεπτέμβριος 21st, 2017  


ΘΕΜΑ: «Ανοιχτή επιστολή– διαμαρτυρία για τη μη κάλυψη κενών εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ07 κατά την Α΄ και Β΄φάση αποσπάσεων»

(με κοινοποίηση σε όλους τους αρμόδιους φορείς, βουλευτές και τύπο)

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είμαστε μία ομάδα μόνιμων εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ07, οι περισσότεροι εξ ημών με οργανική θέση σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, και με το παρόν υπόμνημα θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τη μη κάλυψη λειτουργικών κενών του κλάδου μας κατά την Α΄και Β΄φάση αποσπάσεων.

Διαπιστώσαμε με θλίψη πως μετά από δύο φάσεις αποσπάσεων (20.07.2017 και 25.08.2017), όπου μάλιστα κατά την Α΄Φάση  (20.07.2017) δεν εξετάστηκαν αιτήσεις απόσπασης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ , ενώ κατά τη Β ΄Φάση (25.08.2017) -και αφού αρχικά είχαν εξαιρεθεί Περιφέρειες της χώρας , όπως αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας- δεν ικανοποιήθηκε παρά μόνο ένας στοιχειώδης αριθμός αιτήσεων απόσπασης εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ07.

Η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει, τα λειτουργικά κενά όμως για τον κλάδο μας συνεχίζουν να υφίστανται. Εύλογη αγανάκτηση και απορία έχει προκαλέσει το γεγονός πως ενώ τα κενά είναι πραγματικά και έχουν καταγραφεί από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας δεν πραγματοποίησε επαρκή αριθμό αποσπάσεων, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν ακόμη αιτήσεις απόσπασης των εκπαιδευτικών του κλάδου μας.

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη του σχολικού έτους πολλά σχολεία της χώρας δεν έχουν ακόμη στελεχωθεί από εκπαιδευτικούς Γερμανικής Γλώσσας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νομού Σερρών, όπου παρατηρήθηκε μία κατάφωρη αδικία εις βάρος των αιτούντων απόσπασης εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ07, καθώς ενώ υπήρχαν πραγματικά και κοινοποιημένα λειτουργικά κενά , δεν ικανοποιήθηκε ο αντίστοιχος και απαιτούμενος, για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Νομού, αριθμός αποσπάσεων.

Συγκεκριμένα: Όπως προκύπτει από την επίσημη ιστοσελίδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών (http://dipeserron.gr/) τα λειτουργικά κενά ΠΕ07 στις  12.07.2017 ανέρχονται σε 14 (http://dipeserron.gr/archives/4114#more-4114)  . Κατόπιν διάθεσης των ήδη υπάρχοντων στο Νομό εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ομάδες σχολείων και μετά τις τοποθετήσεις των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στις 31.08.2017 (http://dipeserron.gr/archives/4240#more-4240 )  μετά και τη Β΄Φάση αποσπάσεων, εξακολουθούν να παραμένουν στις 13.09.2017 (http://dipeserron.gr/archives/4435#more-4435) 6 λειτουργικά κενά, τα οποία δεν έχουν καλυφθεί σε καμία από τις δύο φάσεις αποσπάσεων.

Είναι εύλογο, λοιπόν, το ερώτημά μας:

Για ποιόν λόγο δεν πραγματοποιήθηκαν αποσπάσεις σε δηλωμένα (από τη Διέυθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) κενά και ενώ εκπαιδευτικοί του κλάδου μας είχαν υποβάλλει αίτηση απόσπασης; Γιατί δεν δόθηκε σε εμάς το δικαίωμα να εργαζόμαστε στον τόπο συμφερόντων μας, καλύπτοντας πραγματικές και λειτουργικές ανάγκες, και στους μαθητές μας η δυνατότητα να διδαχθούν τη γλώσσα που έχουν επιλέξει;

Την ίδια απορία εκφράζει με ανακοίνωσή του στις 11.09.2017 (υποβάλλεται συνημμένα) και το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών «Ο Εμμ. Παπάς», αναφερόμενο στα κενά στο ΠΥΣΠΕ Σερρών, κάνοντας λόγο για «ελλείψεις» που δημιουργούν «σχολεία 2 ταχυτήτων» και, καταλήγοντας: «Απορίας άξιο είναι το γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν πραγματοποίησε αποσπάσεις στους κλάδους ΠΕ60, ΠΕ19, ΠΕ06, ΠΕ07 όταν τα κενά ήταν πραγματικά και δηλωμένα. Γιατί άφησε συναδέλφους μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους και διέλυσε οικογένειες;»

Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα βρισκόμαστε πλέον στις 19.09.2017. Η σχολική χρονιά ξεκίνησε. Κάποιοι από εμάς είδαν την αίτηση απόσπασής τους να ικανοποιείται, κάποιοι ακόμη αγωνιούν, περιμένοντας τη Γ΄Φάση αποσπάσεων και κάποιοι άλλοι συνάδελφοί μας είδαν ως μόνη λύση και επιλογή την άδεια άνευ αποδοχών.

Την ίδια στιγμή και ενώ βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα αιτήσεις απόσπασης, το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη πραγματοποιήσει την Α΄Φάση πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών (05.09.2017) και σύντομα αναμένεται και η Β΄Φάση.

Σε αυτό το σημείο, διερωτόμαστε:

Γιατί δεν δόθηκαν σε μόνιμους εκπαιδευτικούς του κλάδου μας τα δηλωμένα από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και υπάρχοντα κενά;

Ενέχει κάποια σκοπιμότητα η νέα αυτή πολιτική του Υπουργείου Παιδείας;

Πώς και από ποιους θα καλυφθούν τα κενά αυτά;

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ακόμα:

  • Τα πραγματικά και ανακοινωθέντα λειτουργικά κενά της ειδικότητάς μας
  • Την μέχρι και σήμερα, 19.09.2017, υποστελέχωση σχολικών μονάδων της χώρας
  • Τις μηδενικές μεταθέσεις των τελευταίων ετών
  • Τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, εν μέσω κρίσης

Ζητάμε:

  • Την άμεση πραγματοποίηση της Γ΄Φάσης αποσπάσεων σε όλα τα εναπομείναντα λειτουργικά κενά του κλάδου μας και σε κάθε περίπτωση πριν την επόμενη πρόσληψη αναπληρωτών και πριν την 1η Οκτώβρη.

Ας μην ξεχνάμε πως οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε απλώς ένας αριθμός μητρώου, αλλά άνθρωποι με πολλούς ρόλους.

Με εκτίμηση

Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ07


 

Ένα σχόλιο

  1. ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ

    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ Η ΔΙΑΜΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ. ΚΕΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ.ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΝ Β ΦΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...