Home / Featured / Δεκτή η διάταξη για δυνατότητα δωρεάν σίτισης και διαμονής στους εκπαιδευτικούς

Δεκτή η διάταξη για δυνατότητα δωρεάν σίτισης και διαμονής στους εκπαιδευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 10:34 μμ Ιούλιος 27th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Ψηφίστηκε η διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα παροχής δωρεάν σίτισης και στέγασης από συγκεκριμένους Δήμους και υπο προϋποθέσεις σε μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Το xenesglosses.eu παρουσιάζει τη διάταξη όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Σημειώνουμε ότι έγινε μια νομοτεχνική βελτίωση και στους Δήμους που μπορούν να παρέχουν δωρεάν διαμονή και σίτιση εντάσσονται και νησιωτικοί δήμοι άνω των δεκαοκτώ χιλιάδων κατοίκων για εργαζόμενους οι οποίοι μετακινούνται σε αυτοτελή νησιά που συνιστούν τοπικές κοινότητές τους.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Βάκη στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής αναφέρθηκε στη διάταξη με τα εξής:

«Θα ήθελα να σταθώ λίγο περισσότερο στο άρθρο 32 του νομοσχεδίου, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο σε ορεινούς δήμους ή δήμους με ορεινές τοπικές κοινότητες, αλλά και σε νησιωτικούς δήμους με πληθυσμό κάτω των δεκαοκτώ χιλιάδων κατοίκων, να παρέχουν κίνητρα, δηλαδή δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής σε γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς, πυροσβέστες, σε προσωπικό του ΕΚΑΒ, σε λιμενικό και αστυνομικό προσωπικό που εργάζονται σ’ αυτούς τους δήμους.

Με νομοθετική βελτίωση που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, αυτές τις ευεργετικές ρυθμίσεις θα μπορούν να θέσουν σε εφαρμογή και νησιωτικοί δήμοι άνω των δεκαοκτώ χιλιάδων κατοίκων για εργαζόμενους οι οποίοι μετακινούνται σε αυτοτελή νησιά που συνιστούν τοπικές κοινότητές τους.

Για παράδειγμα, έχω στο μυαλό μου τα Διαπόντια νησιά, που υπάγονται στον Δήμο Κέρκυρας και δύνανται με αυτόν τον τρόπο να πάρουν μια πραγματική ανάσα από τη χρόνια υποστελέχωση που παρατηρείται σε απαραίτητες ειδικότητες για την καθημερινότητα των κατοίκων τους. Διότι όλες αυτές οι περιοχές, οι μικροί ορεινοί, νησιωτικοί δήμοι είναι περιοχές ξεχασμένες, περιοχές εγκαταλελειμμένες, με πολύ δύσκολους χειμώνες, που ενίοτε έχουν αφεθεί χωρίς δάσκαλο, χωρίς γιατρό, χωρίς υπηρεσίες.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πανελλήνιες 2022: Υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Ας δώσουμε, λοιπόν, τη δέουσα προσοχή.»

Άρθρο 32

Παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους από Ο.Τ.Α. ορεινών και νησιωτικών περιοχών

Οι ορεινοί δήμοι του άρθρου 1 του ν. 3852/2010, οι δήμοι με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους των οποίων τουλάχιστον το 50% των δημοτικών ή κοινοτικών τους ενοτήτων χαρακτηρίζονται ως ορεινές στο Μητρώο Δήμων, Κοινοτήτων και Οικισμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 18.000 κατοίκων, καθώς και τα Ν.Π.Δ.Δ. των δήμων αυτών, μπορεί να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής στους υπαλλήλους τους, τους ιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας, και των δημόσιων νοσοκομείων, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Ε.Κ.Α.Β., τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Για τις ανωτέρω παροχές απαιτείται να ληφθεί απόφαση από το οικείο Δημοτικό ή Διοικητικό Συμβούλιο, η οποία θα ειδικεύει τις παροχές κατά περίπτωση και το χρονικό διάστημα ισχύος αυτών, κατόπιν βεβαίωσης της ύπαρξης των ανάλογων πόρων από την οικονομική υπηρεσία του Ο.Τ.Α..

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Αλ. Κόπτσης: Μετά το 2023 το νέο σύστημα διορισμών

Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τους κατοίκους των περιοχών αυτών ή τους συζύγους τους ή τα ανήλικα τέκνα αυτών που έχουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία κατοικίας.

Ο υπολογισμός του πληθυσμού γίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού της τελευταίας απογραφής της ΕΛ.ΣΤΑΤ..

Οι παροχές του πρώτου εδαφίου μπορούν να χορηγούνται, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, και από νησιωτικούς δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των δέκα οκτώ χιλιάδων (18.000) κατοίκων, εφόσον αφορούν αποκλειστικά υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτοτελή νησιά που συνιστούν τοπικές κοινότητες αυτών.

Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής ισχύουν και για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. β ́ βαθμού που υπηρετούν στη γεωγραφική περιφέρεια των ως άνω δήμων, για τους οποίους η οικεία Περιφέρεια, ύστερα από απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου η οποία εκδίδεται κατόπιν βεβαίωσης της ύπαρξης ανάλογων πόρων από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας, μπορεί να εξειδικεύει και να καταβάλει τις παροχές του πρώτου εδαφίου.

Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 32 ως έχει;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΠΡΑΤΣΟΛΗΣ: Ναι.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ναι.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Ναι.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Παρών.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Ναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ: Ναι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Παρών.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Συνεπώς, το άρθρο 32 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Τρόπος εξέτασης των μαθημάτων ΓΕΛ

Τα θέματα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των ΓΕΛ περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων ...