Home / HEADER-NEWS / Γαβρόγλου:Ο αυταρχισμός στα σχολεία δεν θεωρούμε ότι αποτελεί ένα μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Γαβρόγλου:Ο αυταρχισμός στα σχολεία δεν θεωρούμε ότι αποτελεί ένα μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Δημοσιεύτηκε: 8:52 πμ Ιούνιος 13th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Εγώ, προσωπικά, μόλις δημοσιοποιήθηκε αυτή η κατάσταση, με μια δήλωση που δεν σηκώνει και πολλές ερμηνείες, έκανα σαφές ότι το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνον δεν υιοθετεί τέτοιες πρακτικές, αλλά και τις καταδικάζει απερίφραστα. Ο αυταρχισμός στα σχολεία δεν θεωρούμε ότι αποτελεί ένα μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σε ένα δημοκρατικό σχολείο υπάρχουν κανόνες. Προφανώς μέσα σε αυτούς τους κανόνες εντάσσονται και οι κινητοποιήσεις των μαθητών.

Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ των άλλων ο Υπουργός Παιδείας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αττικής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Ιωάννη Γκιόκα σχετικά με την «καταδίκη μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου σε «κοινωνική εργασία», λόγω της συμμετοχής τους σε μαθητικές κινητοποιήσεις».

Ο Κώστας Γαβρόγλου δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πό τις 11 Μαΐου 2016 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει καταργήσει τον νόμο που ποινικοποιεί μαθητικές κινητοποιήσεις. Βασιζόμενη σε αυτή τη λογική η κ. Ξένη Δημητρίου, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, παρενέβη ακριβώς στο περιστατικό αυτό και ζήτησε την επανεξέτασή του.

Ακολουθεί αναλυτικά η απάντηση του Υπουργού Παιδείας:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κύριε Γκιόκα, μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι παραλείψατε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην αγόρευσή σας. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι από τις 11 Μαΐου 2016 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει καταργήσει τον νόμο που ποινικοποιεί μαθητικές κινητοποιήσεις. Βασιζόμενη σε αυτή τη λογική η κ. Ξένη Δημητρίου, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, παρενέβη ακριβώς στο περιστατικό αυτό και ζήτησε την επανεξέτασή του.

Εγώ, προσωπικά, μόλις δημοσιοποιήθηκε αυτή η κατάσταση, με μια δήλωση που δεν σηκώνει και πολλές ερμηνείες, έκανα σαφές ότι το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνον δεν υιοθετεί τέτοιες πρακτικές, αλλά και τις καταδικάζει απερίφραστα. Ο αυταρχισμός στα σχολεία δεν θεωρούμε ότι αποτελεί ένα μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε ένα δημοκρατικό σχολείο υπάρχουν κανόνες. Προφανώς μέσα σε αυτούς τους κανόνες εντάσσονται και οι κινητοποιήσεις των μαθητών.

Εδώ, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ περίεργο φαινόμενο, όπου μετά από τόσο καιρό, όταν δεν υπήρχαν, όπως είπατε και εσείς, υλικές ζημιές υπήρξε η παραπομπή στον Εισαγγελέα του συγκεκριμένου περιστατικού από τον διευθυντή. Όπως σας είπα, η Κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου έχει καταργήσει τις αντίστοιχες διατάξεις και εμείς με πολύ συγκεκριμένη παρέμβαση καταδικάσαμε αυτό το γεγονός.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς ρωτάτε. Διότι εάν θέλετε να κάνουμε μια συζήτηση –που είναι πολύ σοβαρή συζήτηση- για το θέμα του αυταρχισμού, να την κάνουμε. Θα την κάνουμε όμως εφ’ όλης της ύλης. Θα την κάνουμε για το πώς λειτουργεί μέσα στα κόμματα, έξω από τα κόμματα, στην κοινωνία, μέσα στους διάφορους θεσμούς της κοινωνίας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Στη Βουλή…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Βεβαίως, στη Βουλή.

Θα ανοίξουμε όμως όλο το θέμα αυτό. Διότι ελπίζω να γνωρίζετε ότι το θέμα του αυταρχισμού υπερβαίνει πάρα πολύ το θέμα της νομοθεσίας. Θα ήταν ευχής έργον, αλλά δεν έχει γίνει στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι νόμοι να εφαρμόζονται με έναν τέτοιο τρόπο, που αμέσως το περιεχόμενό τους και το πνεύμα τους να γίνεται πράξη. Εδώ λοιπόν, πράγματι έχουμε πολλά τέτοια φαινόμενα. Η Δημοκρατία ευτυχώς έχει τρόπους να τα αντιμετωπίζει.

Έχω δηλώσει δημόσια σε μία συνέντευξη που είχα κάνει ότι άλλο είναι το να σέβεσαι τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ως πολιτεία και είναι άλλο –κι έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό- να έχουν άποψη οι πολίτες, οι Υπουργοί για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Εγώ πιστεύω ότι είναι μια αυταρχική συμπεριφορά που δεν βοηθάει ούτε την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά ούτε και την απόδοση της Δικαιοσύνης. Κι επειδή υπάρχουν τέτοιου είδους δείγματα αυταρχισμού, αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Άρα, υπάρχει και ένα πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό καθορίζεται με νόμους και το Σύνταγμά μας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο -ευτυχώς είναι πάρα πολύ ευρύχωρο- μπορούμε να συνυπάρξουμε όλοι.

Τελειώνω λέγοντας ότι η συζήτηση περί αυταρχισμού είναι μία ενδιαφέρουσα συζήτηση. Εμείς καταργήσαμε τη συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου και καταδικάζουμε τέτοιου είδους φαινόμενα που πράγματι μπορεί να έχουν και πολύ αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή και στην καθημερινότητα των μαθητών, που ας  μην ξεχνάμε ότι είναι συνήθως ανήλικα παιδιά αυτοί οι μαθητές, πάνω στους οποίους εφαρμόζεται αυτός ο αυταρχισμός.

Ευχαριστώ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...