Home / HEADER-NEWS / Απάντηση Μπαξεβανάκη σε Ανδριανό για τις εγγραφές στα Δημόσια ΙΕΚ

Απάντηση Μπαξεβανάκη σε Ανδριανό για τις εγγραφές στα Δημόσια ΙΕΚ

Δημοσιεύτηκε: 8:13 μμ Αύγουστος 29th, 2017  


Ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης απαντώντας σε δήλωση του Αναπληρωτή Τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. Γιάννη Ανδριανoύ, δήλωσε :

«Το Υπουργείο Παιδείας φροντίζει αυτή την περίοδο να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έγκαιρη έναρξη της λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στις 11/9/17, καθώς και των Δημοσίων ΙΕΚ και των ΣΔΕ στις 1/10/17.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό, όσον αφορά τα ΙΕΚ, το ΥΠΠΕΘ έχει ήδη προχωρήσει, για πρώτη φορά τόσο έγκαιρα, στην προκήρυξη για την πρόσληψη ωρομισθίων εκπαιδευτών (8-24/8/17).

Η πρόσληψη όμως των ωρομισθίων προϋποθέτει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη των μαθημάτων η διάθεση εκπαιδευτικών από τα ΕΠΑΛ.

Είναι γνωστό ότι στα ΕΠΑΛ εγγράφονται και απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείων, οι οποίοι μπορούν, αφού παρακολουθήσουν ΜΟΝΟ τα μαθήματα τομέα και ειδικότητας, να αποκτήσουν πτυχίο της ειδικότητας που θα επιλέξουν και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ.

Είναι φανερό λοιπόν ότι τόσο το μαθητικό όσο και το εκπαιδευτικό δυναμικό στα ΕΠΑΛ και τα ΙΕΚ, άρα και ό έγκαιρος προγραμματισμός για την έναρξη των μαθημάτων στις δυο αυτές εκπαιδευτικές δομές αλληλοεπηρεάζονται.

Το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προσφέρει αυτή τη στιγμή στους αποφοίτους Λυκείων που δεν συνεχίζουν σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση δύο δυνατότητες για την απόκτηση μιας επαγγελματικής ειδικότητας: μέσω των ΕΠΑΛ και μέσω των ΙΕΚ, όπως αυτό αναλύεται και σε δελτίο τύπου του ΥΠΠΕΘ.(http://www.minedu.gov.gr/news/29804-29-08-17-synexisi-spoudon-gia-apofoitous-lykeiou-se-epa-l-kai-i-e-k)

Οι εγγραφές στα ΙΕΚ θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Σεπτέμβρη. Οι υποψήφιοι σπουδαστές δηλώνουν τα τελευταία χρόνια με ηλεκτρονικό σύστημα την πρόθεσή τους για να σπουδάσουν σε κάποια ειδικότητα.

 

Τη φετινή χρονιά επιλέχθηκε αυτή η ηλεκτρονική δήλωση (και όχι εγγραφή) να γίνει μια βδομάδα νωρίτερα (25/8-1/9/17), αφού εκδόθηκαν τα αποτελέσματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να μπορέσουν να συγχρονιστούν οι εγγραφές στα ΙΕΚ με αυτές των ΕΠΑΛ.

Είναι ανακριβές ότι η ενημέρωση των υποψηφίων έγινε την ημέρα που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές δηλώσεις. Το ΥΠΠΕΘ, με ανακοίνωσή του στις 23/8/17, ενημέρωσε ότι οι δηλώσεις αυτές θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

(http://www.minedu.gov.gr/news/29702-23-08-17-eggrafes-sta-dimosia-iek)

 

Έτσι πριν ολοκληρωθούν οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ, οι υποψήφιοι σπουδαστές των ΙΕΚ που δεν θα επιλεγούν, θα έχουν μια ακόμη δυνατότητα να σπουδάσουν, εφόσον το επιθυμούν, σε ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα σε ΕΠΑΛ. Με αυτό τον τρόπο το δημόσιο σύστημα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης δεν αποκλείει τελικά κανένα υποψήφιο.

 

Αν οι δηλώσεις εγγραφής στα ΙΕΚ συνεχίζουν να γίνονται αργότερα μέσα στο Σεπτέμβρη και δεν συντονίζονται με αυτές των ΕΠΑΛ, όσοι δεν επιλεγούν από τα ΙΕΚ δεν θα έχουν άλλο δρόμο παρά μόνο αυτόν της ιδιωτικής λύσης για τη συνέχιση των σπουδών τους. Μήπως αυτό επιθυμεί τελικά η Νέα Δημοκρατία;»


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...