Home / Featured / Τι ίσχυει για τις αναθέσεις μαθημάτων ειδικοτήτων στους δασκάλους. Αναμένονται αλλαγές μετά την απόφαση του ΣτΕ

Τι ίσχυει για τις αναθέσεις μαθημάτων ειδικοτήτων στους δασκάλους. Αναμένονται αλλαγές μετά την απόφαση του ΣτΕ

Δημοσιεύτηκε: 10:27 μμ Ιούλιος 27th, 2017  


Με αφορμή απόφαση του ΣτΕ για τις αναθέσεις μαθημάτων ειδικοτήτων στους δασκάλους παρουσιάζουμε τι ορίζεται απο τις πρόσφατες αποφάσεις για τις αναθέσεις. Και στις δυο αποφάσεις για Ολοήμερο και Ολιγοθέσιο Ολοήμερο ορίζεται ότι τα μαθήματα ειδικοτήτων διδάσκονται από εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Σε περιπτώσεις αδυναμίας κάλυψης του προγράμματος από εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων η διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων της Αισθητικής Αγωγής και της Φυσικής Αγωγής δύναται να ανατεθεί σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70 και η διδασκαλία του γνωστικού αντικειμένου των ΤΠΕ σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70 οι οποίοι διαθέτουν πιστοποίηση Β΄ επιπέδου.

Δάσκαλοι και μαθήματα άλλων ειδικοτήτων

Ας δούμε όμως τι όριζουν οι πρόσφατες αποφάσεις για τις αναθέσεις μαθημάτων ειδικοτήτων στους δασκάλους. Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση για το Ολιγοθέσιο Ολοήμερο Σχολείο τα μαθήματα των Αγγλικών, της Φυσικής Αγωγής, της Αισθητικής Αγωγής και των ΤΠΕ διδάσκονται από εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Σε περιπτώσεις αδυναμίας κάλυψης του προγράμματος από εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων, η διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων της Αισθητικής Αγωγής και της Φυσικής Αγωγής δύναται να ανατεθεί σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70 και η διδασκαλία του γνωστικού αντικειμένου των ΤΠΕ σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70 οι οποίοι διαθέτουν πιστοποίηση Β΄ επιπέδου.

Στην εγκύκλιο για τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου στα Δημοτικά Σχολεία αναφέρονταν ότι η διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων της Αισθητικής Αγωγής, της Φυσικής Αγωγής , των ΤΠΕ και της Ξένης Γλώσσας στο ωρολόγιο πρόγραμμα ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Σε περιπτώσεις αδυναμίας κάλυψης του προγράμματος από εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων, η διδασκαλία των 4 γνωστικών αντικειμένων της Αισθητικής Αγωγής και της Φυσικής Αγωγής δύναται να ανατεθεί σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70. Ειδικότερα, για τα 4/θέσια και 5/θέσια Δημοτικά Σχολεία η διδασκαλία του γνωστικού αντικειμένου των ΤΠΕ, σε περιπτώσεις αδυναμίας κάλυψης του ωρολογίου προγράμματος από εκπαιδευτικούς της αντίστοιχης ειδικότητας, δύναται να ανατεθεί σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70 οι οποίοι διαθέτουν πιστοποίηση Β ́ επιπέδου στις ΤΠΕ.

Η απόφαση του ΣτΕ

Η απόφαση του ΣτΕ όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα δεν στερεί οριστικά τη δυνατότητα απο τους δασκάλους να διδάσκουν μαθήματα ειδικοτήτων αλλά αυτό θα γίνεται μόνο «κατ εξαίρεση και εκτάκτως».

Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου των προσφευγόντων, Ηλία Κολλύρη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θα μπορεί να συμβεί υπό «δύο αυστηρές ουσιαστικές προϋποθέσεις». Εφ’ όσον δεν υπάρχει στη σχολική μονάδα διαθέσιμος ειδικός εκπαιδευτικός, και εφ’ όσον διαπιστώνεται κατά περίπτωση ότι κάθε συγκεκριμένος δάσκαλος έχει επαρκή γνώση, όχι αυθαίρετα και επιπόλαια, αλλά αποδεδειγμένα με βάση τις ακαδημαϊκές του σπουδές.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...