Home / HEADER-NEWS / Εν αναμονή κάλυψης των κενών Γερμανικής γλώσσας στη Δυτική Ελλάδα

Εν αναμονή κάλυψης των κενών Γερμανικής γλώσσας στη Δυτική Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: 11:10 μμ Σεπτέμβριος 12th, 2017  


Αναπληρωτές και βιβλία ήταν στην θέση τους την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς και στην Δυτική Ελλάδα. Τα όποια μικροπροβλήματα παρουσιάστηκαν αναμένεται σύντομα να λυθούν, κάτι το οποίο τόνισε, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος.

Ιδιαίτερη προτεραιότητα δόθηκε φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην στελέχωση και την κάλυψη όλων των αναγκών στα σχολεία Ειδικής Αγωγής με προσλήψεις 8.104 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

Στα σχολεία της Α’/θμιας Εκπαίδευσης, προσλήφθηκαν περισσότεροι από 6.000 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, οι οποίοι θα καλύψουν το σύνολο των αναγκών ακόμη και στα Ολιγοθέσια Σχολεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Αναφορικά τώρα με την Δυτική Ελλάδα είχαμε την τοποθέτηση 1.200 αναπληρωτών εκπαιδευτών, με τον κ. Γιαννόπουλο να παραδέχεται ότι 100% δεν έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες, αλλά η πλειοψηφία τους

«Για παράδειγμα στην ειδικότητα των εικαστικών και της θεατρικής αγωγής, έχουμε ελλείψεις και μας δημιουργεί πρόβλημα στην ανάπτυξη του ολοημέρου σχολείου. Εάν δεν έχουμε τον κόσμο να τα λειτουργήσουμε με τρία τμήματα, θα το λειτουργήσουμε με δυο, για 1-2 εβδομάδες. Αυτό δεν αναιρεί ότι τα σχολεία μας είναι σήμερα καλυμμένα σε πλήρη ανάπτυξη, ώστε να λειτουργούν και τα ολοήμερα, απλά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε όλα τα τμήματα του ολοημέρου αυτή την στιγμή στο 100%, αλλά στο 70-80% και δεν αναιρεί την προσπάθεια, που έγινε φέτος» απάντησε ο κ. Γιαννόπουλος στα κενά ειδικοτήτων, που καταγγέλλουν τα μέλη του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Πάτρας.

Κάποιοι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για προχειρότητα και ανεπάρκεια  στις προσωρινές  τοποθετήσεις, που έχουν γίνει με τον περιφερειακό διευθυντή να τονίζει ότι τα μέλη, που συμμετέχουν στα υπηρεσιακά συμβούλια, «θέλουν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη».

Εξηγώντας ανέφερε ότι «ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον διευθυντή εκπαίδευσης να κάνει μια προσωρινή τοποθέτηση για την κάλυψη των αναγκών και όταν παρέλθει ένα διάστημα μέχρι 2 μήνες, να γίνουν οι οριστικές τοποθετήσεις μέσα από τις αιτήσεις, που θα κάνουν οι εκπαιδευτικοί και μέσα από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Άρα εμείς θέλουμε και όλα να γίνουν σύντομα, και ταυτόχρονα να βγούμε και να καταγγείλουμε ότι κάνει προχειρότητες το συμβούλιο , γιατί τους τοποθετεί ο διευθυντής και όχι εμείς».

Όσον αφορά την διαμαρτυρία της τοπικής επιτροπής ένωσης καθηγητών γερμανικής γλώσσας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ότι για 5η χρονιά φέτος οι μαθητές της Αχαΐας δεν θα διδαχθούν το μάθημα επιλογής τους, που είναι τα Γερμανικά, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος επισήμανε ότι «έχουμε μια κοινή λειτουργία κάποιων υπηρεσιακών συμβουλίων Α’/θμιας και Β’/θμιας μέσα από την οποία παραμένουν κάποιες διαθέσεις. Αυτές έρχονται καθημερινά με διαφορετική ροή, σε διαφορετικές ειδικότητες, όταν αυτό θα ολοκληρωθεί θα μας δείξει ακριβώς το μέγεθος των κενών, που έχουμε.

Έχουμε εντοπίσει κάποια κενά στην Γερμανική Γλώσσα και τα έχουμε δηλώσει στο Υπουργείο. Εάν τώρα καλυφθούν όλα από την β’/θμια, δεν χρειάζεται να πάρουμε από τις κεντρικές πιστώσεις. Εάν δεν γίνει αυτό, το αμέσως επόμενο διάστημα θα καλυφθούν».

Από την δική του πλευρά ο Δήμος Πατρέων ανέφερε ότι η φετινή χρηματοδότηση είναι μειωμένη κατά 65% για την συντήρηση των σχολείων σε σχέση με το 2009, ενώ οι χρηματοδοτήσεις των σχολικών επιτροπών για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων μειωμένες κατά 60%. «Ο Δήμος Πατρέων συγκρίνει με το 2009 σε συνθήκες προ κρίσης. Κάποιος πρέπει να τους πει ότι έχουμε 2017 και έχουμε περάσει 5-6 χρόνια απίστευτης λιτότητας και δοκιμασίας στην Ελλάδα.

Σε σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι δεν υπάρχουν περικοπές, αντίθετα, όπως θα δείτε και από την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας ανακόπηκε και η φθίνουσα πορεία χρηματοδότησης σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού. Φέτος φθάνουμε στο 2,75% υψηλότερο από πέρυσι στις δαπάνες για την παιδεία» σημείωσε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Κατά την πρώτη ημέρα της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς δεν χτύπησε το κουδούνι στο Ειδικό σχολείο Κάτω Αχαΐας λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού, ο οποίος όμως τοποθετήθηκε χθες το βράδυ και σήμερα το σχολείο λειτούργησε κανονικά. «Ήταν διαδικαστικό το ζήτημα, θέμα λειτουργίας των  υπηρεσιακών συμβουλίων, δεν υπήρχε κάποια άλλη αιτία», υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος

http://m.thebest.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...