Home / Featured / Όσα είπε ο Υπουργός για αναπληρωτές, διορισμούς, ειδική αγωγή

Όσα είπε ο Υπουργός για αναπληρωτές, διορισμούς, ειδική αγωγή

Δημοσιεύτηκε: 9:30 μμ Ιούλιος 18th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Στις άδειες των αναπληρωτών, τους μόνιμους διορισμούς, την ειδική αγωγή αναφέρθηκε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που του κατατέθηκε από τον Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Ιωάννη Δελή προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Άδειες αναπληρωτών

  • Υπάρχει ένα πολύ περίπλοκο νομικό καθεστώς που δεν επιτρέπει σε αυτούς τους συναδέλφους να πάρουν τις άδειες που δικαιούνται και παίρνουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί.
  • Όπως είπατε κι εσείς, η μέγιστη κατά τον νόμο άδεια είναι μισός μήνας.
  • Είναι εντελώς προφανές ότι δεν πρέπει κανένας να απολύεται και νομίζω ότι δεν έχει απολυθεί.
  • Και αν έχει απολυθεί, κακώς έχει απολυθεί αν έκανε χρήση περισσότερες μέρες κυρίως για λόγους υγείας.
  • Υπάρχουν οι πρόσθετες άδειες, όπως είπατε, των έξι ημερών που τους δίνουν τη δυνατότητα  να πηγαίνουν και σε επιμορφωτικά ή επιστημονικά σεμινάρια. Προσπαθούμε με το Υπουργείο Εργασίας να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.
  • Δεν θα μπορέσουμε να το εξομοιώσουμε το ίδιο με τους εκπαιδευτικούς, πάλι για λόγους νόμων, αλλά θα μπορέσουμε να το βελτιώσουμε.

Απεξάρτηση από τους αναπληρωτές μέσω διορισμών

  • Το βασικό όμως πρόβλημα που θίγετε και εσείς με την παρέμβασή σας είναι το καθεστώς των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  • Θα προσπαθήσουμε πάση θυσία, πρώτον, το εκπαιδευτικό μας σύστημα να μην εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από αναπληρωτές.
  • Ξέρετε ότι σήμερα περίπου είκοσι μία χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε ένα σύνολο περίπου εκατόν εξήντα πέντε χιλιάδων είναι αναπληρωτές. Για εμάς είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό, πρόβλημα που θα λυθεί μόνο μέσα από τους μόνιμους διορισμούς, για τους οποίους, όπως ξέρετε, έχουμε συζητήσει και δρομολογούνται αυτά που έχουμε πει και σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Διορισμοί

  • Όσον αφορά το πώς θα διεκδικήσουν και τι θα κάνουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, προφανώς είναι κάτι που επαφίεται στη δική τους δικαιοδοσία και είναι αποτέλεσμα των δικών τους διαδικασιών. Μόνο που και εσείς θα πρέπει να πείτε με μεγάλη ευθύτητα ποιο νομίζετε ότι πρέπει να είναι αυτό το σύστημα το οποίο να είναι δίκαιο για όλον αυτόν τον κόσμο που έχει την προϋπηρεσία που έχει, και ταυτοχρόνως να μην μείνουν και οι νέοι άνθρωποι έξω από τη δυνατότητα να γίνουν εκπαιδευτικοί. Έτσι δεν είναι; Άρα, είναι ένα σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα.
  • Το βασικό, βεβαίως, είναι να υπάρχουν οι θέσεις διορισμού, για τις οποίες νομίζω ότι δεν είπαμε πως δεν θα υπάρχουν πριν το 2020 ή τουλάχιστον δεν έχει γίνει ποτέ καμία τέτοια δήλωση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας.

Αναπληρωτές

  • Και τώρα έρχομαι στα υπόλοιπα. Κοιτάξτε, όπως σας είπα, το πρόβλημα πολιτικά και η Κυβέρνηση το κατανοεί. Όμως, όταν κάποιο άτομο έχει εννεάμηνη σύμβαση, δηλαδή όσο είναι το ακαδημαϊκό έτος, καταλαβαίνετε ότι εξ ορισμού σχεδόν δεν μπορεί να έχει τις ίδιες δυνατότητες με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Γι’ αυτό και ο θεσμός αυτός θα πρέπει να είναι ένας θεσμός που θα πρέπει να εξασθενήσει, γιατί ο ίδιος ο θεσμός δημιουργεί ανισότητες. Διότι, όπως γνωρίζετε, ούτε τα ίδια άτομα διορίζονται ή προσλαμβάνονται την επόμενη χρονιά ούτε στο ίδιο μέρος προσλαμβάνονται κ.λπ.
  • Άρα, ο θεσμός των αναπληρωτών θα πρέπει να είναι ένας θεσμός τον οποίο να χρησιμοποιεί η πολιτεία για απολύτως απαραίτητες ανάγκες και όχι όπως έχει γίνει, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, ή ανακαλύπτονται ουσιαστικές ανάγκες σε μονιμότερη βάση.

Ειδική Αγωγή

  • Τώρα, όσον αφορά το θέμα που θίξατε, αυτό της ειδικής εκπαίδευσης, εκεί νομίζω ότι είστε λίγο άδικος. Είναι η μόνη Κυβέρνηση που έχει διορίσει τόσους πολλούς. Έχει πάρει μέτρα, τα οποία δεν έχουν παρθεί για δεκαετίες. Φέτος, για πρώτη φορά, ιδρύουμε και ειδικό σχολείο στα επαγγελματικά λύκεια. Άρα, είναι μια Κυβέρνηση που και τον αριθμό των προσλήψεων, αλλά και τον αριθμό των σχολείων έχει αυξήσει ή συμπεριλάβει, όπως επίσης και μια κανονικοποίηση της ειδικής εκπαίδευσης μέσα ακριβώς στα σχολεία μας.

Αναπληρωτές – άδειες

  • Τώρα, πράγματι υπάρχει ένα θέμα με τους αναπληρωτές, αφού πολλές φορές το ίδιο άτομο δεν πάει την επόμενη χρονιά στο ίδιο σχολείο. Όμως, αυτό –ξέρετε- το πρόβλημα είναι πάλι εγγενές όσον αφορά τους αναπληρωτές, λόγω των πινάκων και των κριτηρίων με τα οποία διορίζονται. Οπότε, ας κρατήσουμε τον πυρήνα του προβληματισμού σας, με τον οποίο, όπως σας λέω, συμφωνούμε και πολιτικά, και ας προσπαθήσουμε να φέρουμε εκείνες τις αλλαγές στον Υπαλληλικό Κώδικα, οι οποίες όμως δεν θα φέρουν άλλου είδους προβλήματα σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Αυτή άλλωστε είναι και η δυσκολία. Άρα, δεν μιλάμε για μια απλή τροπολογία που θα μπορούσε να κατατεθεί.

Σας ευχαριστώ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...