Home / Featured / Πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις. Που θα πέσουν και που θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός

Πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις. Που θα πέσουν και που θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός

Δημοσιεύτηκε: 10:21 μμ Ιούνιος 12th, 2017  


Δυσκολότερα θέματα σε σχέση με πέρυσι έπεσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις στα Μαθηματικά και τα Αρχαία Ομάδας Προσανατολισμού. Οι βαθμολογίες των δύο συγκεκριμένων μαθημάτων αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις να αποτελέσουν βαρόμετρο για τις βάσεις 2017.

Για τα μαθημετικά η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ανέφερε ότι «καλύπτεται μεγάλο μέρος της ύλης όχι, όμως, στο απαραίτητο εύρος της. Αρκετά ερωτήματα ήταν επικεντρωμένα σε συγκεκριμένο κεφάλαιο που αναφέρεται σε προηγούμενες τάξεις». Ωστόσο, «ο διατιθέμενος χρόνος δεν επαρκούσε για την πλήρη και επιτυχή διαπραγμάτευση των θεμάτων, παρότι σε κάποια ερωτήματα είχαν δοθεί τα ενδιάμεσα αποτελέσματα.

«Τα θέματα έκρυβαν φέτος ορισμένες εκπλήξεις. Στο πρώτο θέμα –και συγκεκριμένα στο ζήτημα Α2.β.– ζητήθηκε για πρώτη φορά αιτιολόγηση απάντησης σε ερώτηση κλειστού τύπου (Ψευδής – Αληθής), που εξετάζει την κριτική ικανότητα των υποψηφίων. Τα υπόλοιπα θέματα απαιτούσαν μεγάλη ευχέρεια στις πράξεις και άριστες αλγεβρικές γνώσεις από τις προηγούμενες τάξεις του Λυκείου.

Στην εξέταση των Αρχαίων εδόθησαν στους υποψηφίους ένα διδαγμένο κείμενο του Πλάτωνα (Πρωταγόρας 322d-323c) και ένα αδίδακτο του Ισοκράτη (Φίλιππος, 26-27). «Τα ερωτήματα που συνοδεύουν το διδαγμένο κείμενο είναι σαφή και κατανοητά. Η αναμενόμενη –όπως και κάθε χρόνο– επιλογή του διδαγμένου επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ανανέωσης της ύλης», ανέφερε η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων. Το αδίδακτο κείμενο χαρακτηρίζεται ως θέμα μέτριας δυσκολίας και όχι πιο απαιτητικό από το αντίστοιχο των εξετάσεων του 2016. Είναι, λοιπόν, πιθανό οι βαθμολογίες να κυμανθούν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Που θα πέσουν οι βάσεις 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις οι βάσεις θα πέσουν σε Πολυτεχνικές, Οικονομικές σχολές και στα τμήματα Πληροφορικής λόγω του μεγάλου βαθμού δυσκολίας στα μαθηματικά Προσανατολισμού.

Τα θέματα των Μαθηματικών ήταν μάλιστα τόσο απαιτητικά, που δεν επαρκούσε ο χρόνος των τριών ωρών για τους υποψηφίους, ενώ η λύση τους δυσκόλεψε ακόμα και τους μαθηματικούς.

Που θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός

Στον αντίποδα σύμφωνα με τους ειδικούς θα υπάρξει συνωστισμός στις σχολές Υγείας και στις Παραγωγικές σχολές και σε τμήματα του Πολυτεχνείου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ανοδική τάση των βάσεων 2017 στις συγκεκριμένες σχολές.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...