Home / Featured / Στέγη και σίτιση στους αναπληρωτές ή η μπάλα στην εξέδρα; (δηλαδή στους ΟΤΑ)

Στέγη και σίτιση στους αναπληρωτές ή η μπάλα στην εξέδρα; (δηλαδή στους ΟΤΑ)

Δημοσιεύτηκε: 6:34 μμ Ιούλιος 16th, 2017  


Ρεπορτάζ xenesglosses.eu

Πρώτο το xenesglosses.eu ενημέρωσε για τη νομοθετική ρύθμιση που υπάρχει στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ και προβλέπει σίτιση και στέγαση για τους αναπληρωτές και μόνιμους εκπαιδευτικούς υπό προϋποθέσεις.

  • 1η προϋπόθεση: «Οι ορεινοί δήμοι του άρθρου 1 του ν. 3852/2010, οι δήμοι με πληθυσμό έως 30 χιλιάδες κατοίκους, οι νησιωτικοί δήμοι  με πληθυσμό μικρότερο των 18 χιλιάδων κατοίκων, καθώς και τα ΝΠΔΔ αυτών μπορεί να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής στους υπαλλήλους τους, τους ιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων».

Οπότε προκύπτει προϋπόθεση με βάση το μέγεθος του δήμου άσχετα αν ο εργαζόμενος είναι μακριά από την οικία του. Επίσης ορίζει μεγάλες ομάδες εργαζομένων που έχουν ανάγκες στέγασης.

  • 2η προϋπόθεση: «Για τις ανωτέρω παροχές απαιτείται να ληφθεί απόφαση από το οικείο Δημοτικό ή Διοικητικό Συμβούλιο, η οποία θα ειδικεύει τις παροχές κατά περίπτωση και το χρονικό διάστημα ισχύος αυτών.«

Άρα από την στιγμή που θα γίνει η τοποθέτηση του αναπληρωτή ή μόνιμου εκπαιδευτικού θα πρέπει να γίνει η αίτηση και ο δήμος να λάβει απόφαση (θετική ή αρνητική). Να σημειωθεί ότι δεν καθορίζει το χρονικό όριο μέσα στο οποίο θα ληφθεί η απόφαση του Δήμου (μπορεί και μήνες).

Επίσης οι παροχές δεν θα είναι στάνταρ αλλά κατά περίπτωση (μόνο σίτιση, μόνο διαμονή ή και τα δύο).

Φυσικά με βάση τη τελευταία φράση «και το χρονικό διάστημα ισχύος αυτών», η παροχή μπορεί να είναι και για 1 μόλις μήνα… και όχι για όλη τη χρονική διάρκεια σύμβασης του αναπληρωτή.

Φυσικά μέχρι τότε ο αναπληρωτής ή ο μόνιμος εκπαιδευτικός θα πρέπει να μένει κάπου οπότε θα πρέπει να βρει κατάλυμα και να υπογράψει δεσμευτικό συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη.

  • 3η προϋπόθεση και σημαντικότερη Χρηματική: «κατόπιν βεβαίωσης της ύπαρξης των ανάλογων πόρων από την οικονομική υπηρεσία του O.T.A.».

O νόμος θα ισχύσει για

α/ ιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας,

β/το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας,

γ/ του Λιμενικού Σώματος,

δ/ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,

ε/ του ΕΚΑΒ,  

στ/ τους εκπαιδευτικούς.

Μέσα σε αυτόν τον αριθμό υπαλλήλων ΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ υπάρχει το αναγκαίο χρηματικό κονδύλι, τότε και μόνο τότε θα           υπάρξουν οι ανάλογες παροχές.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η πλειονότητα των Δήμων είναι υπερχρεωμένοι, σε κακή οικονομική κατάσταση και χωρίς πόρους ακόμα και για βασικές ανάγκες.

Αν δεν μεταφερθούν κονδύλια από την Κεντρική Κυβέρνηση προς τους ΟΤΑ για την συγκεκριμένη δράση τότε είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Η γνώμη μας:

Μέσα από μία κατά τα άλλα θετική ρύθμιση, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Αμύνης δεν θα έχουν ξανά την αρμοδιότητα έστω και για την σίτιση των εκπαιδευτικών, αλλά θα παραχωρηθεί στους ΟΤΑ μέσω ενός γραφειοκρατικού συστήματος που προϋποθέτει:

α/ αίτηση του ενδιαφερόμενου.

β/ έλεγχος για το αν υπάρχει το αναγκαίο κονδύλι (και για πόσους αρκεί) χωρίς χρονικό περιορισμό.

γ/ έγκριση ή όχι της αίτησης του ενδιαφερόμενου ή μέρους αυτής.

δ/ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό για το πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση του Δήμου.

ε/ χωρίς καμία διασφάλιση για την ποιότητα του καταλύματος.

στ/ Επίσης θα υπάρξουν διαχωρισμοί και αδικίες διότι μπορεί να τύχουν της παροχής οι πρώτοι αναπληρωτές που θα προσληφθούν οι, οι μόνιμοι που θα πάνε με μετάθεση ή απόσπαση, και να τελειώσουν τα χρήματα πριν την δεύτερη ή τρίτη φάση αναπληρωτών.

Φυσικά μπορεί οι θέσεις να καλυφθούν νωρίτερα από τις άλλες επαγγελματικές ομάδες που θα ορίζει ο νόμος και να μην μείνει τίποτα για τους εκπαιδευτικούς.

Για το νομοσχέδιο δεν θα γίνει καμία διαβούλευση και άποψη μας είναι ότι δεν θα λειτουργήσει όπως ο νομοθέτης θα ήθελε αφού οι Δήμοι προσπαθούν να δίνουν τις όποιες παροχές ή χρηματικά κονδύλια, πρώτα για κάλυψη των αναγκών δημοτών τους και μετά για οτιδήποτε άλλο.

Ποιοι Δήμοι θα μπορούν να προσφέρουν στέγη και σίτιση σε εκπαιδευτικούς. Προϋποθέσεις


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...