Home / HEADER-NEWS / Με νέα δομή θα λειτουργήσουν τα ΕΠΑΛ από Σεπτέμβριο

Με νέα δομή θα λειτουργήσουν τα ΕΠΑΛ από Σεπτέμβριο

Δημοσιεύτηκε: 9:43 μμ Ιούνιος 16th, 2017  


Η νέα δομή των ΕΠΑΛ, που περιλαμβάνει Α΄ Τάξη Ενιαία, Β΄ Τάξη με τομείς, Γ΄ Τάξη με ειδικότητας, και Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας για τους αποφοίτους, θα λειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Στο νέο Επαγγελματικό Λύκειο που ιδρύει ο ν. 4386/16 προβλέπονται 36 ειδικότητες, από 24 προηγουμένως. Οι τομείς της Β΄ τάξης είναι 9. Με υπουργική απόφαση που δημοσιοποιείται σήμερα καθορίζονται οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν από Σεπτέμβρη.

“Προφανώς σε μια Υ.Α., όπου περιλαμβάνονται πάνω από 2.500 ειδικότητες σε όλα τα ΕΠΑ.Λ. της χώρας, μπορεί να υπάρχουν και μικρά λάθη ή παραλείψεις”, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι θα διορθώσει άμεσα πιθανά λάθη, τα οποία θα επισημανθούν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης”

Δείτε Σχετικά

Σε ΦΕΚ ο καθορισμός τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ

“Το υπουργείο Παιδείας ,Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για τη συνολική αναβάθμιση των ΕΠΑ.Λ. αυτή τη διετία. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί σε όλους τους τομείς: εκπόνηση νέων προγραμμάτων σπουδών και νέων βιβλίων, νέου εργαστηριακού εξοπλισμού, επιμόρφωση εκπαιδευτικού προσωπικού, πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ψυχολόγων, ανάπτυξη των προγραμμάτων μαθητείας σε όλες τις ειδικότητες κ.ά”, όπως ανακοινώθηκε.

Το υπουργείο Παιδείας καταλήγει: “Τα ισοπεδωτικά δημοσιεύματα για τα ΕΠΑ.Λ. θα διαψευσθούν για μια ακόμα φορά, όπως έγινε δύο τουλάχιστον φορές από την ψήφιση του νέου νόμου μέχρι τώρα, όταν διάφορα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «κατάργηση τομέων στα ΕΠΑ.Λ.» ή για «χιλιάδες υπεραριθμίες εκπαιδευτικών». Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Η Επαγγελματική Εκπαίδευση στηρίζεται από το ΥΠΠΕΘ με έργα και όχι με λόγια. Το ΥΠΠΕΘ στηρίζει πολύπλευρα το έργο των εκπαιδευτικών των ΕΠΑ.Λ., το οποίο αποτελεί και τον πλέον ασφαλή τρόπο για την επιτυχημένη εφαρμογή των προωθούμενων αλλαγών”.

Δείτε ακόμη

Τροποποίηση του Ωρολογίου Προγράμματος της Γ’Τάξης Ημερήσιου και της Γ’ και Δ’ τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ.

Η Υπουργική Απόφαση για Εγγραφές – Μετεγγραφές μαθητών/τριών στα Επαγγελματικά Λύκεια

ΥΠΠΕΘ: Δεν μεταβάλλεται η περίοδος εγγραφής στα ΕΠΑΛ – Κανονικά ως 30/6 σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Μόνο η ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης για τα ΕΠΑ.Λ.- και όχι η εγγραφή στα ΕΠΑ.Λ.- θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά από τις 19 έως τις 23 Ιουνίου 2017 και η εγγραφή των μαθητών θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2017.

Ο ισχυρισμός ότι μεταβάλλεται η περίοδος εγγραφής μόνο στα ΕΠΑ.Λ. είναι αναληθής. Η εγκύκλιος με Αρ. Πρωτ. : 89047/ΓΔ4/26-05-2017 είναι κοινή για Γυμνάσια, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.. Σύμφωνα με αυτήν:

Οι εγγραφές των μαθητών/μαθητριών όλων των τάξεων των Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ. θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των εξεταστικών περιόδων του σχολικού έτους 2016-2017.

Για το σχολικό έτος 2017-2018 η ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης για τα ΕΠΑ.Λ.- και όχι η εγγραφή στα ΕΠΑ.Λ.- θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά από τις 19 έως τις 23 Ιουνίου 2017 και η εγγραφή των μαθητών θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2017.

Οι μετεξεταστέοι μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. οι οποίοι περιμένουν την έκδοση αποτελεσμάτων από τη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Ιουνίου και όσοι δεν μπορέσουν να υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση εντός του Ιουνίου για λόγους ανωτέρας βίας, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης για τα ΕΠΑ.Λ. στο διάστημα 1 – 7 Ιουλίου 2017 και να εγγραφούν έως τις 17 Ιουλίου 2017 κατά τις ημέρες λειτουργίας των σχολείων.

Οι παραπεμπόμενοι μαθητές στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους από 1 έως 11 Σεπτεμβρίου 2017.

Οι απόφοιτοι των Σ.Δ.Ε. του τρέχοντος σχολικού έτους μπορούν, λόγω της επιμήκυνσης του σχολικού έτους, να εγγραφούν στα ΕΠΑ.Λ. από 1 έως 11 Σεπτεμβρίου 2017.

Οι απόφοιτοι ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. του σχολικού έτους 2016-2017 που επιθυμούν να εγγραφούν στη Β΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας μπορούν να εγγραφούν και στο διάστημα 1 – 11 Σεπτεμβρίου 2017.

Τέλος, οι μαθητές/τριες που εμποδίστηκαν να εγγραφούν για λόγους ανωτέρας βίας ( π.χ. λόγοι υγείας, σοβαροί οικογενειακοί λόγοι κ.α.) μπορούν να εγγραφούν και στο διάστημα 1 – 11 Σεπτεμβρίου 2017, στα υπάρχοντα τμήματα.

Η διαδικασία ηλεκτρονικής δήλωσης προτίμησης για τα ΕΠΑ.Λ. αφορά αποκλειστικά δομές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κάθε απόπειρα συσχετισμού με δομές μη τυπικής εκπαίδευσης βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Ο καθορισμός της τυπικής εκπαίδευσης πρωτίστως αφορά το ουσιαστικό περιεχόμενο των σπουδών και της εκπαιδευτικής πράξης και όχι τις γραφειοκρατικές- διεκπεραιωτικές διαδικασίες.

ΑΥΓΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...