Home / Featured / Από «σπόντα» την γλύτωσε η προσευχή στα σχολεία. Τι θα ισχύει πλέον για τη διαγωγή

Από «σπόντα» την γλύτωσε η προσευχή στα σχολεία. Τι θα ισχύει πλέον για τη διαγωγή

Δημοσιεύτηκε: 9:22 πμ Αύγουστος 4th, 2017  


Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη το Π.Δ. του υπουργείου Παιδείας περιείχε και μία αλλαγή όσον αφορά την καθημερινή προσευχή των μαθητών στα σχολεία.

Ο κύριος Κακλαμάνης είπε στον Realfm οι αλλαγές που προσπάθησε να προωθήσει η κυβέρνηση «σκόνταψαν» στη… συνταγματικότητα.

Η κατάργησης της πρωινής προσευχής επέστρεψε ως μη επιτρεπτέα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της Βουλής δήλωσε:

«Το κουμπί σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δεν ήταν η σημαία, μέσα στο ίδιο προεδρικό διάταγμα ήταν και η κατάργηση της πρωινής προσευχής. Αλλά, στο κομμάτι αυτό υπήρχαν πολλές παρατηρήσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας πάνω στις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες πάτησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το έστειλε πίσω το συγκεκριμένο κομμάτι. Εκεί κυρίως στόχευαν, απευθύνονται στα αριστερά κομματικά τους φουσάτα, όσα τους έχουν απομείνει» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ.

Η σχετική αναφορά στο ισχύον Προεδρικό Διάταγμα: Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Η συμμετοχή των μαθητών άλλου δόγματος στην κοινή προσευχή δεν είναι υποχρεωτική.

Άρθρο 18
Έναρξη Ημερήσιου Προγράμματος Προσέλευση – Αποχώρηση μαθητών Ασφάλεια μαθητών

Α. Νηπιαγωγεία

1. Το καθημερινό ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα αρχίζει με την προσέλευση των νηπίων-προνηπίων στο χώρο του σχολείου την ώρα που προβλέπεται στο ΕΩΠ. Οι εκπαιδευτικοί των νηπιαγωγείων παραλαμβάνουν τους μαθητές στην είσοδο της/των τάξης/τάξεων του νηπιαγωγείου και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των νηπίων/ προνηπίων δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των νηπίων-προνηπίων και του διδακτικού προσωπικού. Η συμμετοχή των μαθητών άλλου δόγματος στην κοινή προσευχή δεν είναι υποχρεωτική. Η ασφαλής προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών του νηπιαγωγείου γίνεται με ευθύνη των γονέων / κηδεμόνων, οι οποίοι έχουν υπογράψει σχετική υπεύθυνη δήλωση όπου αναφέρονται τα πρόσωπα που συνοδεύουν τους μαθητές.

2. Με σκοπό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των νηπίων-προνηπίων και να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με ευθύνη των Διευθυντών ή Προϊσταμένων των νηπιαγωγείων. Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δε μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ανεξάρτητα αν τους έχει διατεθεί ή όχι ειδικός χώρος για τις συνεδριάσεις τους.

Β. Δημοτικά

1. Το καθημερινό ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα αρχίζει με την προσέλευση των μαθητών στο χώρο του σχολείου την ώρα που προβλέπεται στο ΕΩΠ. Στο Δημοτικό Σχολείο οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί εφημερίας υποδέχονται τους μαθητές στην είσοδο του σχολείου και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των μαθητών δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Την ώρα που προβλέπεται στο ΕΩΠ, μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των εφημερευόντων κλείνει η είσοδος και οι μαθητές συγκεντρώνονται κατά τμήματα ή τάξεις στον προκαθορισμένο χώρο και τα τμήματα ή τις τάξεις επιτηρούν οι διδάσκοντες σε αυτά την 1η διδακτική ώρα. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Η συμμετοχή των μα- θητών άλλου δόγματος στην κοινή προσευχή δεν είναι υποχρεωτική. Ο Διευθυντής του σχολείου ή ο αναπληρωτής του ή διδάσκων εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Διδασκόντων προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και στη μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα.

2. Μετά το πέρας της πρωινής συγκέντρωσης οι μαθητές κατά τμήματα και οργανωμένα κατευθύνονται στις αίθουσές τους συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την 1η ώρα. Με τη λήξη των μαθημάτων σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα, οι μαθητές κατά τμήματα και οργανωμένα κατευθύνονται στην έξοδο του σχολείου συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την τελευταία διδακτική ώρα.

3. Με σκοπό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών και να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του, οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με ευθύνη των Διευθυντών ή Προϊσταμένων των δημοτικών σχολείων. Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δε μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ανεξάρτητα αν τους έχει διατεθεί ή όχι ειδικός χώρος για τις συνεδριάσεις τους.

Έπαρση σημαίας

Παράλληλα με την καθιέρωση της κλήρωσης για την επιλογή σημαιοφόρων, που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, το υπουργείο Παιδείας καταργεί το έως τώρα τελετουργικό βάσει του οποίου τα παιδιά τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο με το βλέμμα στη Γαλανόλευκη.

Καμία πρόβλεψη για έπαρση σημαίας και εθνικό ύμνο στο νέο Π.Δ.

Νόμος η κατάργηση της διαγωγής

Ψηφίστηκε χθες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της ΝΔ, και η κατάργηση του χαρακτηρισμού της διαγωγής των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας με Ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας, που συνυπέγραψαν άλλοι 27 βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος, έθεσε το εν λόγω ζήτημα.

Όπως σημείωνε τότε ο βουλευτής, σύμφωνα με το left.gr ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών ως κοσμίας ή επίμεμπτης έχει νομοθετηθεί πριν από δεκαετίες – σε εποχές ταραγμένες πολιτικά – και στοχοποιεί μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Επινοήθηκε με το πρόσχημα ότι είναι δήθεν παιδαγωγικό μέτρο, ενώ κατέληξε να γίνει μέσο στιγματισμού και τρομοκράτησης του μαθητή.

Αυτό το μέτρο χρησιμοποιήθηκε για την περιθωριοποίηση μαθητών, πολλές φορές λόγω των ιδεών τους, της πολιτικής δράσης τους, της θρησκείας, του χρώματός τους κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και νυν βουλευτές του Κοινοβουλίου, που έχουν τιμωρηθεί ως μαθητές με το χαρακτηρισμό της διαγωγής τους ως κοσμίας!

Πράγματι, στο εν λόγω νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες, στο άρθρο 70 παρ. 1 αναφέρεται ότι «κανένας χαρακτηρισμός που αφορά τη διαγωγή των µαθητών δεν αναγράφεται στους τίτλους σπουδών, ιδίως στα απολυτήρια, καθώς και τα αποδεικτικά απόλυσης, τα αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών», ενώ για μαθητές που φοίτησαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου, τα πιστοποιητικά αυτά θα εκδίδονται εφεξής χωρίς την αναγραφή του χαρακτηρισμού της διαγωγής.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...