Home / Featured / Γαβρόγλου «δεν θα μειωθεί καμία ειδικότητα εκπαιδευτικών». Οι «γκρίζες ζώνες» του νέου συστήματος

Γαβρόγλου «δεν θα μειωθεί καμία ειδικότητα εκπαιδευτικών». Οι «γκρίζες ζώνες» του νέου συστήματος

Δημοσιεύτηκε: 8:15 μμ Αύγουστος 30th, 2017  


«Δεν έχω κανέναν καημό για το αν είναι τολμηρή η μεταρρύθμιση ή όχι. Αρκεί να είναι λειτουργική!», τονίζει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Ο κ. Γαβρόγλου, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», διευκρινίζει ότι δεν μίλησε ποτέ για κατάργηση των Πανελλαδικών αλλά για κατάργηση των εξετάσεων έτσι όπως αυτές έχουν καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών. «Δεν μπορεί να άλλωστε να υπάρξει εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς εξετάσεις. Με τον τρόπο όμως που έχουν εξελιχθεί οι Πανελλαδικές αποτελούν μέρος του προβλήματος», λέει ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι κάθε φουρνιά υποψηφίων κοστίζει στις οικογένειές τους 2 δισ. ευρώ.

Επίσης ο υπουργός τονίζει ότι το υπάρχον σύστημα έχει καταστρέψει τη Γ’ Λυκείου. «Παιδιά δεκαέξι και δεκαεφτά ετών ξυπνάνε μέσα στο άγχος, σέρνονται στο σχολείο, ύστερα τρέχουν στα φροντιστήρια, δεν έχουν χρόνο να κάνουν τίποτε και ακόμη και τα Σαββατοκύριακά τους είναι κλεισμένα με μαθήματα και δραστηριότητες. Δεν είναι σωστό να τους επιβάλλουμε έναν τέτοιο τρόπο ζωής», εξηγεί.

Συνακόλουθα και επιχειρηματολογώντας για τις διπλές εξετάσεις ο υπουργός ανέφερε: «Το διαγώνισμα του 1ου τετραμήνου, τον Ιανουάριο, έχει ως βασικό στόχο να αποδραματοποιήσει τις τελικές εξετάσεις του Ιουνίου και να μειώσει το άγχος που προκαλεί η ιδέα ότι τα πάντα κρίνονται από μια τρίωρη εξέταση».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος η θέσπιση των διπλών εξετάσεων να ενισχύσει περαιτέρω την παραπαιδεία, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι «η απομάκρυνση από την παραπαιδεία είναι ζήτημα που αφορά την ίδια την κοινωνία». «Θέλουμε να εμπιστευτούμε το δημόσιο σχολείο ή να το πετάξουμε στον Καιάδα;», αναρωτήθηκε.

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν έχει «κανέναν καημό για το αν είναι τολμηρή η μεταρρύθμιση ή όχι, αρκεί να είναι λειτουργική!» και προσέθεσε ότι η βασικότερη αλλαγή είναι η επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης έως το 18ο έτος της ηλικίας και η δραστική μείωση των μαθημάτων, με παράλληλη αύξηση των διδακτικών ωρών στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι «δεν μειώνεται καμία ειδικότητα (σ.σ.: εκπαιδευτικών) και σε αυτό είμαι κατηγορηματικός.

Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» επιχειρεί μια πρώτη ανάγνωση του νέου εισαγωγικού συστήματος με ενδεικτικά παραδείγματα επιλογής σχολών και επιλεγομένων μαθημάτων.

Παρακάτω αναγράφονται τα μαθήματα που πρέπει να επιλέξει ο υποψήφιος για να ενταχθεί στα επιστημονικά πεδία και οι πιθανοί συνδυασμοί:

Α) Τμήματα Φιλοσοφικών Σπουδών

  • Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
  • Ιστορία
  • Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
  • Ελεύθερη επιλογή, π.χ. Λατινικά, Ιστορία Τέχνης, Φιλοσοφία, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά… (ανάλογα με το τμήμα που ενδιαφέρει τον/την υποψήφιο/α)

Β) Τμήματα Πολυτεχνείων

  • Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
  • Μαθηματικά
  • Φυσική ή Πληροφορική ή Χημεία/Βιολογία (ανάλογα με το τμήμα)
  • Ελεύθερη επιλογή, π.χ. άλλο ένα μάθημα από το σημείο 3 (για να δοθεί πρόσβαση σε επιπλέον τμήματα), Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, Μουσική, Ξένη Γλώσσα

Γ) Τμήματα Ιατρικών Σχολών

  • Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
  • Φυσική
  • Χημεία/Βιολογία
  • Ελεύθερη επιλογή, π.χ. Μαθηματικά (για να δοθεί πρόσβαση σε τμήματα Πολυτεχνείου κ.τ.λ.), Πληροφορική, ξένη γλώσσα…

Δ) Τμήματα Οικονομίας

  • Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
  • Μαθηματικά
  • Κοινωνία-Οικονομία
  • Ελεύθερη επιλογή, π.χ. Φυσική ή Πληροφορική (για να δοθεί πρόσβαση σε επιπλέον τμήματα), Ξένη Γλώσσα…

Παραδείγματα

Ο μαθητής, αν και θα εξεταστεί σε τέσσερα μαθήματα όπως ορίζει το απολυτήριο Λυκείου σε πανελλαδικού τύπου εξετάσεις, ως υποψήφιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μπορεί να επιλέξει την επίδοσή του μόνο στα τρία πρώτα.

1) Υποψήφιος Φιλοσοφικών Σπουδών:

  • Αν ένας υποψήφιος επιθυμεί την εισαγωγή του στη Νομική, μπορεί να επιλέξει να προσμετρηθούν οι επιδόσεις του μόνο στα μαθήματα Γλώσσα, Αρχαία και Ιστορία. Η επιλογή του τέταρτου μαθήματος δεν τον περιορίζει για την εισαγωγή του στις σχολές των Φιλοσοφικών Σπουδών.
  • Αν όμως θέλει να εισαχθεί στην Αγγλική Φιλολογία, θα πρέπει να επιλέξει ως τέταρτο μάθημα τα Αγγλικά, που είναι απαραίτητο για να μπει στη συγκεκριμένη σχολή. Αντίστοιχα, για όλες τις σχολές με ειδικό μάθημα (ΜΜΕ, ξένες φιλολογίες), θα πρέπει να επιλέξει την αντίστοιχη ξένη γλώσσα στην τέταρτη επιλογή του.

2) Υποψήφιος για Πολυτεχνικές Σχολές

  • Αν ένας υποψήφιος επιθυμεί την εισαγωγή του στο Πολυτεχνείο, τα συνολικά μόρια εισαγωγής του θα προκύψουν από τα τρία μαθήματα της Γλώσσας, Μαθηματικών, Φυσικής.
  • Αν θέλει να ανοίξει και το πεδίο των Ιατρικών Σχολών, το τέταρτο μάθημα θα πρέπει να είναι Χημεία/Βιολογία. Σημειώνεται ότι το μάθημα αυτό (σ.σ.: Χημεία/Βιολογία) θα είναι κοινό και θα συμπτυχθεί σε ένα τετράωρο διδασκαλίας ήδη από τη Β’ Λυκείου). Ο βαθμός του για τις ιατρικές σχολές θα προκύψει από τα μαθήματα: Γλώσσα, Φυσική, Χημεία/Βιολογία.
  • Αν θέλει να εισαχθεί μόνο σε σχολές Πληροφορικής, θα επιλέξει ως τρία μαθήματα: Γλώσσα, Πληροφορική, Μαθηματικά. Αν όμως θέλει και πολυτεχνικές σχολές και Φυσικομαθηματικά, θα πρέπει να επιλέξει ως τέταρτο μάθημα και Φυσική.

3) Υποψήφιος ιατρικών σχολών

  • Αν ένας υποψήφιος επιθυμεί την εισαγωγή του μόνο στις ιατρικές σχολές και σε παραϊατρικά τμήματα, θα προσμετρηθεί η βαθμολογία του μόνο στα μαθήματα Γλώσσα, Φυσική, Χημεία/Βιολογία.
  • Αν επιθυμεί να ανοίξει κι ένα επιπλέον επιστημονικό πεδίο, αυτό των πολυτεχνικών σχολών, θα πρέπει να επιλέξει ως τέταρτο μάθημα τα Μαθηματικά. Ο τελικός βαθμός θα προκύψει από τα μαθήματα: Γλώσσα, Μαθηματικά και Φυσική.

4) Υποψήφιος οικονομικών τμημάτων

  • Αν ένας υποψήφιος επιθυμεί την εισαγωγή του σε οικονομικές σχολές, τα μόρια εισαγωγής του σε αυτές θα προκύψουν από τις επιδόσεις του στα μαθήματα: Γλώσσα, Μαθηματικά, Κοινωνία/Οικονομία (το τελευταίο αποτελεί σύμπτυξη των κοινωνικών επιστημών όπως ακριβώς στην περίπτωση της Χημείας/Βιολογίας).
  • Αν επιθυμεί να ανοίξει τις σχολές Πληροφορικής, θα επιλέξει ως τέταρτο μάθημα την Πληροφορική. Ο βαθμός εισαγωγής θα προκύψει από τα τρία μαθήματα: Γλώσσα, Μαθηματικά, Πληροφορική.
  • Αν θέλει Πολυτεχνικές Σχολές και Φυσικομαθηματικές σχολές, θα επιλέξει Φυσική ως τέταρτο μάθημα. Ο βαθμός εισαγωγής θα προκύψει από τα μαθήματα: Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...