Home / Featured / Έγκαιρη πρόσληψη αναπληρωτών στα ΕΠΑΛ. Αύξηση των μαθητών και ειδικοτήτων

Έγκαιρη πρόσληψη αναπληρωτών στα ΕΠΑΛ. Αύξηση των μαθητών και ειδικοτήτων

Δημοσιεύτηκε: 8:26 πμ Αύγουστος 15th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Από την επόμενη σχολική χρονιά θα εξελιχθεί μια φιλόδοξη δράση που στοχεύει στην αναβάθμιση των ΕΠΑΛ με τίτλο «Μια νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ».

Με τη δράση αυτή επιδιώκουμε την ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του σχολείου, την καταπολέμηση της μαθητικής διαρροής και την υποστήριξη των μαθητών της Α τάξης. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, εκτός των άλλων σημαντικών, θα γίνει πρόσληψη αναπληρωτών για εναλλακτικής μορφής ενισχυτική διδασκαλία καθώς και πρόσληψη ψυχολόγων για την ευρύτερη ψυχοκοινωνική στήριξη στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τα παραπάνω αναφέρει ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης σε γραπτή του απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή στο πλαίσιο ερώτησης του Βουλευτή κ. Κεγκέρογλου με θέμα «Απαξίωση και Υποβάθμιση των ΕΠΑΛ».

Προωθείται η αναβάθμιση και επικαιροποίηση προγραμμάτων σπουδών

Στην ίδια απάντηση ο Υφυπουργός αναφέρεται σε όλες τις δράσεις που έχουν γίνει για την αναβάθμιση των ΕΠΑΛ τονίζοντας ότι για να εξασφαλιστεί η βελτίωση της ποιότητας των σπουδών προωθείται η αναβάθμιση και επικαιροποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών των ΕΠΑΛ, ενώ ολοκληρώθηκε ήδη ο σχεδιασμός των μεταβατικών προγραμμάτων για όλες  τις τάξεις και τα ημερήσια ΕΠΑΛ θα λειτουργούν από το σχολικό έτος 2017-18 πλήρως με τη νέα δομή ενώ τα Εσπερινά από το 2018-2019.

Τάξη Μαθητείας

Για την «Τάξη Μαθητείας» μεταξύ των άλλων ο Υφυπουργός αναφέρει ότι οι απόφοιτοι θα αναβαθμίζουν τα εκπαιδευτικά τους προσόντα στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και θα αποκτούν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία .

Ξεκίνησαν να λειτουργούν 3 πιλοτικά προγράμματα μαθητείας σε ΕΠΑΛ της Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και της Κρήτης καθώς και η πρώτη γενική εφαρμογή της μαθητείας, από 10/3/17, σε 7 ειδικότητες των ΕΠΑΛ σε όλες τις περιφέρεις της χώρας με 1200 θέσεις μαθητείας

Επέκταση Μαθητείας

Σχεδιάζοντας την επέκταση του θεσμού της μαθητείας εντάσσονται από το Σεπτέμβρη 2017, 9 νέες ειδικότητες στο πρόγραμμα μαθητείας.

Σημαντική αύξηση στις ειδικότητες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο Υφυπουργός Παιδείας από τη σχολική χρονικά 2017-18, σύμφωνα με την ΥΑ ο συνολικός αριθμός ειδικοτήτων που έχουν καθοριστεί να λειτουργήσουν σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας είναι 2.570. Έχουμε συνεπώς 216 επιπλέον ειδικότητες σε όλα τα ΕΠΑΛ, ποσοστό αύξησης κατά 9% συγκριτικά με τις 2354 ειδικότητες που λειτούργησαν αθροιστικά στα ΕΠΑΛ το 2016-17.

Ο Υφυπουργός σημειώνει ότι για πρώτη φορά με τη νέα δομή του ΕΠΑΛ λειτουργούν σε επίπεδο Λυκείου 36 ειδικότητες σε αντίθεση με το ΕΠΑΛ του ω.4186/13 όπου λειτουργούσαν 22.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαξεβανάκη από την απλή αυτή παράθεση των αριθμών αποδεικνύεται ότι, καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα, ισχυρισμοί ότι καταργούνται ειδικότητες ή τομείς στα ΕΠΑΛ και ότι κινδυνεύουν οι θέσεις των αντίστοιχων εκπαιδευτικών.

Ηλεκτρονικές δηλώσεις προτίμησης στα ΕΠΑΛ

Για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις προτίμησης στα ΕΠΑΛ ο Υφυπουργός σημειώνει ότι το νέο σύστημα θα βοηθήσει στην έγκαιρη δημιουργία τάξεων, τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων, την έγκαιρη παραγγελία και διανομή των βιβλίων στους μαθητές, τη δίκαιη κατανομή του προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες, την έγκαιρη πρόσληψη των αναπληρωτών και την κανονική λειτουργία των ΕΠΑΛ από τις 11/9.

Με τη λήξη της πρώτης φάσης στις 25/6/17 οι δηλώσεις ξεπέρασαν τις 67.000!!

Αυτό το γεγονός δεν έχει ξανασυμβεί καμια άλλη φορά τον Ιούνιο, όπου κάθε χρονιά εγγράφονταν ελάχιστος αριθμός μαθητών. «Όσοι σκόπιμα κινδυνολογούσαν διαψεύστηκαν για μια ακόμη φορά» τονίζει ο κ. Μπαξεβανάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης και η περίοδος εγγραφών του Ιουλίου και Σεπτεμβρίου αλλά ο κύριος όγκος τους θα έχει συντελεστεί έγκαιρα μέχρι 17/7.

Έγκαιρη τοποθέτηση αναπληρωτών

Σύμφωνα με τον Υφυπουργός Παιδείας αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στο ΥΠΠΕΘ να προγραμματίσει έγκαιρα (τέλη Ιουλίου) – και για τα ΕΠΑΛ – την έναρξη των μαθημάτων, την τοποθέτηση εκπαιδευτικών κλπ, η οποία τα προηγούμενα χρόνια ολοκληρώνονταν τέλη Οκτώβρη ή και Νοέμβρη.

Ο κ. Μπαξεβανάκης κλείνει με τα εξής:

«Τα ΕΠΑΛ κερδίζουν και το στοίχημα της αξιοπιστίας. Ο αριθμός μαθητών και μαθητριών που θα φοιτήσουν φέτος σ’ αυτά θα είναι μεγαλύτερος από πέρσι. Με τις προσπάθειες του ΥΠΠΕΘ για την ενίσχυση και τη στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης είμαστε βέβαιοι ότι μια νέα αρχή ξεκινά για τα ΕΠΑΛ».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...