Home / Featured / 20 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός για αγορά ελπίδας στον Κυπριακό ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών

20 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός για αγορά ελπίδας στον Κυπριακό ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 9:09 μμ Ιούλιος 19th, 2017  


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ *

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού δεκαεφτά χιλιάδες τετρακόσιοι δέκα εφτά (17417) υποψήφιοι εκπαιδευτικοί θα καθίσουν στις εξετάσεις για διορισμό.

Για κάθε ειδικότητα ο υποψήφιος πρέπει να παρακαθίσει σε τρεις εξετάσεις.

Στην εξέταση γνώσης της ελληνικής γλώσσας, την εξέταση δεξιοτήτων και την εξέταση επάρκειας στο γνωστικό του αντικείμενο. Για κάθε μια εξέταση ο υποψήφιος θα πληρώσει  πενήντα ευρώ.

(€50) Συνολικά κάθε υποψήφιος  θα πληρώνει εκατό πενήντα ευρώ (€150) ανά ειδικότητα, ενώ υποψήφιοι που διαγωνίζονται σε περισσότερες από μια ειδικότητες ενδέχεται, με βάση παραδείγματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση,  να πληρώσουν μέχρι διακόσια πενήντα ευρώ¹. (€250)

Ας κάνουμε μερικούς απλούς υπολογισμούς: 17 417  υποψήφιοι επί €150 κατ’ ελάχιστον ο καθένας σημαίνει ότι συνολικά  θα πληρώσουν  δύο εκατομμύρια εξακόσιες δώδεκα χιλιάδες πεντακόσια πενήντα ευρώ [ 2 612 550] στο κράτος μόνο για να καθίσουν στις εξετάσεις! Για την προετοιμασία για τις εξετάσεις, γνωστός εκπαιδευτικός οργανισμός προτείνει πακέτα η τιμή των οποίων κυμαίνεται από εφτακόσια ευρώ το ταχύρρυθμο (€700) πρόγραμμα των 38 διδακτικών ωρών μέχρι χίλια τρακόσια ογδόντα ευρώ   (€1380) το πλήρες πακέτο των εκατό ωρών. Επί του 50% των προαναφερθέντων ποσών θα πληρωθεί στο κράτος επιπλέον Φ.Π.Α.

Αν υποθέσουμε ότι το μέσο κόστος προετοιμασίας ανά υποψήφιο είναι χίλια ευρώ (€1000), μια αρκετά μετριοπαθής εκτίμηση, τότε το συνολικό κόστος για τους 17417 υποψηφίους θα ανέλθει στο κολοσσιαίο ποσό των δεκαεφτά εκατομμυρίων τετρακόσιων δεκαεφτά χιλιάδων ευρώ!  [ 17 417 000]. 

Το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν οι υποψήφιοι για προετοιμασία και εξετάσεις ενδέχεται να ξεπεράσει το αστρονομικό ποσό των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ! [ 17 417 000 +  2 612 550 =  20 029 550 ]

Ο καθαρός μισθός κάθε νεοεισερχόμενου εκπαιδευτικού είναι περίπου € 1500 μηνιαίως, δηλαδή το καθαρό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας κάθε νεοεισερχόμενου εκπαιδευτικού, συμπεριλαμβανομένου και του 13ου μισθού, δεν υπερβαίνει τις είκοσι χιλιάδες ευρώ. Προφανώς το κόστος προετοιμασίας και εξετάσεων ισούται με το ετήσιο κόστος  μισθοδοσίας χιλίων (1000) νέων εκπαιδευτικών!

Νοουμένου ότι οι εξετάσεις θα γίνονται κάθε δύο χρόνια, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για επαναλαμβανόμενο κόστος που θα επιβαρύνει την πλειοψηφία των υποψηφίων για τουλάχιστον μια δεκαετία (5-6 φορές ).

Οι πλειοψηφία των αποτυχόντων υποψήφιων θα πληρώνουν  κόστος ίσο με την μισθοδοσία της μειοψηφίας των επιτυχόντων! Κάτι παρόμοιο δηλαδή με τα παιγνίδια του ΟΠΑΠ όπου η εταιρεία παίρνει το μερίδιο του λέοντος, οι λίγοι επιτυχόντες παίρνουν τα κέρδη και οι πολλοί μοιράζονται τη χασούρα και περιμένουν τη ρεβάνς για το επόμενο παιγνίδι! Τώρα αν αυτό σας θυμίζει καζίνο ή ρουλέτα καμία σχέση! Προφανώς πρόκειται για σύμπτωση!

Αμφισβητώ ότι όλα αυτά γίνονται για την επιλογή των αρίστων, εφόσον υπάρχει ένας προφανής και ανέξοδος τρόπος για να γίνει αυτό χωρίς να υποβάλει χιλιάδες ανθρώπους σε πρωτοφανείς ταλαιπωρίες και έξοδα.

Αν το Υπουργείο Παιδείας ήθελε να διορίσει μόνο τους άριστους εκπαιδευτικούς θα έπρεπε να συντάξει κατάλογο στον οποίο θα είχαν δικαίωμα εγγραφής μόνο όσοι έχουν το βασικό  πτυχίο της ειδικότητας τους με άριστα.  Αν οι άριστοι δεν επαρκούσαν ας προσλάμβανε άτομα με βαθμό πτυχίου Λίαν Καλώς από ένα δεύτερο κατάλογο κ.ο.κ. Αλλά προφανώς για τους ιθύνοντες της Παιδείας ένα πτυχίο με άριστα² δεν αποδεικνύει  την γνώση του κατόχου του γι’ αυτό άλλωστε πρέπει να παρακαθίσει σε εξετάσεις.

Έχουν στήσει μια τεράστια επιχείρηση εκμετάλλευσης της απόγνωσης των ανέργων. Μια επιχείρηση όπου η ελπίδα πωλείται με τη σέσουλα. Έχουν κατορθώσει να περάσουν το Ν.Σ.Δ.Ε από τη Βουλή πείθοντας την λαϊκή αντιπροσωπία ότι το κίνητρο τους ήταν ο εκσυγχρονισμός, η επιλογή των αρίστων εκπαιδευτικών για διορισμό,   το καλό της εκπαίδευσης και των παιδιών.

Πρόκειται για ένα θρίαμβο του γκεϊμπελισμού  και των ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης. Πρέπει δυστυχώς να παραδεχτούμε τη πικρή αλήθεια ότι ως συντεχνίες αποτύχαμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των μελών μας. Η αποτυχία μας τους έχει ανοίξει την όρεξη. Το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης με ρήτρες που υπονομεύουν την μονιμότητα έπεται! Ας ξυπνήσουμε λοιπόν έστω και τώρα και ας αντιδράσουμε!

Σημειώσεις

  1. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι υποψήφιος που διεκδικεί ταυτόχρονα διορισμό ως φιλόλογος και ως δάσκαλος θα παρακαθήσει σε πέντε εξετάσεις και θα πληρώσει συνολικά   250. Θα καθίσει εξέταση γνώσης της Ελληνικής γλώσσας, ξεχωριστές εξετάσεις (2) δεξιοτήτων για τη δημοτική και τη μέση εκπαίδευση και ξεχωριστές εξετάσεις (2) στα δύο γνωστικά αντικείμενα. Συνολικά πέντε (5) εξετάσεις
  2. Σύμφωνα με το Ν.127(Ι)/2015 ένας εκπαιδευτικός ο οποίος μόλις και μετά δυσκολίας πάρει το βασικό του πτυχίο πιστώνεται με τέσσερις (4) μονάδες, ενώ ένας επιμελής φοιτητής που θα πάρει το πτυχίο του με άριστα παίρνει οκτώ (8) μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά μεταξύ αριστείας και αμέλειας στις βασικές σπουδές καλύπτει μόνο τέσσερις (4) μονάδες. Από την άλλη οι εξετάσεις διορισμού παίρνουν συνολικά πενήντα (50) μονάδες. Γιατί λοιπόν κάποιος σπουδαστής που θέλει να διοριστεί να πάρει στα σοβαρά τις σπουδές του και να μην προετοιμαστεί ευθύς εξ’ αρχής για τις εξετάσεις; Το πτυχίο έχει αξία μόνο ως προϋπόθεση για να καθίσεις στις εξετάσεις διορισμού.

Οι τίτλοι σπουδών έχουν εξευτελιστεί και απαξιωθεί όμως τα Πανεπιστήμια ουδέποτε αντέδρασαν και ο λόγος είναι προφανής στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

*Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2017-2020


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...