Home / HEADER-NEWS / Το νέο Π.Δ. για τα νηπιαγωγεία και δημοτικά κλείνει την πόρτα πρόσβασης στα παιδιά προσφύγων;

Το νέο Π.Δ. για τα νηπιαγωγεία και δημοτικά κλείνει την πόρτα πρόσβασης στα παιδιά προσφύγων;

Δημοσιεύτηκε: 11:31 μμ Αύγουστος 13th, 2017  


Σε έντονα επικριτικό ύφος, η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιτίθεται στην κυβέρνηση, με αφορμή το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα για την «Οργάνωση και λειτουργία Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων», κάνοντας λόγο για «τορπιλισμό» της προσπάθειας εγγραφής των παιδιών προσφύγων στο δημόσιο ελληνικό σχολείο.

Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι τα παιδιά θα εγγράφονται και θα φοιτούν κανονικά χωρίς κανένα εμπόδιο.

«Η κυβέρνηση ένα μήνα πριν την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου τορπιλίζει την προσπάθεια για την εγγραφή των παιδιών των προσφύγων στα κανονικά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία. Θεσπίζει μια πρόδηλα παράνομη διάταξη για προϋποθέσεις και διαδικασίες που δεν προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία.

»Τροποποιεί, χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, τις διαδικασίες εγγραφής των παιδιών που δεν μπορούν να προσκομίσουν πλήρη δικαιολογητικά κατά την εγγραφή τους στα ελληνικά σχολεία. Ζητά από τους πρόσφυγες το αδιανόητο. Να φέρουν πιστοποιητικά από εμπόλεμες περιοχές» αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΗΣΥ.

Συγκεκριμένα, τα άρθρα 6 και 7 (Εγγραφές σε Νηπιαγωγεία και Εγγραφές σε Δημοτικά Σχολεία), παρ. 10 και παρ. 11 αντίστοιχα, του Π.Δ. υπ’ αρ. 79, αναφέρουν:

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πρόσκληση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για υποβολή αιτήσεων απόσπασης σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ

«Σε περίπτωση κατά την οποία η εγγραφή του ανήλικου αλλοδαπού/νηπίου λαμβάνει χώρα με ελλιπή δικαιολογητικά, σύμφωνα με τις παρ. 7 και 8 του άρθρου 21 του ν. 4251/2014 (Α΄ 80), το Νηπιαγωγείο/Σχολείο συνεργάζεται με τους γονείς/κηδεμόνες του μαθητή για τη συμπλήρωση αυτών.

Ειδικότερα, το Νηπιαγωγείο/Σχολείο:

α) Ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες σχετικά με τις ελλείψεις στα έγγραφα και παρατείνει την προθεσμία προσκόμισής τους, σε κάθε περίπτωση όχι πέραν του τριμήνου,

β) Υποδεικνύει τους φορείς, όπως αυτοί ορίζονται από σχετικές εγκυκλίους, στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος για τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών και υποστηρίζει κατά το δυνατόν τη σχετική διαδικασία,

γ) Ενημερώνει πάραυτα τον οικείο διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το σύνολο των σχετικών εκκρεμοτήτων, ο οποίος είναι αρμόδιος για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και αρχές της πολιτείας».

Η ΔΗΣΥ, κάνοντας δίκη προθέσεων, υποστηρίζει ότι η εγγραφή των παιδιών βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παρακάτω και υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση καταργεί το «απόλυτο δικαίωμα πρόσβασης στην υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς.

Αφαιρεί δικαιώματα και διευκολύνσεις που έχουν αποδοθεί μέσω της μεταναστευτικής νομοθεσίας από το 2001 (νόμοι 2190/2001, 3386/2005 και 4251/2004). Θέτει υπό αίρεση το δικαίωμα φοίτησης ανήλικων παιδιών στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση. Ντροπή και κατάντια».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πρόσκληση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για υποβολή αιτήσεων απόσπασης σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ

Η απάντηση του υπουργείου

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι η πολιτική και ιδεολογική θέση του υπουργείου είναι πως «το σχολείο είναι ανοιχτό σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το αν έχουν χαρτιά ή όχι».

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει κώλυμα με τη φοίτηση των παιδιών, εφόσον παρέλθει το τρίμηνο και δεν έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η απάντηση είναι ξεκάθαρη:

«Ούτε η εγγραφή ούτε και η φοίτηση των παιδιών θα εμποδιστεί ή θα διακοπεί με οποιονδήποτε τρόπο», προσθέτοντας μάλιστα ότι, στην περίπτωση που χρειαστεί, θα σταλεί διευκρινιστική εγκύκλιος στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Διαλεκτή Αγγελή

https://www.efsyn.gr/


 

Ένα σχόλιο

  1. Κοντολογής, αμιλλώνται αλλήλοις ποιος θα διευκολύνει περισσότερο τον εποικισμό της Ελλάδος από ψευτο-πρόσφυγες.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πρόσκληση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για υποβολή αιτήσεων απόσπασης σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ

Εγκύκλιο (Πρόσκληση), προκειμένου οι  νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υποβάλουν ...