Home / HEADER-NEWS / Επιστολή της ΕΛΤΕΕ Γ΄Αθήνας στον Υπουργό

Επιστολή της ΕΛΤΕΕ Γ΄Αθήνας στον Υπουργό

Δημοσιεύτηκε: 8:07 μμ Ιούνιος 22nd, 2017  


Ε.Λ.Τ.Ε.Ε.  Γ΄ΑΘΗΝΑΣ

ΕΝΩΣΗ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Γ΄ΑΘΗΝΑΣ

1Ο ΕΠΑΛ Περιστερίου,Σπετσών 46 & Μ.Αλεξάνδρου 79,Περιστέρι.

ΤΗΛ:   6936726802,6938148114.

e-mail: hltsint@yahoo.gr, elteegath@gmail.com https://www.facebook.com/groups/820838707988738/

——————————–

Περιστέρι 19/06/2017

 Προς :

Υπουργό παιδείας,Έρευνας & Θρησκευμάτων (κ.Γαβρόγλου Κ.)

Υφυπουργό παιδείας,Έρευνας & Θρησκευμάτων (Μπαξεβανάκη Δ.)

Δ/νη Επαγγελματικής Εκπ/σης ΥΠ.Π.Ε.Θ.

 Κοιν:Περιφεριακή Δ/νση Εκπ/σης Αττικής Δ/νση Β/θιας Εκπ/σης Γ΄Αθήνας

ΟΛΤΕΕ- ΕΠΑΛ-Ε.Κ. & Μέλη ΕΛΤΕΕ Γ΄Αθήνας.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ,

όπως γνωρίζετε η μέση Δημόσια Τεχνική & Επαγγελματική Εκπαίδευση(ΤΕΕ)  αποτελεί έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της χώρας μας. Δυστυχώς όμως πολλές φορές η πολύπαθη ΤΕΕ έχει πέσει θύμα πολιτικών αποφάσεων που αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της.

Το νέο σύστημα εγγραφών στα ΕΠΑΛ που βεβιασμένα επιβάλετε σαν υπουργείο από το σχολικό έτος 2017-18 χωρίς πρότερη δοκιμαστική περίοδο ενημέρωσης και εξοικείωσης όχι μόνο θα συρρικνώσει σχολεία-τομείς-ειδικότητες αλλά πολλά θα τα κλείσει. Αυτό άραγε δεν σημαίνει ότι για πρώτη φορά οι μαθητές δεν εγγράφονται σε ένα και μοναδικό ΕΠΑΛ που θέλουν να φοιτήσουν, όπως γινόταν μέχρι τώρα αλλά τους ζητείται να επιλέξουν με σειρά προτίμησης μέχρι και τρία ΕΠΑΛ;

Κύριε υπουργέ, σαν φορείς διδασκαλίας νέων τεχνολογιών δεν είμαστε και δεν μπορεί να είμαστε αναχρονιστικοί αλλά θεωρούμε ότι με το νέο αυτό σύστημα εγγραφών όπως βιαστικά και πρόχειρα σχεδιάστηκε και πάει να εφαρμοστεί μετά την λήξη της ασφυκτικής προθεσμίας ηλεκτρονικών εγγραφών θα έχετε μία εντελώς ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ εικόνα για τα σχολεία μας και με αυτή την εικόνα θα πάρετε ανάλογα λανθασμένες αποφάσεις για συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων-τομέων και ειδικοτήτων οδηγώντας ένα κομμάτι μαθητών, ίσως από τα αδύνατα κοινωνικά στρώματα, εκτός τεχνικής εκπαίδευσης και συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο την ΤΕΕ. Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη της ΤΕΕ αποτελεί κοινωνική και αναπτυξιακή αναγκαιότητα και αποτελεί την καλύτερη επένδυση για την χώρα μας. Τέτοια αιφνιδιαστικά μέτρα όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά ακυρώνουν τις όποιες προσπάθειες έγιναν το προηγούμενο διάστημα για να γίνουν ελκυστικά τα ΕΠΑΛ. Πιστεύουμε για να μπορέσει να αναπτυχθεί η ΤΕΕ και να αφομοιώσει τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια το μόνο που χρειάζεται είναι ηρεμία.

Ζητούμε άμεσα να ανασταλεί το νέο σύστημα εγγραφών στα ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2017-18, να γίνει καλύτερη προετοιμασία, ενημέρωση της κοινωνίας και για λόγους ισότητας ταυτόχρονη εφαρμογή σε όλη την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εφόσον αυτό αποτελεί επιλογή σας. Επίσης ζητούμε οι τομείς στην Β΄ τάξη και οι ειδικότητες στην Γ΄ τάξη να οριστικοποιηθούν μετά την λήξη όλων των εγγραφών και μετεγγραφών το Σεπτέμβρη και στα μέσα Οκτώβρη αντίστοιχα και να ισχύσει μια ελαστική αντιμετώπιση στην έγκριση ολιγομελών τμημάτων, ιδίως όταν δεν υπάρχουν όμοια τμήματα σε γειτονικά σχολεία.

Τέλος σε αυτή την σύντομη επικοινωνία μας, επιτρέψτε μας να αναφερθούμε με μια ιδιαίτερη κατηγορία σχολείων τα εσπερινά ΕΠΑΛ. Όπως γνωρίζετε σε αυτά φοιτούν μαθητές που εργάζονται και στην πλειοψηφία τους μεγαλύτερης ηλικίας με οικογενειακές υποχρεώσεις. Πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει για αυτά τα σχολεία να ισχύουν τα ίδια κριτήρια για την δημιουργία τομέα στην Β΄τάξη (12 μαθητές) και ειδικότητας στην Γ΄τάξη (10 μαθητές) με αυτά των ημερήσιων ΕΠΑΛ, γιατί οι μαθητές δεν έχουν την επιλογή (αν δεν δημιουργηθεί τομέας ή τμήμα ειδικότητας)  να φοιτήσουν σε γειτονικό ΕΠΑΛ λόγω του μικρού αριθμού των εσπερινών ΕΠΑΛ. Προτείνουμε τα όρια αυτά να μειωθούν τουλάχιστον κατά 30%.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ. είναι η στήριξη και η αναβάθμιση της τεχνικής & επαγγελματικής εκπαίδευσης με στόχο τη βελτίωση της ελκυστικότητας και της αποτελεσματικότητας και πιστεύουμε ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα επανεξετάσετε το θέμα των ηλεκτρονικών εγγραφών στα ΕΠΑΛ.

Με εκτίμηση

ΤΟ ΔΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...