Home / HEADER-NEWS / Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια

Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια

Δημοσιεύτηκε: 11:28 μμ Σεπτέμβριος 19th, 2017  


Ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, πάλι, η παιδεία, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. για «αυτονομία» σχολείων με ελευθερία ακόμα και στην επιλογή προσωπικού, πανεπιστημιακούς-επιχειρηματίες και ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Με νέα δήλωσή του, χθες, ο υπουργός Παιδείας κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για «ανησυχητική άγνοια για τα προβλήματα της Παιδείας», ενώ για Λύκειο και εξεταστικό τονίζει πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «επιχείρησε να παρουσιάσει το μη σχέδιό του για την Παιδεία με μπαλοθιές».

Οσο για τον θόρυβο που ξέσπασε σχετικά με τις προθέσεις του ίδιου του κ. Γαβρόγλου για το υπό διαβούλευση σύστημα εισαγωγής και την αναβάθμιση του Λυκείου, κύκλοι του υπουργείου επιμένουν πως «οι δηλώσεις του πρωθυπουργού καθορίζουν την πορεία του σχεδίου», παρατηρώντας με νόημα πως «δεν έχει κατατεθεί καμία αντιπρόταση».

«Το προτεινόμενο σχέδιο έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Ο διάλογος θα γίνει επ’ αυτού. Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Θα συζητηθούν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτή τη φιλοσοφία. Εκτός κι αν υπάρχουν προτάσεις σοβαρές με εντελώς διαφορετικό στόχο ή σκεπτικό. Μέχρι τώρα, πάντως, δεν τις έχουμε δει» επισημαίνουν συνεργάτες του υπουργού, με εμφανή τη διάθεση να διασαφηνίσουν ακόμα περισσότερο τη θέση του υπουργείου ως προς τη διαβούλευση, ειδικά μετά την πρόταση προς την ΟΛΜΕ για κοινή ομάδα εργασίας -με σκοπό τη διαμόρφωση προτάσεων- η οποία ερμηνεύτηκε από πολλούς ως αναδίπλωση.

Το σύστημα των πολλαπλών επιλογών

Αλλωστε, είναι γεγονός πως στις αντιδράσεις περιλαμβάνονται και οι εσωκομματικές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου μοντέλου, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι δύο κεντρικές εξετάσεις. Οι πρώτες, βέβαια, πιο εύκολες, αφού ουσιαστικά αντικαθιστούν την αξιολόγηση του πρώτου τετραμήνου και μάλιστα με το σύστημα των πολλαπλών επιλογών.

Προς το παρόν, αλλά χωρίς κανένας να προεξοφλεί την κατάληξη της διαβούλευσης και κατ’ επέκταση της ίδιας της πρότασης, η στάση του υπουργείου δείχνει ψυχραιμία. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά μέλος του επιτελείου του Αμαρουσίου, «και για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ υπήρχαν πανταχόθεν αντιδράσεις, αλλά τελικά προχώρησε». Την ίδια στιγμή όμως, οι επιτελείς γνωρίζουν πως χρειάζονται ακόμη περισσότερη υποστήριξη, οικονομική και πολιτική, για την υλοποίηση των φιλόδοξων σχεδίων τους.

Οι αναγγελίες του πρωθυπουργού εξασφαλίζουν τη δρομολόγηση αλλά όχι απαραίτητα τις προδιαγραφές υλοποίησης. Χρειάζεται γενναία κονδύλια μια σοβαρή μεταρρύθμιση στο Λύκειο. Οπως και γενναία προσπάθεια η αναβάθμιση όλου του συστήματος. Τα δεδομένα είναι ακόμα πολύ απογοητευτικά. Περί τα 12.000 παιδιά με βαθμολογία πάνω από τη βάση δεν πέρασαν στην ανώτατη εκπαίδευση επειδή αρνήθηκαν τη χαμηλή επιλογή του «οπουδήποτε», ενώ 14.000 με βαθμολογία κάτω από τη βάση πέρασαν σε τμήμα ΑΕΙ. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Οι μαθητές της Α’ Λυκείου πρέπει να μάθουν γρήγορα τι τους περιμένει.

Κατά τ’ άλλα, είναι πολύ περισσότερη η αποφασιστικότητα του υπουργείου Παιδείας στο έτερο φιλόδοξο εγχείρημα, της διαμόρφωσης του ενιαίου χώρου στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι εξελίξεις αποκτούν καταιγιστικούς ρυθμούς. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προχωρά έστω με -αναπόφευκτη- γκρίνια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα κιόλας δημοσιεύεται το ΦΕΚ με τις αποφάσεις για τη συγκρότηση επιτροπών που θα επιληφθούν των διεργασιών στα Ιδρύματα Ηπείρου και Ιονίου. Πρόκειται για την κοινή επιτροπή Ιόνιου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων και την κοινή επιτροπή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου.

Οι συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ αποτελούν συστατικό στοιχείο της διαμόρφωσης του ενιαίου χώρου, αλλά δεν είναι παρά η αρχή. Οι αντιδράσεις στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ενόψει της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής οδήγησαν στην ανακοίνωση του υπουργείου (επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.») περί διατήρησης ΤΕΙ (Αθήνας) για όσα τμήματα είτε δεν θελήσουν είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ανοίγει το παιχνίδι με ανατροπές

Θα ακολουθήσουν τα επόμενα εγχειρήματα με τα ανάλογα προβλήματα. Οι δε αναγγελίες για τις διετείς δομές εντός των ΑΕΙ, για αποφοίτους ΕΠΑΛ, ανοίγουν ακόμη περισσότερο το παιχνίδι και ανατρέπουν εντελώς τα δεδομένα για τον ευρύτερο χώρο των ΤΕΙ όπως τον ξέραμε μέχρι τώρα. Το τοπίο της εκπαίδευσης αλλάζει βήμα βήμα, προκαλώντας μεγαλύτερες ή μικρότερες αναταράξεις. Οι επόμενοι μήνες θα είναι περίοδος γερών δοκιμών αντοχής.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ – Άννα Ανδριτσάκη

http://www.efsyn.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...