Home / HEADER-NEWS / Διατάξεις που δεν υπήρξαν στη Διαβούλευση. Τι αναφέρθηκε για την απουσία των εκπροσώπων της Α/θμιας στην ακρόαση φορέων

Διατάξεις που δεν υπήρξαν στη Διαβούλευση. Τι αναφέρθηκε για την απουσία των εκπροσώπων της Α/θμιας στην ακρόαση φορέων

Δημοσιεύτηκε: 8:46 μμ Ιούλιος 28th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Το γεγονός ότι από το άρθρο 70 και μετά υπήρχαν διατάξεις που δεν ήρθαν στη διαβούλευση ενώ και κάποιοι φορείς δεν τοποθετήθηκαν λόγω και του χρόνου του νομοσχεδίου δεν πέρασε ασχολίαστο από τον βουλευτή κ. Κωνσταντόπουλο που ανέφερε:

…Κύριε Υπουργέ, από το άρθρο 70 του νομοσχεδίου και εφεξής, έχουμε ρυθμίσεις, που δεν τέθηκαν ποτέ στη διαβούλευση. Δεν εκφράστηκαν οι ενδιαφερόμενοι.

Να σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ακούσαμε τους φορείς, ξέρετε ότι από την πρωτοβάθμια δεν υπήρξε κανείς εκπρόσωπος.

Ακολούθησε η απάντηση του Υπουργού όπως προκύπτει από τα πρακτικά:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Γιατί δεν ήρθαν;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ): Δεν ήρθαν, φυσικά. Στα μέσα του καλοκαιριού αφενός, αφετέρου την τελευταία στιγμή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Οι άλλοι, γιατί ήρθαν, στο χειμώνα ζουν;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ( Ειδικός Αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.):  Όταν μια τροπολογία έγινε άρθρο και εφόσον δεν έχει μπει σε διαβούλευση είναι φυσικό να μην έχει ληφθεί από τους ενδιαφερόμενους.

Κύριε Υπουργέ, πρέπει να σταματήσετε να νομοθετείτε με αιφνιδιασμούς.

Τι εννοώ;

Με 20 τροπολογίες που έγιναν άρθρα χωρίς διαβούλευση και χωρίς τη δυνατότητα να δοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς να εκφράσουν άποψη, είναι δύσκολο να τα ψηφίσουμε.

Δεν δόθηκε, λοιπόν, η δυνατότητα, όπως ειπώθηκε και από τους φορείς για ουσιαστική επεξεργασία.

Υπήρχαν και υπάρχουν θέματα στα οποία εμείς έχουμε θετική γνώμη και θα μπορούσαμε να τα ψηφίσουμε, όμως  με τον τρόπο που ήρθαν δεν θα τα ψηφίσουμε.

Υπάρχουν, λοιπόν, θέματα σε αυτά τα άρθρα των πρώην τροπολογιών, όπως η επέκταση της άδειας των αναπληρωτών με δυσίατες ασθένειες, που πρέπει να συνδυαστεί και με το δικαίωμα απόσπασής τους.

Η πρόβλεψη για εγγραφή μαθητών ΑμΕΑ σε ιδιωτικά σχολεία.

Τα ζητήματα των σχολικών αδειών για τους Μουσουλμάνους μαθητές.

Αυτές είναι κάποιες από τις ρυθμίσεις στις οποίες θα μπορούσατε να έχετε και τη δική μας συναίνεση, αν είχε υπάρξει διάλογος και διαβούλευση.

Όσο δε για την προβληματική διάταξη, όπως αναγνώρισε και ο ίδιος ο Υπουργός κ. Ζουράρις, σχετικά με την ξένη γλώσσα στα ευρωπαϊκά σχολεία αναμένουμε τη νομοτεχνική βελτίωση για την οποία ο ίδιος δεσμεύτηκε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση εν τοις πράγμασι δεν στηρίζει το δημόσιο αγαθό της παιδείας στην πράξη, γι’ αυτό και θέλει να ελέγχει ουσιαστικά την εκπαίδευση δημιουργώντας ένα ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο και αποδυναμώνοντας κάθε έννοια αριστείας, κύριε Μητταφίδη.

Αυτό, κύριε Υπουργέ, είναι μια εξίσωση προς τα κάτω στο όνομα μιας δήθεν ισότητας, συμμετοχής και συνέργειας.

Κύριε Υπουργέ, μία είναι η αλήθεια.

Με το θεσμικό πλαίσιο του ν. 1268/82 και τις καινοτομίες του ν. 4009/2011 μπορούσατε να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές και να προχωρήσετε σε ένα νέο νόμο σύγχρονο και ευέλικτο.

Σήμερα με το παρόν νομοσχέδιο διαπιστώνουμε, ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι μία και απολύτως στοχευμένη, δηλαδή, να αποδομηθεί στο σύνολό του ο ν. 4009/2011, που ψηφίστηκε με τα 5/6 και άκουσα την κυρία Τζούφη να λέει, ότι ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Θέλω, λοιπόν, να πω στην κυρία Τζούφη, ότι ψηφίστηκε από 255 Βουλευτές και όχι μόνο των δύο αυτών κομμάτων.

Αυτός ο νόμος, κύριε Υπουργέ, σήμερα χρειαζόταν μόνο νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Θα ήθελα επίσης να επανέλθω στο θεσμικό πλαίσιο του ν.1268/82 και να κάνω τη διαπίστωση, ότι αφορά μεταρρυθμιστική αλλαγή του 1982.

Κύριε Υπουργέ, για εμάς το τρίπτυχο για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση είναι ένα: λογοδοσία, διαφάνεια και αξιολόγηση.

Ευελπιστούμε, ότι οι προτάσεις μας για τα θέματα που αφορούν το άσυλο, τα μεταπτυχιακά, τα επαγγελματικά δικαιώματα των Τ.Ε.Ι., τη συμμετοχή των φοιτητών, τους ΕΛΚΕ θα γίνουν δεκτές και με τις προτάσεις μας αυτές σας δείχνουμε το δρόμο. Δεν έχετε τίποτα άλλο να κάνετε, παρά να τον ακολουθήσετε.

Σας περιμένουμε.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...