Home / Featured / Αλαλούμ με το Νέο Λύκειο. Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο και τα επόμενα 3 χρόνια. Πόλεμος δηλώσεων για τα μπρος πίσω του Υπουργείου

Αλαλούμ με το Νέο Λύκειο. Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο και τα επόμενα 3 χρόνια. Πόλεμος δηλώσεων για τα μπρος πίσω του Υπουργείου

Δημοσιεύτηκε: 11:38 πμ Ιούλιος 8th, 2017  


Στον προγραμματισμό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για τη διαμόρφωση των νέων προγραμμάτων σπουδών, καθώς, επίσης, και στις προτάσεις του προς το υπουργείο για την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΕΠ, Γεράσιμος Κουζέλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα.

Ο κ. Κουζέλης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στα μαθήματα κατά την ερχόμενη σχολική χρονιά, 2017-18. Οι μεταβολές θα ξεκινήσουν από το σχολικό έτος 2018-19, με διαφοροποιήσεις και αλλαγές στην Α’ και Β’ λυκείου.

Οι τελικές αλλαγές είναι προγραμματισμένες για το 2019-20, οπότε αναμένεται να εφαρμοστεί και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΕΠ, αυτήν τη στιγμή προχωράει η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών της Ιστορίας, με την υπεύθυνη επιστημονική επιτροπή, που απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς, να έχει προχωρήσει το αρχικό πόρισμά της σε μία διευρυμένη επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και συνεργάτες από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. «Πρόκειται για πρόταση αδρών γραμμών», σχολίασε ο κ. Κουζέλης. Παράλληλα, με νέα προγράμματα σπουδών πραγματοποιούνται, ήδη, οι ξένες γλώσσες (ώστε να συμβαδίζουν με τη δυνατότητα χορήγησης πιστοποίησης) και τα Θρησκευτικά. Ο πρόεδρος του ΙΕΠ σημείωσε ότι αυτά τα προγράμματα «ήταν ήδη στο συρτάρι» έτοιμα και γι’ αυτό έχουν προχωρήσει.

Συγκεκριμένα για τα Θρησκευτικά, ο κ. Κουζέλης ξεκαθάρισε ότι το 2017-18, το μάθημα θα γίνει με φακέλους μαθητή, ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά, 2018-19, θα είναι έτοιμα τα νέα βιβλία. Επίσης, ανακοίνωσε ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση επιστημονικών επιτροπών, που θα ασχοληθούν με τη διαμόρφωση προτάσεων για αλλαγές στα προγράμματα σπουδών για τα μαθήματα φυσικών και κοινωνικών επιστημών, καθώς επίσης και για το μάθημα της Γλώσσας.

Ο πρόεδρος του ΙΕΠ αναφέρθηκε και στην πρόταση του Ινστιτούτου προς το υπουργείο Παιδείας για τον νέο τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που έχει δει το φως της δημοσιότητας εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό, όμως, που είναι καινούριο στην πρόταση του ΙΕΠ, είναι το ότι προσανατολίζεται σε ενός είδους «συγχώνευσης» των ενδοσχολικών και των πανελλαδικών εξετάσεων και τη δυνατότητα απολυτηρίου «διπλής όψης». Αναλυτικά, το ΙΕΠ υποστηρίζει τη διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων και την «πανελλαδικώς οργανωμένη» -όπως τόνισε ο κ. Κουζέλης- εξέταση των τεσσάρων μαθημάτων στο τέλος της χρονιάς.

Από εκεί και πέρα, θα υπάρχει μία ποσόστωση, με συντελεστές βαρύτητας, από την οποία, ανάλογα τη χρήση του απολυτηρίου, θα βγαίνει ο τελικός βαθμός. Στην ουσία, πρόκειται για ένα «απολυτήριο απόλυσης», για τον βαθμό του οποίου θα προσμετράται με μεγαλύτερο συντελεστή τα αποτελέσματα των ενδοσχολικών βαθμών και με μικρότερο εκείνα των πανελλαδικών και παράλληλα, για ένα «απολυτήριο εισαγωγής», για τους υποψηφίους που θα θέλουν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια, στο οποίο όμως θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα οι βαθμοί των πανελλαδικών και μικρότερη εκείνοι των ενδοσχολικών.

Ωστόσο, τα παραπάνω, όπως υπογράμμισε και ο κ. Κουζέλης, είναι στο πλαίσιο πρότασης που απηύθυνε το ΙΕΠ προς το υπουργείο και τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Μάλιστα, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης του υπουργείου, που θα «μεταφραστεί» σε σχέδιο νόμου, είναι ακόμα σε εξέλιξη, με την τελευταία συνάντηση του κ. Κουζέλη και του κ. Γαβρόγλου να είναι προγραμματισμένη για σήμερα, μετά τη συνέντευξη Τύπου. Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκε και η ιστοσελίδα του ΙΕΠ (www.iep.edu.gr), η οποία αναμορφώθηκε με στόχο να είναι πιο φιλική στους χρήστες, παρέχοντας, μάλιστα, στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να αντλούν ευκολότερα εκπαιδευτικό υλικό, μέσω του «ψηφιακού αποθετηρίου» που δημιουργήθηκε.

Η επίδοση του πρώτου τετραμήνου της Γ’ Λυκείου και οι Πανελλαδικές θα καθορίζουν απολυτήριο και βαθμό πρόσβασης σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

* Από Σεπτέμβριο το νέο περιεχόμενο των μαθημάτων της Α’ Λυκείου

* 2018-2019 η εφαρμογή όλων των νέων προγραμμάτων και στις τρεις τάξεις.

* Μετά την Α’ Λυκείου θα υπάρχουν ένας κορμός υποχρεωτικών μαθημάτων και λίστα μαθημάτων επιλογής

* Η επίδοση του πρώτου τετραμήνου της Γ’ Λυκείου και οι Πανελλαδικές θα καθορίζουν απολυτήριο και βαθμό πρόσβασης σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

* Καταργούνται οι ενδοσχολικές εξετάσεις στη Γ’ Λυκείου

Καταργούνται οι ενδοσχολικές εξετάσεις στη Γ’ Λυκείου

* Από Σεπτέμβριο το νέο περιεχόμενο των μαθημάτων της Α’ Λυκείου

* 2018-2019 η εφαρμογή όλων των νέων προγραμμάτων και στις τρεις τάξεις

* Μετά την Α’ Λυκείου θα υπάρχουν ένας κορμός υποχρεωτικών μαθημάτων και λίστα μαθημάτων επιλογής

* Η επίδοση του πρώτου τετραμήνου της Γ’ Λυκείου και οι Πανελλαδικές θα καθορίζουν απολυτήριο και βαθμό πρόσβασης σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

* Καταργούνται οι ενδοσχολικές εξετάσεις στη Γ’ Λυκείου.

Ο κ. Κουζέλης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στα μαθήματα κατά την ερχόμενη σχολική χρονιά, 2017-18. Οι μεταβολές θα ξεκινήσουν από το σχολικό έτος 2018-19, με διαφοροποιήσεις και αλλαγές στην Α’ και Β’ λυκείου.

Οι τελικές αλλαγές είναι προγραμματισμένες για το 2019-20, οπότε αναμένεται να εφαρμοστεί και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΕΠ, αυτήν τη στιγμή προχωράει η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών της Ιστορίας, με την υπεύθυνη επιστημονική επιτροπή, που απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς, να έχει προχωρήσει το αρχικό πόρισμά της σε μία διευρυμένη επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και συνεργάτες από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. «Πρόκειται για πρόταση αδρών γραμμών», σχολίασε ο κ. Κουζέλης. Παράλληλα, με νέα προγράμματα σπουδών πραγματοποιούνται, ήδη, οι ξένες γλώσσες (ώστε να συμβαδίζουν με τη δυνατότητα χορήγησης πιστοποίησης) και τα Θρησκευτικά.

Ο πρόεδρος του ΙΕΠ σημείωσε ότι αυτά τα προγράμματα «ήταν ήδη στο συρτάρι» έτοιμα και γι’ αυτό έχουν προχωρήσει. Συγκεκριμένα για τα Θρησκευτικά, ο κ. Κουζέλης ξεκαθάρισε ότι το 2017-18, το μάθημα θα γίνει με φακέλους μαθητή, ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά, 2018-19, θα είναι έτοιμα τα νέα βιβλία. Επίσης, ανακοίνωσε ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση επιστημονικών επιτροπών, που θα ασχοληθούν με τη διαμόρφωση προτάσεων για αλλαγές στα προγράμματα σπουδών για τα μαθήματα φυσικών και κοινωνικών επιστημών, καθώς επίσης και για το μάθημα της Γλώσσας. Ο πρόεδρος του ΙΕΠ αναφέρθηκε και στην πρόταση του Ινστιτούτου προς το υπουργείο Παιδείας για τον νέο τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που έχει δει το φως της δημοσιότητας εδώ και αρκετό καιρό.

Αυτό, όμως, που είναι καινούριο στην πρόταση του ΙΕΠ, είναι το ότι προσανατολίζεται σε ενός είδους «συγχώνευσης» των ενδοσχολικών και των πανελλαδικών εξετάσεων και τη δυνατότητα απολυτηρίου «διπλής όψης». Αναλυτικά, το ΙΕΠ υποστηρίζει τη διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων και την «πανελλαδικώς οργανωμένη» -όπως τόνισε ο κ. Κουζέλης- εξέταση των τεσσάρων μαθημάτων στο τέλος της χρονιάς. Από εκεί και πέρα, θα υπάρχει μία ποσόστωση, με συντελεστές βαρύτητας, από την οποία, ανάλογα τη χρήση του απολυτηρίου, θα βγαίνει ο τελικός βαθμός.

Στην ουσία, πρόκειται για ένα «απολυτήριο απόλυσης», για τον βαθμό του οποίου θα προσμετράται με μεγαλύτερο συντελεστή τα αποτελέσματα των ενδοσχολικών βαθμών και με μικρότερο εκείνα των πανελλαδικών και παράλληλα, για ένα «απολυτήριο εισαγωγής», για τους υποψηφίους που θα θέλουν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια, στο οποίο όμως θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα οι βαθμοί των πανελλαδικών και μικρότερη εκείνοι των ενδοσχολικών. Ωστόσο, τα παραπάνω, όπως υπογράμμισε και ο κ. Κουζέλης, είναι στο πλαίσιο πρότασης που απηύθυνε το ΙΕΠ προς το υπουργείο και τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.

Μάλιστα, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης του υπουργείου, που θα «μεταφραστεί» σε σχέδιο νόμου, είναι ακόμα σε εξέλιξη, με την τελευταία συνάντηση του κ. Κουζέλη και του κ. Γαβρόγλου να είναι προγραμματισμένη για σήμερα, μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, θα αξιολογούνται:

– Προφορικά από τους καθηγητές τους στο πρώτο τετράμηνο της διδασκαλίας, (με διαγωνίσματα και εργασίες) σε όλα τα μαθήματα της τάξης.

– Γραπτά, με πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις, στο δεύτερο τετράμηνο της διδασκαλίας, σε 4 μαθήματα. Το ένα από τα 4, το μάθημα της Γλώσσας, θα είναι υποχρεωτικό για όλους. Τα άλλα 3 θα τα επιλέγουν οι μαθητές.

– Για την πρόσβαση στα ΑΕΙ: Θα προσμετράται, με υψηλό συντελεστή, (που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί), ο βαθμός από τις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις στα 4 μαθήματα της Γ λυκείου και με μικρότερο συντελεστή ο βαθμός των ενδοσχολικά εξεταζομένων μαθημάτων της Γ λυκείου.

– Για τη διαμόρφωση του βαθμού του απολυτηρίου: Ο σχεδιασμός είναι, να υπολογίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό ο βαθμός των ενδοσχολικά εξεταζόμενων μαθημάτων και σε μικρότερο ποσοστό, ο βαθμός των 4 πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων.

– Δεν θα υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα που θα δέχονται φοιτητές χωρίς εξετάσεις.

– Η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος θα είναι η χρονιά 2019 -20.

Απ’ τον Σεπτέμβριο φέτος στην Α’ Λυκείου, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο αναλυτικό πρόγραμμα, αλλά θα έχουμε εξεταστική ελάφρυνση

Η ύλη της Α’ λυκείου θα έχει μικρές μεταβολές τη χρονιά 2018 -19, ενώ την ίδια χρονιά (2018-19) θα αλλάξει το ωρολόγιο πρόγραμμα της Β λυκείου.

– Στη Β’ Λυκείου θα μαθήματα θα είναι τετράωρα.

– Στη Γ’ Λυκείου τα μαθήματα θα είναι 6ωρα.

– Στο Νέο Λύκειο δεν θα υπάρχουν καθόλου μαθήματα μιας διδακτικής ώρας.

– Τα Θρησκευτικά, η Φυσική Αγωγή και οι Δημιουργικές Δραστηριότητες εντάσσονται πλέον στα υποχρεωτικά μαθήματα.

Η Νέα Δημοκρατία για τις αλλαγές

«Ο κ. Τσίπρας κορόιδεψε τους μαθητές και τους γονείς τους  παίζοντας με την ψυχολογία των παιδιών»

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2017

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τις ανακοινώσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αρχές Μαΐου, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων.

Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, ο Υπουργός Παιδείας δήλωνε ότι δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν πώς θα μπαίνουν τα παιδιά στο πανεπιστήμιο γιατί δεν το ξέρουν.

Χθες, δύο μήνες μετά, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής παρουσίασε το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα βασίζεται, σε τι άλλο; Μα στις πανελλαδικές εξετάσεις!

Ο κ. Τσίπρας κορόιδεψε τους μαθητές και τους γονείς τους παίζοντας με την ψυχολογία των παιδιών.

Αντί για πραγματικό ενδιαφέρον για την Παιδεία, τους νέους και την προοπτική τους, η Κυβέρνηση, με πρωτοφανή ανευθυνότητα και υποκρισία, επιδίδεται σε μικροκομματικά παιχνίδια».

Το Υπουργείο Παιδείας απάντησε

Απάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στην τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας στην τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ Νίκη Καραμέως, δήλωσε:

Η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση είναι πλέον καθημερνή συνήθεια της Ν.Δ. Είχα την ελπίδα ότι το ευαίσθητο θέμα της Παιδείας δεν θα αποτελέσει αντικείμενο φθηνής αντιπολιτευτικής τακτικής γι’ αυτό και ακολουθώ από την πρώτη μέρα ευθύνης μου, αταλάντευτα, την οδό του διαλόγου.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που μελετά και εισηγείται τις αλλαγές στο Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δημοσιοποίησε τις απόψεις του.

Το ίδιο είχε κάνει νωρίτερα η Επιτροπή του Εθνικού Διαλόγου με πόρισμα, όπως και η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με το αντίστοιχο πόρισμά της.

Έχω δεσμευτεί στη Βουλή ότι τόσο οι αλλαγές στο Λύκειο, που είναι το σημαντικό θέμα και συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να γίνουν, όσο και η κατάργηση του συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων και η αντικατάστασή τους με το Εθνικό Απολυτήριο, θα είναι αντικείμενο συζήτησης με όλα τα κόμματα και τους εκπαιδευτικούς φορείς, ώστε να επιτύχουμε την όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση.

Άρα, ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και συνεπώς η κ. Κεραμέως ας μην προτρέχει εκμεταλλευόμενη την αυτονόητη αγωνία των παιδιών και των οικογενειών τους.

Ας απαντήσει όμως στο βασικό ερώτημα που κατ’ επανάληψη θέτουμε και που αποφεύγει συστηματικά η Ν.Δ να απαντήσει. Δηλαδή, αν όντως επιθυμεί την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου οι οποίες έχουν στην ουσία ακυρωθεί από τις πολιτικές που είχαν ασκήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Παιδεία. Οι τρόποι εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα προκύψουν από την αναβάθμιση του Λυκείου που εμείς επιδιώκουμε.

Όλα θα συζητηθούν με όλους στη Βουλή και στην ώρα τους. Κανείς δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν και πολύ περισσότερο το Υπουργείο τους μαθητές και τους γονείς.

Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε εκ νέου

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, απαντώντας στο Υπουργείο Παιδείας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Υπουργείο Παιδείας, φανερά ενοχλημένο από την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, δεν διδάσκεται από τα λάθη του και:

▪ Υπόσχεται εκ νέου κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκε η διατήρησή τους.
▪ Ισχυρίζεται ότι ακολουθεί αταλάντευτα την οδό του διαλόγου, ενώ όσα νομοθετήματα έχει εισηγηθεί στη Βουλή, έχουν συζητηθεί με επείγουσες διαδικασίες και χωρίς δημόσια διαβούλευση.
▪ Εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία ότι εκμεταλλεύεται την αγωνία των παιδιών, ενώ η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποτιθέμενη κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων μόλις ένα μήνα πριν τη φετινή διεξαγωγή τους, και μάλιστα, όπως αποδείχτηκε, χωρίς κανένα σχέδιο.

Ας μπει ένα τέλος στον εμπαιγμό και την ανευθυνότητα που επιδεικνύει η Κυβέρνηση στον χώρο της Παιδείας».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...