Home / HEADER-NEWS / Τι έγινε στη συνάντηση των επιστημονικών φορέων Γερμανικής και Γαλλικής με το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Τι έγινε στη συνάντηση των επιστημονικών φορέων Γερμανικής και Γαλλικής με το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Δημοσιεύτηκε: 7:27 πμ Ιούνιος 26th, 2017  


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΣΚΓ ΠΕ)  –  www.apf.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΕΚΑΓΕΠΕ)  –  www.pdv.org.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τη συνάντηση εκπροσώπων των Δ.Σ. των  Επιστημονικών Φορέων Γαλλικής και Γερμανικής με το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017, μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.), στους Επιστημονικούς Φορείς των Ειδικοτήτων που υπηρετούν στην Α/θμια, καθώς και σε  άλλες Συλλογικότητες (Συντονιστικά Αναπληρωτών, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ειδικής Αγωγής) για συζήτηση – κατάθεση προβληματισμών εν όψει της  86ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του κλάδου, εκπρόσωποι των Δ.Σ του Συνδέσμου  Καθηγητών Γαλλικής  Γλώσσας Π.Ε. Ελλάδας (APF FU GRÈCE)  και της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε. (ΠΕΚΑΓΕΠΕ) αποδεχόμενοι την εν λόγω πρόσκληση,  παρέστησαν στην ως άνω συνάντηση για να γνωστοποιήσουν τα καίρια και βασικά  ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή και ταλαιπωρούν τους κλάδους τους και για τα οποία το Υπουργείο Παιδείας μέχρι στιγμής ολιγωρεί ή αρνείται να δώσει λύση, όπως:

  • Την άμεση έκδοση Υ.Α. για την κατανομή των συσταθεισών οργανικών θέσεων στους μεταταγμένους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ05 και ΠΕ07 (ΦΕΚ 3391/τ.Β/ 20-10-2016).
  • Την οριστική-οργανική τοποθέτηση τους, μετά την έκδοση αυτής, στις καθορισμένες σχολικές μονάδες και ομάδες σχολείων των κατά τόπους Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς δεν υφίσταται πλέον κανένα κώλυμα, σύμφωνα και με τις εκδοθείσες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (1324/2017 και 1325/2017), οι οποίες κρίνουν νόμιμες τις μετατάξεις των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τις απεμπλέκουν από την διαδικασία των μεταθέσεων.
  • Την άμεση ανάκληση των Υπουργικών Αποφάσεων: «Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου» (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1324/τ.Β΄/26-04-2016) και «Επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας και συγκρότηση τμημάτων» (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1171/τ.Β΄/4-4-2017) για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  • Την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης ζητημάτων που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ05 και ΠΕ07 στην Πρωτοβάθμια (μετακίνηση σε πολλά σχολεία μέσα στην εβδομάδα ή/και την ίδια ημέρα, αγγίζοντας όχι σπάνια ακόμα και τα τρία, σαφής καθορισμός των αντικειμένων συμπλήρωσης ωραρίου και άλλα).

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της ως άνω συνάντησης οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων Γαλλικής και Γερμανικής, αναφέρθηκαν με συγκεκριμένα παραδείγματα σε όλα τα θέματα που έχουν ανακύψει στα Δημοτικά σχολεία  μετά την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τις συνέπειες που αυτή είχε, τόσο  για τους μαθητές/τριες, όσο και για το εργασιακό καθεστώς και τις συνθήκες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών (ΠΕ05) Γαλλικής και (ΠΕ07) Γερμανικής στα σχολεία, δυσχεραίνοντας σημαντικά το παιδαγωγικό και διδακτικό τους έργο.

Επιπλέον, παρουσίασαν αναλυτικά και εμπεριστατωμένα τις κοινές τους θέσεις για την διδασκαλία της  Β’ Ξένης Γλώσσας και ζήτησαν από το Δ.Σ της ΔΟΕ να ασκήσει συνεχή πίεση στην ηγεσία του Υπουργείου για όλα τα παραπάνω αναφερθέντα ζητήματα.

Κατέστη επίσης απόλυτα σαφές ότι  η ΔΟΕ πρέπει να συμβάλλει με αποφασιστικό τρόπο και με σαφές χρονοδιάγραμμα πρωτοβουλιών  στην άρση της συνεχιζόμενης εδώ και τέσσερα χρόνια ομηρίας των εκπαιδευτικών Γαλλικής και Γερμανικής και να συμπεριλάβει στα αιτήματα της προς το Υπουργείο τα θέματα της κατανομής και απόδοσης των οργανικών τους θέσεων, της απόσυρσης των Υ.Α. για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,  όπως και τα αιτήματα ρύθμισης του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών τους  συνθηκών στα σχολεία.

Οι Εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων Γαλλικής και Γερμανικής ενημέρωσαν επίσης το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε. ότι την ίδια ώρα διεξαγόταν στο Υπουργείο Παιδείας ακόμη μία Παράσταση Διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών των  κλάδων ΠΕ05 και ΠΕ07, ενάντια στη συστηματική υποβάθμιση της Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης, καθώς στο Συλλαλητήριο που διοργάνωσαν στις 25 Μαΐου 2017 για το ίδιο θέμα, δεν κατέστη δυνατό να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις για τα επείγοντα και εκκρεμή τους ζητήματα, αφού δεν υπήρξε συνάντηση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Από τη πλευρά του το Δ.Σ. της ΔΟΕ δια στόματος του Προέδρου του Θ.  Κικινή:

  • Ανέφερε ότι όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας είναι πλήρως ενημερωμένα μέσω των υπομνημάτων των Επιστημονικών Φορέων Γαλλικής και Γερμανικής  για τα προβλήματα των εκπαιδευτικών των αντίστοιχων κλάδων.
  • Ενημέρωσε ότι σε όλες τις συναντήσεις του με τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας -οι οποίες είναι έως και ελάχιστες- δεν λαμβάνουν καμία σαφή απάντηση.
  • Επανέλαβε το περιεχόμενο του Δελτίου Τύπου της ΔΟΕ για τις οργανικές και την εμπλοκή -σύμφωνα με τις αιτιάσεις του Υπουργείου- ως προς την απόδοσή τους, λόγω δικαστικών προσφυγών.
  • Επεσήμανε ότι τα επιμέρους θέματα των ειδικοτήτων θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ως κοινά προβλήματα του εκπαιδευτικού κλάδου.
  • Τόνισε την ανάγκη μαζικότερης συμμετοχής στους αγώνες που προτάσσει ο κλάδος καθώς είναι ο μόνος τρόπος και δρόμος για να ληφθούν υπόψη τα δίκαια αιτήματά μας.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων των εκπαιδευτικών των κλάδων Γαλλικής (ΠΕ05) και Γερμανικής (ΠΕ07) Φιλολογίας, κατέθεσαν στο Προεδρείο της Δ.Ο.Ε. όλες τις επεξεργασμένες και απολύτως τεκμηριωμένες θέσεις τους για την Ξενόγλωσση Εκπαίδευση, όπως αυτές αποτυπώνονται στα ως άνω αναφερθέντα  αναλυτικά υπομνήματα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις προτάσεις προς την  86η Τακτική Γενική Συνέλευση που ξεκίνησε την Παρασκευή 23.06.2017.

Τα Δ.Σ.

Του Συνδέσμου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΚΓ ΠΕ)

&

Της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε. (ΠΕΚΑΓΕΠΕ)


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...