Home / HEADER-NEWS / Τι θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. για το πλάνο τριετίας του Υπουργού Παιδείας

Τι θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. για το πλάνο τριετίας του Υπουργού Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 9:55 πμ Αύγουστος 27th, 2017  


Απάντηση από κύκλους του υπουργείου Παιδείας – Πλάνο μεταρρυθμίσεων σε βάθος τριετίας αναμένεται να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ

“Αυτοί μιλάνε για εξετάσεις, εμείς μιλάμε για αλλαγές στο Λύκειο”, επισημαίνουν στην “Α” κύκλοι του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου. Απαντώντας στο κρίσιμο ερώτημα για την επόμενη ημέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων, που θα μονοπωλήσει τον δημόσιο διάλογο μετά την ολοκλήρωση της φετινής διαδικασίας εισαγωγής στην Τριτοβάθμια (οι φετινές βάσεις ανακοινώθηκαν την Πέμπτη), οι ίδιοι κύκλοι, με ευρεία γνώση και ενασχόληση επί του θέματος, σημειώνουν: “Η συζήτηση θα γίνει πάνω στις αλλαγές στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όχι στο μοντέλο των εισαγωγικών εξετάσεων. Αυτό θα αφορά και το επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας”.

Σε δημόσια διαβούλευση

Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο μεταρρυθμιστικό πλάνο, που θα αφορά αλλαγές σε βάθος τριετίας, με ορίζοντα δηλαδή τους μαθητές της Γ’ Λυκείου το 2020. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο, και αναμένεται να κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά τη ΔΕΘ, μέσα στον Σεπτέμβριο δηλαδή.

Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα, που θα έρθει να δέσει με τις ήδη εφαρμοζόμενες αλλαγές στο Λύκειο από την Α’ Λυκείου φέτος: στα προγράμματα σπουδών (Θρησκευτικά, Ξένες Γλώσσες και πιλοτικά στην Ιστορία) και τη διδακτέα ύλη.

Όπως επισήμαινε μέσα στην εβδομάδα ο Κ. Γαβρόγλου (μιλώντας στην ΕΡΤ3) “το θέμα δεν είναι να ασχοληθούμε με το αδιάβλητο των εξετάσεων, που ισχύει, αλλά να ξανακερδίσουμε το Λύκειο”. “Αφήσαμε έναν θεσμό εκτός σχολείου να καταπιεί το σχολείο, και έτσι κάθε χρόνο οι ελληνικές οικογένειες ξοδεύουν 2 δισ. ευρώ στην παραπαιδεία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό”, τόνιζε. Πώς μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, όταν όλοι οι υπουργοί Παιδείας επιχειρούν αλλαγές στην Τριτοβάθμια ή το εισαγωγικό σύστημα; Να σημειωθεί, πάντως, ότι η νυν ηγεσία στο υπουργείο Παιδείας δίνει προνομιακά την έμφαση στη Δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για τον Κ. Γαβρόγλου “ο μόνος τρόπος για να μην αλλάζει συνέχεια το Λύκειο είναι να ακούσουμε όλοι αυτό το καμπανάκι που χτυπάει για χρόνια”.

Η μεταρρύθμιση

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά για το επικείμενο νομοσχέδιο, οι εγκύκλιες γνώσεις των μαθητών θα ολοκληρώνονται στην Α’ Λυκείου από το 2018. Από τη Β’ Λυκείου θα δίνεται η δυνατότητα οι μαθητές να κάνουν περισσότερες επιλογές. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, στη βάση της λογικής της πολυκλαδικότητας, να προβλέπεται η δυνατότητα επιλογής μαθημάτων μεταξύ των δύο τύπων Λυκείων, του Γενικού δηλαδή και του Επαγγελματικού. “Γιατί να μην μπορεί ένας μαθητής που θέλει να ολοκληρώσει το λύκειο, αλλά ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση, να επιλέγει ένα μάθημα της σχετικής ειδικότητας από τα ΕΠΑΛ;”, διερωτώνται στο υπουργείο Παιδείας. Πέραν των επιλεγόμενων πάντως (όπως η Πληροφορική, οι Νέες Τεχνολογίες, οι Ξένες Γλώσσες, η Φυσική και η Χημεία, τα Αρχαία κ.ο.κ.), η Β’ Λυκείου θα έχει έναν κορμό υποχρεωτικών μαθημάτων, όπως η Γλώσσα, αλλά και τα Μαθηματικά, η Ιστορία, τα Θρησκευτικά, η Φυσική Αγωγή και οι Δημιουργικές Δραστηριότητες. Στόχος είναι τα εξεταζόμενα μαθήματα στα δύο τετράμηνα να μειωθούν αισθητά στην τάξη αυτή, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να βαθμολογούνται με εργασίες.

Στη Γ’ Λυκείου σχεδιάζεται οι μαθητές να διδάσκονται υποχρεωτικά λίγα μαθήματα (όπως Γλώσσα, Θρησκευτικά, Φυσική Αγωγή και Δημιουργικές Δραστηριότητες), με πολλές ώρες διδασκαλίας το καθένα, και στη συνέχεια να επιλέγουν ακόμη τρία υποχρεωτικής παρακολούθησης, τα δύο εξ αυτών προσανατολισμένα στις κατευθύνσεις τους για επαγγελματική αποκατάσταση ή σπουδές, το ένα ελεύθερης επιλογής. Για το Απολυτήριό τους, όμως θα εξετάζονται σε 4 εξάωρα μαθήματα: Γλώσσα + 2 επιλεγόμενα προσανατολισμού + 1 ελεύθερης επιλογής. Στο α’ τρίμηνο η βαθμολόγηση θα γίνεται μέσω εργασιών ή εξέτασης ή projects. Στο β’ τετράμηνο θα έρχεται η ώρα της πανελλαδικής εξέτασης.

Από εκεί και πέρα, αν ο μαθητής δεν θέλει να συνεχίσει στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Απολυτήριό του θα βγαίνει, κυρίως με βάση τον βαθμό των τετραμήνων. Αν επιθυμεί όμως να διεκδικήσει μια θέση σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ, η έμφαση θα δίνεται στον βαθμό της πανελλαδικής εξέτασης.

Πανελλαδικές

Αυτό που έχει προκαλέσει σύγχυση είναι το ότι τελικά δεν θα καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Πράγματι, κανείς δεν φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο κατάργησής τους, στο υπουργείο Παιδείας όμως συζητούν για το πώς θα αλλάξει η σημερινή μορφή τους. Εκεί ακριβώς έρχονται να πατήσουν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη μείωση τω διδακτέων και εξεταστέων μαθημάτων, αλλά και την περαιτέρω εμβάθυνση στα γνωστικά αντικείμενα, μέσω της αύξησης των ωρών της διδασκαλίας. Αυτό με τη σειρά του είναι που, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θα οδηγήσει και στην απεμπλοκή των μαθητών από την παραπαιδεία. Όσο αυτό είναι εφικτό βέβαια, αφού δεν παύει η διαδικασία της πανελλαδικής εξέτασης να συνιστά διαγωνισμό. “Ο τυποποιημένος τρόπος να μαθαίνουμε δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ουσιαστική εκπαίδευση”, σημειώνει ο Κ. Γαβρόγλου.

Εκτός θέματος η Ν.Δ.

Εκτός θέματος βρέθηκε για μια ακόμη φορά η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., Νίκη Κεραμέως, όταν κατηγόρησε μέσα στην εβδομάδα την κυβέρνηση για «δημαγωγία και φθηνό λαϊκισμό», όσον αφορά στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια«. Επιμένοντας να αρνείται να απαντήσει στο πιεστικό ερώτημα περί της αναμόρφωσης του Λυκείου, συνέχισε να εστιάζει την αντιπολιτευτική της ατζέντα στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Μήνες τώρα η Ν.Δ., όπως και σύσσωμη η αντιπολίτευση, δεν έχουν πάρει θέση εξάλλου σε όσα ακούγονται περί μείωσης των διδακτικών ωρών ή των εξεταζόμενων μαθημάτων στη Β’ και Γ’ Λυκείου. Αρνούνται να πάρουν θέση στον διάλογο για το ποια θα είναι τα μαθήματα αυτά. Έτσι, ενώ η Νίκη Κεραμέως κατηγορεί για »ανευθυνότητα» το υπουργείο Παιδείας, μάλλον είναι η αξιωματική αντιπολίτευση εκείνη που αρνείται να πάρει θέση για το τι μαθαίνουν σήμερα οι έφηβοι στα σχολεία.

“Άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ της κατάργησης των Πανελλαδικών”, είδε και το Ποτάμι την Παρασκευή, ζητώντας μια “αξιόπιστη, αντικειμενική και ενιαία διαδικασίας αξιολόγησης των μαθητών κατά τη διάρκεια του Λυκείου, σε όλη την επικράτεια. Αυτή είναι η βάση για τη συζήτηση του τρόπου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση σε συνδυασμό με τις αδιάβλητες Πανελλαδικές εξετάσεις”.

«Εμείς δεν θα εμπλακούμε σε αυτή τη συζήτηση. Θα ασχοληθούμε αποκλειστικά και μόνο με το Λύκειο. Με αυτό τον τρόπο και μόνο θα είναι παρελθόν το σημερινό σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων», απαντούν ανώτατες πηγές του υπουργείου Παιδείας.

ΑΥΓΗ

Άρθρο του Κώστα Γαβρόγλου στο Left.gr

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2017 ολοκληρώθηκαν. Όλα έγιναν με έναν οργανωτικά άψογο τρόπο και με την ανακοίνωση των βάσεων κλείνει και ο φετινός κύκλος των εισαγωγικών εξετάσεων.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να αρχίσει μια ειλικρινής και σε βάθος συζήτηση με όλη την κοινωνία ως προς τον χαρακτήρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, στις οποίες για τόσα πολλά χρόνια έχουν επενδυθεί τόσες πολλές «ελπίδες» και «προσδοκίες». Η συζήτηση θα είναι δύσκολη, γιατί η πολιτεία αλλά και οι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια συλλογική ευθύνη για το πώς φτάσαμε σε ένα σύστημα αδιάβλητο μεν, αλλά με πολύ σοβαρά προβλήματα.

Ας δούμε ορισμένα από τα πολλά προβλήματα:

· Για την προετοιμασία κάθε «φουρνιάς» υποψηφίων οι ελληνικές οικογένειες δαπανούν περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτός από τα ποσά που αντιστοιχούν στη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης μέσω των φόρων.

· Παρά τις πολύ φιλότιμες προσπάθειες κάποιων εκπαιδευτικών, η Γ΄ Λυκείου δεν παίζει κανέναν ουσιαστικό εκπαιδευτικό ρόλο. Η κατάσταση αυτή έχει ήδη τραυματίσει σοβαρά και την εκπαιδευτική λειτουργία της Β΄ Λυκείου.

· Οι θεσμοί της παραπαιδείας έχουν μετατραπεί σε οργανικό μέρος του εκπαιδευτικού συστήματός μας.

· Η εγκυρότητα της γνώσης που τα παιδιά αποκτούν βασίζεται στην παπαγαλία και στην αλγοριθμοποίηση: δηλαδή η διαδικασία μετάδοσης της γνώσης έχει αποκλειστικό στόχο την επιτυχία στις εξετάσεις και με αυτό τον τρόπο καταστρατηγούνται θεμελιώδεις παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές αρχές και πρακτικές. Όσοι αδυνατούν να παπαγαλίσουν και αρνούνται να δεχτούν τη λογική της αλγοριθμοποίησης μετατρέπονται σε εξ ορισμού αποτυχημένους.

· Η προετοιμασία για τις εξετάσεις ασκεί μια άκρως ανησυχητική καταπίεση στους νέους μας, σε μια ηλικία που επιβάλλεται να διευρύνουν τον προσωπικό τους χώρο, να αφουγκραστούν την κοινωνία αλλά και την οικογένεια τους, να αρχίσουν να καταλήγουν σε ένα πλαίσιο ηθικών και κοινωνικών αξιών, να σκεφτούν τι πραγματικά θέλουν να κάνουν όταν αποφοιτήσουν από το σχολείο. Αυτά δεν είναι θέματα που μπορούν να περιμένουν για «μετά τις εξετάσεις» αλλά ούτε και δευτερεύοντα ζητήματα γιατί «προέχουν οι σπουδές».

· Τελικά και ύστερα απ’ όλες αυτές τις ταλαιπωρίες, ένα σχετικά μικρό ποσοστό σπουδάζει αυτό που θέλει και ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό εισάγεται με βαθμούς κάτω από τη βάση. Βέβαια, αφού υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός εισακτέων σε κάθε Τμήμα, δεν είναι παράλογο να υπάρχει μια τέτοια βαθμολογική κατανομή.

· Οι επιδόσεις πολλών φοιτητών στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου των πανεπιστημιακών τους σπουδών είναι εξαιρετικά χαμηλές, που σημαίνει ότι, έπειτα από αυτή την εξαντλητική δοκιμασία να εισαχθούν στα ΑΕΙ, τους «μένουν» ελάχιστα απ’ όσα «έμαθαν».

Υπάρχουν κι άλλα πολλά προβλήματα, τεχνικού χαρακτήρα, αλλά τα παραπάνω είναι αρκετά ώστε να καταλήξουμε σε ένα πρώτο αμείλικτο ερώτημα: Ένα σύστημα εισαγωγής, που ομολογουμένως είναι αδιάβλητο, είναι και παιδαγωγικά αξιόπιστο; Και μήπως κρυβόμαστε πίσω από το αδιάβλητο ώστε να μην αντιμετωπίσουμε το κομβικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί και από την απάντηση που θα δοθεί θα προκύψουν όλα τα υπόλοιπα: Θέλουμε να είμαστε μια κοινωνία που θα αποκτήσει ένα Λύκειο το οποίο θα προετοιμάζει τα παιδιά για τον επόμενο κύκλο σπουδών ή θέλουμε ουσιαστικά να συνεχίσουμε όπως έχουν τα πράγματα σήμερα;

Το κομβικό, λοιπόν, ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί είναι το Λύκειο, πώς θα ξανακερδίσουμε το Λύκειο και πώς το Λύκειο θα αποκτήσει τον ρόλο που του αρμόζει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Θέλουμε να γίνουμε μια κοινωνία με ένα Λύκειο όπου όλα θα γίνονται εντός του και όχι να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε μια νοοτροπία, αυτή της παραπαιδείας, η οποία έχει καταβροχθίσει ένα τμήμα του εκπαιδευτικού μας συστήματος; Θα δούμε κατάματα τα χαρακτηριστικά του υπάρχοντος συστήματος εισαγωγικών εξετάσεων, που είναι μεν αδιάβλητο, αλλά έχει εξαντλήσει την όποια εκπαιδευτική και παιδαγωγική του δυναμική; Θα αρχίσουμε να συζητάμε τη δομή και το γενικότερο θέμα των προπτυχιακών σπουδών; Ενώ κάνουμε τόσες πολλές συζητήσεις για τα μεταπτυχιακά και τα ερευνητικά προγράμματα -και ορθά-, γιατί δεν δίνουμε εξίσου μεγάλη έμφαση στα προπτυχιακά; Όποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ριζική μεταρρύθμιση του Λυκείου και προσανατολίζουν τη συζήτηση στις εισαγωγικές εξετάσεις ουσιαστικά επιδιώκουν να μην αλλάξει τίποτα απολύτως.

Left.gr

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο μεταρρυθμιστικό πλάνο, που θα αφορά αλλαγές σε βάθος τριετίας, με ορίζοντα δηλαδή τους μαθητές της Γ’ Λυκείου το 2020.

Το σχετικό νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο, και αναμένεται να κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά τη ΔΕΘ, μέσα στον Σεπτέμβριο δηλαδή. Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα, που θα έρθει να δέσει με τις ήδη εφαρμοζόμενες αλλαγές στο Λύκειο από την Α’ Λυκείου φέτος: στα προγράμματα σπουδών (Θρησκευτικά, Ξένες Γλώσσες και πιλοτικά στην Ιστορία) και τη διδακτέα ύλη.

Σύμφωνα με όσα γράφει η Μίνα Κωστοπούλου στη σημερινή Αυγή, από τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά για το επικείμενο νομοσχέδιο, οι εγκύκλιες γνώσεις των μαθητών θα ολοκληρώνονται στην Α’ Λυκείου από το 2018. Από τη Β’ Λυκείου θα δίνεται η δυνατότητα οι μαθητές να κάνουν περισσότερες επιλογές. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, στη βάση της λογικής της πολυκλαδικότητας, να προβλέπεται η δυνατότητα επιλογής μαθημάτων μεταξύ των δύο τύπων Λυκείων, του Γενικού δηλαδή και του Επαγγελματικού. “Γιατί να μην μπορεί ένας μαθητής που θέλει να ολοκληρώσει το λύκειο, αλλά ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση, να επιλέγει ένα μάθημα της σχετικής ειδικότητας από τα ΕΠΑΛ;”, διερωτώνται στο υπουργείο Παιδείας.

Πέραν των επιλεγόμενων πάντως (όπως η Πληροφορική, οι Νέες Τεχνολογίες, οι Ξένες Γλώσσες, η Φυσική και η Χημεία, τα Αρχαία κ.ο.κ.), η Β’ Λυκείου θα έχει έναν κορμό υποχρεωτικών μαθημάτων, όπως η Γλώσσα, αλλά και τα Μαθηματικά, η Ιστορία, τα Θρησκευτικά, η Φυσική Αγωγή και οι Δημιουργικές Δραστηριότητες. Στόχος είναι τα εξεταζόμενα μαθήματα στα δύο τετράμηνα να μειωθούν αισθητά στην τάξη αυτή, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να βαθμολογούνται με εργασίες.

Στη Γ’ Λυκείου σχεδιάζεται οι μαθητές να διδάσκονται υποχρεωτικά λίγα μαθήματα (όπως Γλώσσα, Θρησκευτικά, Φυσική Αγωγή και Δημιουργικές Δραστηριότητες), με πολλές ώρες διδασκαλίας το καθένα, και στη συνέχεια να επιλέγουν ακόμη τρία υποχρεωτικής παρακολούθησης, τα δύο εξ αυτών προσανατολισμένα στις κατευθύνσεις τους για επαγγελματική αποκατάσταση ή σπουδές, το ένα ελεύθερης επιλογής. Για το Απολυτήριό τους, όμως θα εξετάζονται σε 4 εξάωρα μαθήματα: Γλώσσα + 2 επιλεγόμενα προσανατολισμού + 1 ελεύθερης επιλογής. Στο α’ τρίμηνο η βαθμολόγηση θα γίνεται μέσω εργασιών ή εξέτασης ή projects. Στο β’ τετράμηνο θα έρχεται η ώρα της πανελλαδικής εξέτασης.

Από εκεί και πέρα, αν ο μαθητής δεν θέλει να συνεχίσει στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Απολυτήριό του θα βγαίνει, κυρίως με βάση τον βαθμό των τετραμήνων. Αν επιθυμεί όμως να διεκδικήσει μια θέση σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ, η έμφαση θα δίνεται στον βαθμό της πανελλαδικής εξέτασης.

Πανελλαδικές

Αυτό που έχει προκαλέσει σύγχυση είναι το ότι τελικά δεν θα καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Πράγματι, κανείς δεν φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο κατάργησής τους, στο υπουργείο Παιδείας όμως συζητούν για το πώς θα αλλάξει η σημερινή μορφή τους.

Εκεί ακριβώς έρχονται να πατήσουν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη μείωση τω διδακτέων και εξεταστέων μαθημάτων, αλλά και την περαιτέρω εμβάθυνση στα γνωστικά αντικείμενα, μέσω της αύξησης των ωρών της διδασκαλίας. Αυτό με τη σειρά του είναι που, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θα οδηγήσει και στην απεμπλοκή των μαθητών από την παραπαιδεία. Όσο αυτό είναι εφικτό βέβαια, αφού δεν παύει η διαδικασία της πανελλαδικής εξέτασης να συνιστά διαγωνισμό. “Ο τυποποιημένος τρόπος να μαθαίνουμε δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ουσιαστική εκπαίδευση”, σημειώνει ο Κ. Γαβρόγλου.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...