Home / Featured / Νέες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2017. Που εκτοξεύονται και που πέφτουν. Αναλυτικοί συγκριτικοί πίνακες 2016-17

Νέες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2017. Που εκτοξεύονται και που πέφτουν. Αναλυτικοί συγκριτικοί πίνακες 2016-17

Δημοσιεύτηκε: 10:42 μμ Ιούλιος 28th, 2017  


Η αγωνία χιλιάδων μαθητών κορυφώνεται, όσο πλησιάζει η ημερομηνία που θα ανακοινωθούν οι βάσεις του 2017.

Οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, το πιθανότερο την εβδομάδα μεταξύ 21 και 25.

ΔΕΙΤΕ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ 2016-17 ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΗ

Παρά το φετινό Βατερλώ στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, οι πολυτεχνικές σχολές που παραμένουν μια σταθερά αγαπημένη επιλογή δεν θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό, καθώς και φέτος τις διεκδικούν -οι λιγοστοί σε σχέση με πέρσι- υποψήφιοι.

Αντίθετα, οι σχολές όπως τα Οικονομικά και η Πληροφορική επωμίστηκαν το μεγαλύτερο μέρος της αποτυχίας των φετινών υποψηφίων, με τις εκτιμήσεις να σημειώνουν ότι στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο θα καταγραφεί και η μεγαλύτερη πτώση. Αντίθετα, οι καλές επιδόσεις στα υπόλοιπα μαθήματα εκτοξεύουν Νομικές, Ιατρικές, τμήματα ΤΕΙ πολυτεχνικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων, ενώ ο υψηλός ανταγωνισμός ανεβάζει τις βάσεις εισαγωγής και στα Παιδαγωγικά.

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι: 

«Οι υποψήφιοι φέτος, δεύτερη χρονιά εφαρμογής του συστήματος εισαγωγής, ήταν πιο διαβασμένοι σχετικά με τις παγίδες που έκρυβε το σύστημα.

Έτσι αυξήθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των υποψηφίων που δήλωσαν ότι θα εξεταστούν σε πέντε μαθήματα, ώστε να έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν τις σχολές δύο πεδίων. Φυσικά δεν γνωρίζουμε αν δήλωσαν σχολές από ένα ή δύο πεδία και με ποια σειρά. Έτσι έχουμε ακόμη έναν άγνωστο στην εκτίμηση των βάσεων».

Εκτός από τις επιδόσεις των υποψηφίων, ένας σημαντικός παράγοντας για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής είναι και οι επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο.

Η επιστημονική ομάδα των συμβούλων σταδιοδρομίας της EMPLOY αναφέρει ότι σχολές παραδοσιακές και με πλατιά βάση επιλέγουν οι υποψήφιοι με το βλέμμα στο… μεταπτυχιακό. Συγκεκριμένα, στις πρώτες θέσεις των υποψηφίων βρίσκονται οι ιατρικές σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και οι νομικές σχολές, τις οποίες επιλέγουν ως πρώτη επιλογή κοντά στους 2.000 υποψηφίους κάθε χρόνο. Παράλληλα, ακολουθούν το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ενώ οι Σχολές Ανθυποπυραγών, Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού συγκεντρώνουν παραδοσιακά πολλές προτιμήσεις.

Αρκετές πρώτες προτιμήσεις συγκέντρωσαν επίσης η Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Αθήνα, ενώ από τα Τεχνολογικά Ιδρύματα και στο σύνολο των προτιμήσεων ανά ομάδα σχολών, πολλές προτιμήσεις καταγράφονται στα Τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας, Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας.

Για το 2017 σημαντική αύξηση στις προτιμήσεις αναμένουμε (σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα των μαθητών που συμβουλεύθηκαν τους συμβούλους σταδιοδρομίας της EMPLOY) στα Τμήματα Χημείας, καθώς και στα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων, τα οποία από τη φετινή χρονιά μπορoύσαν να τα δηλώσουν οι μαθητές και του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου.

Σύμφωνα με από τον Στράτο Στρατηγάκη:

«Οι παράγοντες που καθορίζουν τη διαμόρφωση των βάσεων είναι ο αριθμός των προσφερομένων θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο αριθμός των εισακτέων δηλαδή, ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων, που καθορίζει τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων και οι επιθυμίες των υποψηφίων όπως αυτές εκφράζονται με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους δελτίων.

Αυτός ο τελευταίος παράγοντας δημιουργεί τις εκπλήξεις στη διαμόρφωση των βάσεων κάθε φορά.

Φέτος έχουμε κάποια νέα στοιχεία που θα επηρεάσουν τη διαμόρφωση των βάσεων. Πρόκειται για την ένταξη τμημάτων και σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο, που έγινε από τον κ. Φίλη στην προσπάθεια να μειωθεί η μεγάλη συσσώρευση υποψηφίων στο 3ο επιστημονικό πεδίο, που περιελάμβανε λίγα τμήματα και η απουσία πολλών υποψηφίων στο 2ο πεδίο, που, όμως, περιλαμβάνει πάρα πολλά τμήματα.

Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χιλιάδες υποψήφιοι του 3ου πεδίου και να περάσουν όλοι οι υποψήφιοι του 2ου πεδίου. Έτσι προστέθηκαν 22 τμήματα και στο 3ο πεδίο. Η δεύτερη φετινή ιδιαιτερότητα είναι η καλύτερη γνώση των υποψηφίων για το εξεταστικό σύστημα, που ώθησε πολλούς περισσότερους να δηλώσουν ότι θα εξεταστούν και σε 5ο μάθημα, ώστε να μπορούν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο τις σχολές δύο πεδίων. Αυτή η επιλογή πολλών υποψηφίων δυσκολεύει την εκτίμηση της διαμόρφωσης των βάσεων, αφού δεν γνωρίζουμε αν τελικά οι υποψήφιοι δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους δελτίο τις σχολές δύο πεδίων και με ποια σειρά. Μία ακόμη συνέπεια αυτού είναι η κατακόρυφη αύξηση των υποψηφίων για τις Παιδαγωγικές Σχολές, που αναμένεται να απογειώσει τις βάσεις τους, δίνοντάς τους ξανά ένα κομμάτι της περσινής χαμένης τους αίγλης.

Η γενική εικόνα της εκτίμησης για τη διαμόρφωση των φετινών βάσεων είναι ότι στο 1ο επιστημονικό πεδίο θα έχουμε μικρή αύξηση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές, που θα μεγαλώνει στις χαμηλόβαθμες και θα φτάσει και στα 1.000 μόρια στις τελευταίες σχολές. Αυτό οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των υποψηφίων κατά 2.151 υποψηφίους και στις καλύτερες επιδόσεις τους στις χαμηλόβαθμες σχολές.

Στις σχολές του 2ου πεδίου αναμένουμε πτώση των βάσεων μέχρι τις σχολές με βάση περί τα 13.000 μόρια και άνοδο στις χαμηλόβαθμες σχολές. Ας θυμηθούμε ότι πέρυσι είχαμε τμήμα με βάση μόλις 1.560 μόρια.

Στο 3ο πεδίο έχουμε ανοδικές τάσεις σε όλη την γκάμα των βάσεων, παρά την αύξηση των θέσεων στις σχολές του πεδίου με την προσθήκη επιπλέον τμημάτων. Στο 4ο πεδίο αναμένουμε εκτόξευση των βάσεων, γιατί το ενδιαφέρον των υποψηφίων για τα Παιδαγωγικά Τμήματα αναζωπυρώθηκε μετά την περυσινή απαξίωση. Η άνοδος εδώ θα ξεπεράσει τα 1.000 μόρια και στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου θα φτάσει και τα 1.500 μόρια. Τέλος, οι υποψήφιοι του 5ου πεδίου θα είναι χαμογελαστοί τον Αύγουστο όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, αφού η πτώση των βάσεων στις σχολές του πεδίου θα είναι πρωτοφανής, ξεπερνώντας τα 1.000 μόρια σε πολλές περιπτώσεις, αποτέλεσμα των κακών επιδόσεων στα Μαθηματικά και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Μην ξεχνάτε ότι αυτές δεν είναι οι πραγματικές βάσεις, και σίγουρα θα έχουν διαφορές, όσο καλή προσέγγιση και αν έχουμε κάνει. Οι πραγματικές βάσεις θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου».

ΔΕΙΤΕ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ 2016-17 ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ/ΑΥΓΗ/ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...