Home / Featured / Οι λάθος καταχωρήσεις ευθύνονταν για την αύξηση των αδυνατούντων εκπαιδευτικών!

Οι λάθος καταχωρήσεις ευθύνονταν για την αύξηση των αδυνατούντων εκπαιδευτικών!

Δημοσιεύτηκε: 11:01 μμ Ιούνιος 6th, 2017  


Συγκρίνοντας τα στοιχεία των ανωτέρω δύο πινάκων (ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ) συνάγεται ότι το ποσοστό των «αδυνατούντων» εκπαιδευτικών (για διαφόρους λόγους) να προσφέρουν διδακτικό έργο είναι σημαντικά αυξημένο στους εκπαιδευτικούς της ∆ευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με το αντίστοιχο της Πρωτοβάθμιας (υπερπενταπλάσιο).
Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις «υπεράριθμων» εκπαιδευτικών στη ∆ευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ποσοστό υπερδεκαπλάσιο).
Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ άλλων θεμάτων στην έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Σε αυτήν επίσης σημειώνεται ότι από προγενέστερους ελέγχους του Σ.Ε.Ε.∆.∆ . προέκυψε ότι το ζήτημα των «υπεράριθμων » εκπαιδευτικών (ορισμένων ειδικοτήτων) οφείλεται κυρίως στις υπερεκτιμήσεις των οργανικών και λειτουργικών κενών, με αποτέλεσμα τους ενίοτε αλόγιστους διορισμούς, τις μεταθέσεις και τελικά την ανορθολογική κατανομή εκπαιδευτικών.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ

Μετά από αναφορά η οποία αντλήθηκε στις 15/4/2013 από το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εκπαιδευτικών κλπ. (survey), σύμφωνα με την οποία 2.272 εκπαιδευτικοί είχαν «απαλλαγεί» από το διδακτικό τους ωράριο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας ζήτησε από το Σ.Ε.Ε.∆.∆. τη διενέργεια επιθεώρησης προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα απαλλαγής των ανωτέρω εκπαιδευτικών από το διδακτικό έργο.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία, εκ των 2.272 εκπαιδευτικών οι 1.515 (67%) υπηρετούσαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι 757 (33%) στη δευτεροβάθμια.

Από τους ελέγχους που διενήργησε το Σ.Ε.Ε.∆.∆. σε 34 ∆ιευθύνσεις Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 34 ∆ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στις υπαγόμενες σε αυτές σχολικές μονάδες από το έτος 2013 έως και το έτος 2015, προέκυψαν τα ακόλουθα.

Περιπτώσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι φέρονταν να είχαν «απαλλαγεί» από το διδακτικό έργο σε 34 ∆ιευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ανωτέρω πίνακα η πλειονότητα (88,9%) των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που φέρονταν να είχαν «απαλλαγεί» από το διδακτικό τους έργο, τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα είτε επειδή αυτό δεν είχε ενημερωθεί είτε επειδή οι σχετικές καταχωρίσεις ήταν εσφαλμένες.

Περιπτώσεις εκπαιδευτικών οι ποίοι φέρονταν να είχαν «απαλλαγεί» από το διδακτικό έργο σε 34 ∆ιευθύνσεις ∆ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Όπως προκύπτει από τον ανωτέρω πίνακα εκ των 405 εκπαιδευτικών οι οποίοι φέρονταν στο πληροφοριακό σύστημα «survey» να είχαν «απαλλαγεί» από το διδακτικό τους έργο, τα στοιχεία για 176 εξ αυτών (43,5%) δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα είτε επειδή δεν είχε ενημερωθεί το πληροφοριακό σύστημα είτε επειδή οι σχετικές καταχωρίσεις ήταν εσφαλμένες. Συγκρίνοντας τα στοιχεία των ανωτέρω δύο πινάκων συνάγεται ότι το ποσοστό των «αδυνατούντων» εκπαιδευτικών (για διαφόρους λόγους) να προσφέρουν διδακτικό έργο είναι σημαντικά αυξημένο στους εκπαιδευτικούς της ∆ευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με το αντίστοιχο της Πρωτοβάθμιας (υπερπενταπλάσιο).

Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις «υπεράριθμων» εκπαιδευτικών στη ∆ευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ποσοστό υπερδεκαπλάσιο). Από προγενέστερους ελέγχους του Σ.Ε.Ε.∆.∆. προέκυψε ότι το ζήτημα των «υπεράριθμων» εκπαιδευτικών (ορισμένων ειδικοτήτων) οφείλεται κυρίως στις υπερεκτιμήσεις των οργανικών και λειτουργικών κενών, με αποτέλεσμα τους ενίοτε αλόγιστους διορισμούς, τις μεταθέσεις και τελικά την ανορθολογική κατανομή εκπαιδευτικών.

Περαιτέρω, από τα ανωτέρω στοιχεία είναι εμφανές ότι η αναφορά του συστήματος survey της 15/4/2013, στην οποία βασίστηκε το αίτημα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας για διενέργεια ελέγχου, αναφορικά με το πλήθος των εκπαιδευτικών με μηδενικό διδακτικό ωράριο ήταν ανακριβής και το γεγονός αυτό οφείλεται στη μη ορθή αποτύπωση των σχετικών δεδομένων από τους υπόχρεους ενημέρωσης του συστήματος, στον πλημμελή έλεγχο των καταχωρηθέντων δεδομένων (από τα αρμόδια στελέχη της διοίκησης, οπότε σε ορισμένες περιπτώσεις αναζητήθηκαν πειθαρχικές ευθύνες) καθώς και σε ορισμένες εγγενείς αδυναμίες του συστήματος. Μολονότι η διοίκηση υιοθέτησε ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής δεδομένων της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) ουσιαστικά το σύστημα αυτό κατέστη εν πολλοίς ανεκμετάλλευτο δεδομένης της μειωμένης αξιοπιστίας του ενώ σήμερα έχει πλέον αντικατασταθεί από νεότερο (my school).

Το φαινόμενο των «αδυνατούντων» εκπαιδευτικών να παράσχουν διδακτικό έργο ήταν ανέκαθεν γνωστό στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθώς και στις Περιφερειακές μονάδες διοίκησης. Ωστόσο, οι αρμόδιες ∆ιευθύνσεις Εκπαίδευσης, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν ακολουθούσαν τις προβλέψεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα για την παραπομπή των εκπαιδευτικών αυτών στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές. Άλλωστε, όπως μας πληροφόρησε η Γενική ∆ιεύθυνση ∆ιοίκησης Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του οικείου Υπουργείου «…μέχρι και πέρυσι, κατά πάγια πρακτική, οι εκπαιδευτικοί που αδυνατούν να προσφέρουν διδακτικό έργο λόγω μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας (ψυχολογικών και μη), απομακρύνονταν από την τάξη, ώστε να αποφεύγονται περαιτέρω προβλήματα και δυσλειτουργίες, και διατίθεντο από τους ∆ιευθυντές ∆ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις ∆ιευθύνσεις ∆ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την άσκηση διοικητικού έργου.

Η υπηρεσία μας, με τη συναίνεση της Ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, τηρώντας μια καθαρά ανθρωπιστική προσέγγιση διαχειριζόταν το ζήτημα με διακριτικότητα, καθώς πρόκειται για προσωπικά δεδομένα (ενίοτε και ευαίσθητα) σχετικά με σοβαρά οικογενειακά, προσωπικά και προβλήματα υγείας.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη την γνώμη των ∆ιευθυντών Εκπαίδευσης και Περιφερειακών ∆ιευθυντών Εκπαίδευσης για τις περιοχές μετάθεσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό αρμοδιότητάς τους, και την ιδιαιτερότητα του προβλήματος καθώς έχει αντίκτυπο στους μαθητές, φρόντιζε για την κάλυψη των λειτουργικών αυτών αναγκών και την απρόσκοπτη ανέλιξη της μαθησιακής διαδικασίας.

Από το τρέχον έτος και λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει, όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς που δεν είναι κατάλληλοι για το έργο του εκπαιδευτικού, εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην §6 του άρθρου 16Α’ του Ν. 1566/1985….».

Κατά συνέπεια η υποχρέωση πλήρους εξάντλησης του προβλεπόμενου υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών (Ν. 1566/85, άρθρο 14) στην πράξη δεν τηρείτο και οι εκπαιδευτικοί με προβλήματα υγείας, απαλλάσσονταν «άτυπα» από τα διδακτικά τους καθήκοντα.

Το ΥΠΑΙΘ συναινούσε έμμεσα ή σιωπηρά στην απαλλαγή των «αδυνατούντων» εκπαιδευτικών από τα διδακτικά τους καθήκοντα και στην ενασχόλησή τους με άλλα καθήκοντα, μέχρι και το σχολικό έτος 2012-13.

Από το σχολικό έτος 2013-2014, στο πλαίσιο των διατάξεων 6 του άρθρου 25, παρ. 6 του Ν.4203/13, παρέχεται η δυνατότητα για τους εκπαιδευτικούς που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους διδακτικό ωράριο να απασχολούνται μέχρι και της συμπληρώσεως του, σε ενδοσχολικές δραστηριότητες ή σε άλλα διοικητικά καθήκοντα, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού ∆ιευθυντή Πρωτοβάθμιας και ∆ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Το Σ.Ε.Ε.∆.∆. με τις σχετικές εκθέσεις του πρότεινε στους αρμόδιους Περιφερειακούς ∆ιευθυντές Πρωτοβάθμιας και ∆ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να μεριμνήσουν για την παραπομπή των εκπαιδευτικών, οι οποίοι δεν παρείχαν διδακτικό έργο κατά το σχολικό έτος 2012-2013, λόγω προβλημάτων υγείας, στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές (άρθρα 165, 167 του Υ.Κ.) προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορούν να ασκήσουν τα διδακτικά τους καθήκοντα, άλλως να εξεταστεί η δυνατότητα απασχόλησής τους σε άλλα καθήκοντα, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας.

Οι αποδέκτες των ανωτέρω προτάσεων ανταποκρίθηκαν στην υλοποίησή τους.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...