Home / HEADER-NEWS / Νομοσχέδιο ιδεοληψιών, συγκεντρωτισμού, ισοπέδωσης και μικροδιαχείρισης για τα ελληνικά Πανεπιστήμια

Νομοσχέδιο ιδεοληψιών, συγκεντρωτισμού, ισοπέδωσης και μικροδιαχείρισης για τα ελληνικά Πανεπιστήμια

Δημοσιεύτηκε: 11:26 πμ Ιούλιος 25th, 2017  


Γ. Μαυρωτάς: «Νομοσχέδιο ιδεοληψιών, συγκεντρωτισμού, ισοπέδωσης και μικροδιαχείρισης για τα ελληνικά Πανεπιστήμια»

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του για το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, κατέκρινε τη συντετμημένη διαδικασία της συζήτησης που ακολουθείται από την Κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχουν όπως είπε τα χρονικά περιθώρια που απαιτούνται για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο για την Παιδεία, όταν μάλιστα υπάρχουν την ίδια στιγμή στη Βουλή άλλα 4 νομοσχέδια!

Θέμα δημιουργήθηκε από την έντονη αντίσταση-αντίθεση εκ μέρους του Προεδρείου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόταση του κ. Μαυρωτά για κλήση εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας στην ακρόαση φορέων, προκειμένου να τοποθετηθεί για τις διατάξεις του ασύλου και την αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών, οπότε και τελικά επικράτησε η άποψη της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη μη κλήση της.

Στο βασικό μέρος της ομιλίας του, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού ξεκίνησε με το θέμα του ασύλου, λέγοντας ότι το Ελληνικό Πανεπιστήμιο κινδυνεύει από κάποιες γνωστές δυναμικές μειοψηφίες που το θεωρούν τσιφλίκι τους και είναι χωρίς νόημα η συζήτηση για το εάν θα πρέπει να μπαίνει η Τροχαία στους χώρους του Πανεπιστημίου. Αναφέρθηκε στο πρόσφατο /περιστατικό στο Βόλο, ρωτώντας επ’ ευκαιρία τον κ. Γαβρόγλου τι είναι αυτό που παρεμβλήθηκε και έφυγε η διάταξη από την προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου, που έδινε τη δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης της Αστυνομίας για πλημμελήματα.

Στη συνέχεια τόνισε την αλλεργία του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, ο οποίος πλέον ως όρος έχει αντικατασταθεί στην αποστολή των ΑΕΙ, ενώ αναφέρθηκε και στην απουσία από το κείμενο του νομοσχεδίου των όρων «καινοτομία» και «επιχειρηματικότητα».

Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως ρέκβιεμ για τα Συμβούλια Ιδρύματος των οποίων η κατάργηση, ήταν ο διακαής πόθος του ΣΥΡΙΖΑ όπως άλλωστε είχε δηλώσει και στις προγραμματικές δηλώσεις του 2015 ο κ. Τσίπρας.

Στάθηκε στο θέμα αδυναμίας πραγματοποίησης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τα όργανα διοίκησης στα ΑΕΙ καθώς το νομοσχέδιο υποδεικνύει η 1η ψηφοφορία να γίνεται υποχρεωτικά με κάλπη. Εστίασε και στο περίεργο φαινόμενο σε μονοτμηματικές σχολές να προκύπτει Κοσμητεία στην οποία τα 4 να είναι μέλη ΔΕΠ και τα υπόλοιπα 5 μη μέλη ΔΕΠ (φοιτητές και εργαζόμενοι), δηλαδή τα μη μέλη ΔΕΠ να αποφασίζουν για τη γενική εποπτεία και λειτουργία της σχολής, τη γενική εκπαιδευτική και ερευνητική πολιτική της σχολής, τις νέες θέσεις μελών ΔΕΠ, τα κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού κ.ά.! Επ’ αυτού, ο κ. Μαυρωτάς κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας να το δει πολύ πιο προσεκτικά.

Κρίνοντας την εκλογή πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων από ξεχωριστά ψηφοδέλτια, σημείωσε ότι αυτό θα καταλήξει σε ένα παιχνίδι εξουσίας με θύμα το ίδιο το πανεπιστήμιο καθώς θα παραλύσει η διοίκηση προς όφελος των επαγγελματιών συνδικαλιστών.

Ο βουλευτής του Ποταμιού εκφράζοντας τις πάγιες θέσεις του κόμματος, τόνισε το ζήτημα της εξωστρέφειας και πρότεινε να φύγουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που βάζει το νομοσχέδιο προκειμένου να μπορεί κάθε ΑΕΙ να πραγματοποιεί πρόγραμμα σπουδών σε ξένη γλώσσα χωρίς την υποχρεωτική εμπλοκή του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Στο περιβόητο θέμα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ο κ. Μαυρωτάς σχολίασε ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί τη ρήση «πονάει χέρι, κόψει χέρι». Παραδέχθηκε ότι χρειάζεται ρύθμιση στο σύστημα αλλά αυτό απαιτεί αξιολόγηση και όχι μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά. Εξέφρασε την απορία γιατί ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει για το master όσων θέλουν να αποκτήσουν επιπλέον εφόδια για την καριέρα τους; Τεκμηριώνοντας την άποψη του ότι πολλά μεταπτυχιακά είναι ουσιαστικά επαγγελματικά μεταπτυχιακά που μπορεί να τα πληρώνουν και οι επιχειρήσεις των στελεχών που πάνε να τα παρακολουθήσουν, και κατά συνέπεια οι τιμές δεν καθορίζονται από το κόστος, αλλά από την ζήτηση.

Κάλεσε την Κυβέρνηση και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην μονοπωλούν την ευαισθησία προς τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές και πρότεινε να μην λαμβάνεται υπόψη μόνο το εκκαθαριστικό αλλά να υπάρξουν και άλλα κριτήρια όπως το ύψος των καταθέσεων. Στάθηκε επίσης στη διάταξη κατά την οποία εάν κάποιος διδάσκει σε μεταπτυχιακό με αμοιβή, πρέπει να διδάσκει και σε ένα δίχως αμοιβή, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ανοίξει τον δρόμο για ίδρυση ψευδομεταπτυχιακών για να βολεύονται οι διδάσκοντες.

Απευθυνόμενος στον κ. Γαβρόγλου, τον ρώτησε εάν με ρύθμιση που εισάγει, θα πρέπει οι ξένοι φοιτητές που φοιτούν σε ελληνικά αγγλόφωνα μεταπτυχιακά να περιμένουν τον ΔΟΑΤΑΠ για να εγκρίνει τα πτυχία τους, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο για τα εν λόγω μεταπτυχιακά.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στη λειτουργία των ΕΛΚΕ και την απουσία του ρόλου της ΑΔΙΠ στην αξιολόγηση των μεταπτυχιακών ενώ υπερθεμάτισε για τη λειτουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας η οποία πρέπει να δράσει όπως είπε, για την αντιμετώπιση των φαινομένων λογοκλοπής.

Κάνοντας μια συνολική κριτική στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, σημείωσε ότι κρύβει μια συμπλεγματική ιδεοληψία, μια ισοπέδωση προς τα κάτω, προσφέροντας καλές υπηρεσίες προς συγκεκριμένα ακροατήρια όχι όμως καλές για το ελληνικό Πανεπιστήμιο.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...