Home / Featured / Γαβρόγλου – Τι είπε για νέο τύπο λυκείου, επιλογή διευθυντών, θρησκευτικά, μεταπτυχιακά, πανελλαδικές και μαθηματικά

Γαβρόγλου – Τι είπε για νέο τύπο λυκείου, επιλογή διευθυντών, θρησκευτικά, μεταπτυχιακά, πανελλαδικές και μαθηματικά

Δημοσιεύτηκε: 7:01 μμ Ιούνιος 20th, 2017  


Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι πριν το Σεπτέμβριο θα ξέρουν οι μαθητές την αρχιτεκτονική του Λυκείου στο οποίο θα πάνε και περιέγραψε συνοπτικά το πλαίσιο των αλλαγών που θα επιφέρει στην εκπαίδευση, ο νέος τύπος Λυκείου.

Συγκεκριμένα είπε: «Η Α’ Λυκείου θα είναι περίπου ίδια, η Β’ και η Γ’ θα αναμορφωθεί ριζικά για τα παιδιά που θα πάνε Α’ Λυκείου σε ορίζοντα δηλαδή τριετίας. Αντί για άπειρα μαθήματα θα είναι λιγότερα σε περισσότερες ώρες και μεγαλύτερο βάθος, στη Β’ και Γ’ Λυκείου θα υπάρχουν ακόμα λιγότερα υποχρεωτικά και γκάμα μαθημάτων κατ’ επιλογή δηλαδή θα παίρνει ο μαθητής άλλα 6, 7 περίπου. Σε κάποια μαθήματα θα υπάρχουν εξετάσεις και σε κάποια με το βαθμό, δηλαδή θα υπάρχει ένα μεικτό σύστημα. Παίρνεις απολυτήριο και μπαίνεις σε σχολή».

Για τα μαθηματικά στις Πανελλαδικές είπε:

Στα Μαθηματικά των Πανελλαδικών Εξετάσεων εάν ήταν κάποιος υποψήφιος ήταν  διαβασμένος  πήγαινε μέχρι το 18 και για αυτό το έξτρα ήθελε λίγο παραπάνω σκέψη.

Για τις Πανελλαδικές τόνισε τα εξής:

Όλα πήγαν καλά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ως προς τη διαδικασία και το περιεχόμενο. Τα θέματα ήταν διαβαθμισμένα

«Κανείς δεν θα πειραματιστεί στις πλάτες των παιδιών»

«Κανείς δεν θα πειραματιστεί στις πλάτες των παιδιών» υποστήριξε ο κ. Γαβρόγλου προσθέτοντας ότι «χωρίς νέα βιβλία, προγράμματα σπουδών και επιμορφώσεις καθηγητών δεν γίνονται αυτές οι αλλαγές» και προσθέτοντας ότι για όλες αυτές τις αλλαγές απαιτείται χρόνος. Επιπλέον αναρωτήθηκε μήπως πρέπει να απομακρυνθούμε και από το σύγγραμμα για την αποφυγή της αποστήθισης;

Η έκφραση γνώμης του ΣΔ δεν είναι αξιολόγηση και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από τα Συμβούλια Επιλογής

Αναφερόμενος στον νέο τρόπο επιλογής των διευθυντών ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ως ιδανικό τρόπο, την έκφραση γνώμης από το σύλλογο των καθηγητών σε σχέση με τη στάση του ως προς τη συλλογικότητα ή αν παρακολουθεί επιστημονικά τα πράγματα και μετά θα περνάει ο υποψήφιος στο επόμενο στάδιο που θα αξιολογηθούν όλα αυτά από τη συνέντευξη. «Εντύπωση μου κάνουν οι αντιδράσεις των συνδικάτων καθώς η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ δεν απάντησαν όταν τους ζήτησα τη γνώμη τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Προαγωγικές - Απολυτήριες εξετάσεις ΓΕΛ: Βαθμολόγηση γραπτών - Αναβαθμολόγηση

«Το σύστημα  το οποίο το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό ήταν η ψηφοφορία του Σ.Δ. η οποία ψηφοφορία μοριοδοτούταν. Εμείς αυτό που λέμε, σεβόμενοι την απόφαση  που κατά τη γνώμη μας   είναι μια δύσκολη απόφαση, είναι ότι  δε βοηθά τη δημοκρατική πορεία των σχολείων. Προσπαθήσαμε να βρούμε άλλους τρόπους και νομίζω ότι υπάρχει ένας  ιδανικός τρόπος Δηλαδή οι   Σ.Δ σε μία συνέλευση που θα κάνουν, σε μία συνάντηση θα εκφράσουν τη γνώμη τους  πάνω σε ορισμένα πράγματα.  Π.χ το άτομο που βάζει υποψηφιότητα ενισχύει τη συλλογικότητα ή είναι ένας άνθρωπος που πολώνει τη κατάσταση; Επιστημονικά παρακολουθεί τα πράγματα ή έχει μείνει τότε που πήρε πτυχίο;

ΔΗΜ

Επομένως είναι αξιολόγηση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Θα σας πω. Η έκφραση γνώμης  δεν είναι αξιολόγηση, η έκφραση γνώμης είναι  για να βοηθηθεί το επόμενο στάδιο η συνέντευξη . Λέω ότι ( αν κάποιος) ενισχύει τη συλλογικότητα, έχει καινοτόμα προγράμματα αλλά δεν έχει διοικητικές ικανότητες. Λέω για κάποιον άλλο έχει διοικητικές ικανότητες αλλά έχει να  πάρει ένα σεμινάριο τα τελευταία χρόνια. Όταν πάνε στη συνέντευξη, οι άνθρωποι που κάνουν τη συνέντευξη   θα πρέπει να το αξιολογήσουν να το συνεκτιμήσουν.

Ενώ για το ζήτημα των Θρησκευτικών ενημέρωσε ότι «είμαστε σε συνεννόηση ολοκληρώθηκε, η συζήτηση με την Επιτροπή, η Εκκλησία έχει σήμερα συνάντηση εμείς θα προχωρήσουμε στην έκδοση των νέων βιβλίων. Το Σεπτέμβριο οι μαθητές θα λάβουν το φάκελο του μαθητή με βάση τα νέα προγράμματα».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πανελλήνιες 2022: Ο αριθμός εισακτέων ανά τμήμα και Πανεπιστήμιο

Για το θέμα των μεταπτυχιακών ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε ότι μπαίνει τάξη στα οικονομικά, επισημαίνοντας ότι «τα όποια δίδακτρα πρέπει να μπαίνουν με βάση το κόστος. Επίσης υπάρχουν οι καθηγητές που πηγαίνουν από το ένα στο άλλο μεταπτυχιακό και διδάσκουν. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν γίνεται αυτό».

«Η αντιμετώπιση με αποκλειστικά αστυνομικά μέτρα ποτέ δεν έχει φέρει λύση σε τέτοια προβλήματα»

O υπουργός Παιδείας εξέφρασε την αντίθεσή του στα αστυνομικά μέτρα στο Πανεπιστήμιο λέγοντας: «Η αντιμετώπιση με αποκλειστικά αστυνομικά μέτρα ποτέ δεν έχει φέρει λύση σε τέτοια προβλήματα».

Στο δημοσίευμα της Καθημερινής για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που μιλάει για άντρο παραβατικότητας απάντησε ο υπουργός Παιδείας τονίζοντας ότι «το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη» και συνέστησε προσοχή διότι θα πρέπει να διαφυλάσσεται το κύρος του. «Έχουν διαπιστωθεί τέτοιου είδους φαινόμενα αλλά όχι της έκτασης που αναφέρονται». «Κυρίως αυτά τα προβλήματα λύνονται από τα μέσα» από την πανεπιστημιακή κοινότητα είπε προσθέτοντας ότι «μπορούν να παρέμβουν για κακουργηματικές πράξεις, οι αστυνομικές δυνάμεις μετά από παρέμβαση του πρύτανη».

Χαρακτήρισε «ενδιαφέροντες αφορισμούς» την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι «πάνω από το 75% των πρυτάνεων συμφωνούν με το νόμο. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Θεοδωράκης κινδυνολογούν τώρα που είδαν ότι δεν περπατούν στην πανεπιστημιακή κοινότητα οι θέσεις τους για απόσυρση του νομού του». Ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε μήπως η κριτική γίνεται γιατί «χαλάμε κάποια μαγαζάκια».

dikaiologitika.gr / fresh-education.blogspot.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Τρόπος εξέτασης των μαθημάτων ΓΕΛ

Τα θέματα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των ΓΕΛ περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων ...