Home / Featured / Στου ΥΠΠΕΘ την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Δικαίωση των ειδικοτήτων στο ΣτΕ ενώ το ΥΠΠΕΘ κωφεύει

Στου ΥΠΠΕΘ την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Δικαίωση των ειδικοτήτων στο ΣτΕ ενώ το ΥΠΠΕΘ κωφεύει

Δημοσιεύτηκε: 8:50 μμ Αύγουστος 2nd, 2017  


 

Σε έντονη κινητικότητα βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί του κλάδου μουσικής ΠΕ 16.01. Αφορμή στάθηκε η διαστρεβλωμένη εφαρμογή της Εγκυκλίου για τη Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων 2016-2017 (Αρ.Πρωτ.Φ3/1563/185702/Δ1/03-11-2016/ΥΠΠΕΘ ), «Η διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων της Αισθητικής Αγωγής, της Φυσικής Αγωγής, των ΤΠΕ και της Ξένης Γλώσσας στο ωρολόγιο πρόγραμμα ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Σε περιπτώσεις αδυναμίας κάλυψης του προγράμματος από εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων, η διδασκαλία των 4 γνωστικών αντικειμένων της Αισθητικής Αγωγής και της Φυσικής Αγωγής δύναται να ανατεθεί σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70».

Το εν λόγω εδάφιο προβλέπει να ανατίθενται τα μαθήματα της αισθητικής και φυσικής αγωγής σε μη καταρτισμένο επί αυτών προσωπικό σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για μαζικές προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών την προηγούμενη σχολική χρονιά, τα λειτουργικά κενά που εμφανίστηκαν στις Πρωτοβάθμιες Διευθύνσεις όλης της χώρας για τις ειδικότητες μουσικής, εικαστικών, θεατρικής και φυσικής αγωγής ήταν είτε μηδενικά, είτε ελαχιστοποιημένα και συνάδελφοι αναπληρωτές εξωθήθηκαν στην ανεργία. Δεδομένης της υπουργικής απόφασης που κάνει λόγο για ανάθεση μαθημάτων ειδικοτήτων σε δασκάλους ΠΕ70 μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο μαζικός χαρακτήρας του φαινομένου αυτού συνιστά εξόφθαλμη παρατυπία. Χιλιάδες αιτούντες αναπληρωτές μαθημάτων ειδικοτήτων έπεσαν θύματα εμπαιγμού, καθώς τους ζητήθηκε να υποβάλλουν την αίτησή τους χωρίς να προειδοποιηθούν για τις ενέργειες Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να καλύψουν τα λειτουργικά κενά τους με αυτό τον τρόπο.

Πάνω από 100 μουσικοί ΠΕ 16.01 αντέδρασαν άμεσα. Προσέφυγαν στο ΣτΕ -σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των υπολοίπων κλάδων που πλήττονταν από τις εν λόγω ενέργειες- για να προστατέψουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των μαθητών να διδάσκονται από άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Συμπληρωματικά, προχώρησαν σε εξώδικη δήλωση διαμαρτυρία προς σύμβουλο μουσικής, η οποία πραγματοποίησε επιμορφωτικό σεμινάριο σε δασκάλους ΠΕ 70, στους οποίους ανατέθηκε αυθαίρετα η διδασκαλία του μαθήματος μουσικής και χωρίς να έχουν οι ίδιοι τις απαραίτητες ακαδημαϊκές γνώσεις επί του αντικειμένου.

Το Υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να λειτουργήσει το δημόσιο ελληνικό σχολείο με το μικρότερο δυνατό κόστος, βολεύοντας παράλληλα τους υπεράριθμους δασκάλους ΠΕ70, οι οποίοι αντί να υπηρετήσουν τις ανάγκες του κράτους εκεί όπου τους ζητήθηκε να βρίσκονται, με την κάλυψη των Διευθύνσεων και συνδικαλιστών του κλάδου εξακολουθούν να αφήνουν τις οργανικές τους θέσεις κενές, καταδεχόμενοι μάλιστα να διδάξουν μαθήματα των οποίων το διδακτικό αντικείμενο δε γνωρίζουν. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μείωση προσλήψεων κατάλληλα καταρτισμένων εκπαιδευτικών καθώς και η υποβάθμιση του μαθήματος της μουσικολογίας και της συναφούς ανάγκης για εξειδικευμένης και ποιοτικής παροχής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της παιδαγωγικής επιστήμης, η διδασκαλία είναι εκείνος ο τομέας της παιδαγωγικής διαδικασίας που αφορά τους χειρισμούς του εκπαιδευτικού για μετάδοση, εκμάθηση γνώσεων και άσκηση δεξιοτήτων. Η δε εκπαίδευση των εκπαιδευτικών πρέπει να καλύπτει τρεις ισότιμους τομείς, τον τομέα της παιδαγωγικής κατάρτισης, τον τομέα των σπουδών για τα αντικείμενα διδασκαλίας και τον τομέα της πρακτικής άσκησης.

Εκ των άνω συνεπάγεται ότι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν έχουν σπουδάσει το αντικείμενο της μουσικής και δεν έχουν ασκηθεί πρακτικά στη διδασκαλία αυτής, δεν δύνανται να τη διδάξουν.

Η απόφαση του ΣτΕ, συνεπικουρεί στα ανωτέρω. Σύμφωνα με τα μέλη του δικαστηρίου το Υπουργείο Παιδείας υποχρεούται να αναθέτει τα μαθήματα της αισθητικής αγωγής και της γυμναστικής αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων και κατ’ εξαίρεση σε δασκάλους. Τούτο μάλιστα υπό τις αυστηρές και περιοριστικές προϋποθέσεις: να μην υπάρχει διαθέσιμος ειδικός εκπαιδευτικός και να τεκμηριώνεται ότι ο δάσκαλος έχει επαρκή γνώση του αντικειμένου, σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά του προσόντα.

Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση θέτει σαφή περιορισμό στην αυθαίρετη και αντιπαιδαγωγική ανάθεση των μαθημάτων ειδικοτήτων σε μη καταρτισμένο επί των αντικειμένων εκπαιδευτικό προσωπικό, εις βάρος της παιδαγωγικής και διδακτικής ουσίας.

Ωστόσο, στο Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2017-18 (με ημερομηνία 01 Αυγ. 2017), διαφαίνεται ασυνέπεια μεταξύ των προβλεπομένων και της απόφαση του Στε. Οποιοιδήποτε και να είναι οι λόγοι που δεν υπήρξε αναδιατύπωση του εδαφίου για τις αναθέσεις των μαθημάτων ειδικοτήτων σε δασκάλους, το Υπουργείο Παιδείας υποχρεούται να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και να διορθώσει όσα έχουν οριστεί έξω από το νομικό πλαίσιο.

Το δημόσιο σχολείο γυρίζει χρόνια πίσω, σε εποχές όπου οι δάσκαλοι σε μαθήματα αισθητικής αγωγής ανειδίκευτοι και ανέμπνευστοι , περιορίζονταν στο μάθημα της «ωδικής» στο περίσσευμα της διδακτικής τους ώρας, στις διακοσμητικές ζωγραφιές της τάξης τους και των σχολικών εορτών και στα κακόγουστα θεατρικά σκετς. Το δημόσιο σχολείο φαίνεται να χάνει την ευκαιρία  να περάσει απο τη γενική και αφηρημένη έννοια της αισθητικής αγωγής στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, η οποία υπηρετείται και εφαρμόζεται με ιδιαίτερη σπουδή σε κάθε φιλόδοξο ιδιωτικό σχολείο της χώρας μας. Σε ποιά εξίσωση του δημόσιου με το ιδιωτικό σχολείο αναφέρεται ο Υπουργός Παιδείας;

Το σημερινό σχολείο θέλει μαθητές με παιδεία, πολιτισμό, δημιουργικότητα, συναισθηματική ισορροπία. Δυστυχώς τα πράγματα οδηγούνται προς αντίθετη κατεύθυνση. Ο τρόπος και οι εκτεταμένες συνέπειες αυτών των ενεργειών συνιστά εχθρική στάση προς τους αναπληρωτές καθηγητές μαθημάτων αισθητικής αγωγής.

Καλούμε καθηγητές των πανεπιστημιακών σχολών μας, καλλιτέχνες, φορείς πολιτισμού και εξωσχολικά εκπαιδευτικά καλλιτεχνικά ιδρύματα, να σκύψουν στο πρόβλημα και να πάρουν σαφή θέση στο φαινόμενο αυτό.

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μουσικής ΠΕ16.01

 


 

Ένα σχόλιο

  1. Στο προγραμμα σπουδων των Παιδαγωγικων Τμηματων υπαρχουν μαθηματα μουσικης, και θεατρικης αγωγης και μαλιστα οι φοιτητες δινουν εξετασεις πανω στη διδακτικη των μαθηματων αυτων. Πώς θα αποκλειστουν λοιπον οι δασκαλοι απο τη διδασκαλια μαθηματων για τα οποια εδωσαν εξετασεις και βαθμολογηθηκαν γι αυτα?
    Οσο για το…αρτια καταρτισμενο εκπαιδευτικο προσωπικο των ειδικοτητων, ποσο αρτιο μπορει να ειναι οταν δεν εχει διδαχτει ουτε ενα παιδαγωγικο μαθημα; Πώς μπαινουν σε ταξεις με μικρα παιδια χωρις να εχουν ιδεα απο παιδαγωγικη;
    Και οι δασκαλοι, στη συνριπτικη τους πλειοψηφια ,κανουν εξαιρετικη δουλεια και με πολυ καλες σχολικες γιορτες και διδασκοντας στα παιδια μουσικη και τεχνικα.
    Το να απαξιωνουν ετσι τους δασκαλους οι ΄΄εκπαιδευτικοι΄΄ των ειδικοτητων(που μονο εκπαιδευτικοι δεν ειναι). ειναι απαραδεκτο!

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...