Home / HEADER-NEWS / Τα δίδακτρα πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με το κόστος και όχι σύμφωνα με τη ζήτηση

Τα δίδακτρα πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με το κόστος και όχι σύμφωνα με τη ζήτηση

Δημοσιεύτηκε: 9:43 πμ Ιούλιος 25th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υπουργός Παιδείας στην πρώτη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στα δωρεάν μεταπτυχιακά που προβλέπονται για όσους υποψηφίους το  όριο εισοδήματός τους είναι το 70% του εθνικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος και δεν πρέπει να υπερβαίνει ούτε το οικογενειακό, ούτε το ατομικό εισόδημα του φοιτητή εάν έχει.

Χαρακτηριστικά ο Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε:

«Το δεύτερο, έχει σχέση με τη διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης στα μεταπτυχιακά προγράμματα ατόμων, που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα δίδακτρα, σε αυτά τα προγράμματα.

Μέχρι τώρα, τα πανεπιστήμια είχαν την αποκλειστική ευθύνη των προϋπολογισμών και του προγράμματος σπουδών. Εμείς έχουμε κάνει μια εκτεταμένη έρευνα, την οποία θα ξεδιπλώσουμε μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, ως προς τα είδη των προϋπολογισμών – σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι, δυστυχώς, πολύ πρόχειρα γραμμένοι – και δεύτερον, για το πώς υπολογίζονται τα δίδακτρα, διότι τα δίδακτρα πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με το κόστος και όχι σύμφωνα με τη ζήτηση. Έχουμε να κάνουμε με ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, που προσφέρει γνώση.

Υπήρχαν, λοιπόν, πάρα πολλά παιδιά, που ενώ είχαν τις ακαδημαϊκές δυνατότητες να παρακολουθήσουν αυτά τα μεταπτυχιακά προγράμματα, δεν είχαν τις οικονομικές δυνατότητες. Εμείς, λοιπόν, εδώ, αναλύουμε έναν αλγόριθμο και λέμε ότι, με βάση αυτό τον αλγόριθμο, παιδιά κάτω από ένα εισόδημα, θα έχουν το δικαίωμα – προσέξτε, το δικαίωμα – να είναι δωρεάν η φοίτησή τους.

Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και νομίζουμε ότι είναι κάτι το πολύ θετικό. Θα μιλήσω για τις υποτροφίες αργότερα. Αυτό δεν έχει σχέση με την υποτροφία».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...